ZAVRŠIO 11. ADVENTSKI SAJAM: Donio toplinu, zajedništvo i tradiciju

2346 0

Autor Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA – I drugoga dana ovogodišnjeg 11. Adventskog sajma posjetitelji su imali priliku izabrati domaće proizvode i kolače, slavonske rukotvorine, suvenire, orginalne božićne ukrase, različite nosive predmete i nakit u koje su naši kreativci utkali mnoge tradicijske detalje i motive. Zasigurno će mnogi od ovih jedinstvenih spomenutih uradaka razveseliti za blagdane one kojima su namijenjeni.

Kupnjom domaćih proizvoda i ovoga smo Adventskog sajma pokazali koliko cijenimo vrijednost domaćih proizvoda, ali i koliko smo svjesni da na taj način pomažemo našim OPG-ima, domaćim radinostima, obrtnicima, kao i mnogim humanitarnim udrugama. Kao i prvoga dana i ovaj je bio obogaćen kulturno umjetničkim programom. Članovi HKUU “Trenk” NG uz tamburaše su unijeli slavonskoga štiha, kao i izvedbom pjesama “Đuka”, “Jednog jutra”, “I dođi lolo” i “Vesela je šokadija”.

Uslijedio je “Plesni vrtuljak” Plesnog studija Marine Mihelčić pod vodstvom trenerice i koreografkinje Nataše Ledić, a potom je najmlađe razveselio, “Djed Božićnjak”. Ono što je sigurno, “Djed” ih je sve od srca darovao prigodnim blagdanskim poklonima. Obradovali su mu se i stariji s kojima se fotografirao i našalio.

Pjevačka skupina “Zlatne godine” pod vodstvom Saše Šapića, uz pjesmu “Da mi je znati Bože moj” i tradicionalni bećarac, na bis je otpjevala i još pokoju slavonsku, a oduševili su izlagače i posjetitelje, kako pjesmom, tako i pozitivnom energijom, kojom doista uvijek zrače. Pa i sami kažu – ako i jesu stariji, ni jedna godina im na čelu ne piše-

Plesom, pjesmom i zvukom tambura program su začinili i članovi KUD-a Drežnik, pod vodstvom folklornog pedagoga i njihovog umjetničkog voditelja Nikole Kramara. Ljepotu svoga sela prezentirali su pjesmama i plesovima sela Drežnik pod nazivom “Čaj goro”, a Muška pjevačka skupina, perjanica ovoga KUD-a, plijenila je pozornost izvornim načinom pjevanja. Izveli su pjesme: “Snig i kiša pada” (počimač Andrija Čakarić-Pavića), “Suve šljive i orasi” (počimač Marijan Vukšić-Đurin), “Nije zora” te “Pokraj puta kuća stara” (počimač Stjepan Milak-Štefo Pejin). A prelijepe božićne pjesme Svim na zemlji mir veselje i Veselje ti naviješćujem s njima su pjevali i izlagači i posjetitelji.

I ovogodišnji Adventski sajam donio je toplinu zajedništva i tradicije, onog domaćeg i iskonskog, upravo ono što Božić i treba biti, a to smo dar jedni drugima.

Organizator, Turistička zajednica i pokrovitelji Grad Nova Gradiška i Ministarstvo poljoprivrede RH od srca zahvaljuju svima koji su i ove 11. godine po redu ovaj Adventski sajam i dolaskom i ponudom, učinili posebnim i jedinstvenim.

Related Post