ZASLUŽNI A ZABORAVLJENI – HSLS SE SJETIO IVE KRAMARIĆA, PRVOG NOVOGRADIŠKOG GRADONAČELNIKA

1038 0

NOVA GRADIŠKA, 3. studenog 2010. – Novogradiški ogranak HSLS-a jedini se od političkih stranaka u povodu blagdana Svih Svetih sjetio Ive Kramarića, prvog novogradiškog gradonačelnika. Na njegov grob , zajedno s nekolicinom građana , položio cvijeće i zapalio svijeće. Bilo je godina kada je njegovo posljednje počivalište tog dana žalosno

izgledalo, bez cvijeća, svijeća i spomena.

 

Feliks Valentić u knjizi Novogradiški biografski leksikon piše da je Ivo Icek Kramarić od 1907. Do 1927. godine u nekoliko navrata bio općinski načelnik i dao iznimno značajan doprinos cjelokupnom i društvenom razvitku grada i od prilično zapuštene Nove Gradiške stvorio lijep i napredan grad. Godine 1910. Asfaltirao je mjesto,a 11. Prosinca 1913. Godine u Novoj Gradiški je zasjalo prvo električno svjetlo, u doba kada su još u mnogo većim gradovima stajale petrolejske svjetiljke. Uz ostalo osnovao je gradsku glazbu, uredio promenadu, sajmište i groblje i imenovao ulice.

 

Ivo Icek Kramarić, bar ponekad, zaslužuje više naše pažnje. Kakav je bio čovjek i kakav je bio njegov stav prema Gradu najbolje je vidljivo iz zapisa novogradiškog kroničara Karla Dieneša, ljekarnika i kulturnog djelatnika, koji prenosimo iz naprijed navedene knjige.

 

„Po naravi je Kramarić bio idealist i žarki rodoljub (Ilirac), a svoju dužnost je vršio savjesno i nesebično. Njegova deviza je glasila: Sve što je solidno, isplati se. Ona ga je rukovodila u njegovom radu i poticala na velike pothvate… za sjednice se pripravlja i donosi na iste za pojedine predmete cijele elaborate. Silno je općini odan – i on za općinu radi sa toliko mara i ljubavi, kao da za sebe lično radi “- piše Karlo Dieneš.

  

Related Post

OBAVIJEST SLAVČE

Autor - 29/08/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 29. kolovoza 2014. – Danas, 29. 8.2014., u potpunosti je završena analiza vode uzoraka uzetih u utorak,26.8.2014., sa…

NEK SE ZNA

Autor - 26/03/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 25. ožujak 2015. – Table s natpisom GRAD NOVA GRADIŠKA PRIJATELJ DJECE krase ulaze u naš grad. Ponos…