20 GODINA OD OBNOVE MATICE HRVATSKE U NOVOJ GRADIŠKI (foto)

898 0

NOVA GRADIŠKA, 3. lipnja 2011. – Sinoć je u Gradskoj vijećnici obilježena 20. obljetnica obnove rada ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški i predstavljen Godišnjak broj 11. Predsjednik Ogranka Josip Ostić prisjetio se dana kada je mala skupina novogradiških matičara odlučila obnoviti rad Ogranka, zabranjen u bivšoj državi nakon „Hrvatskog proljeća“.

Bila je to i prigoda da se obnoviteljima uruče priznanja i zahvalnice. 

– Obilježavamo 20. obljetnicu od obnove rada Ogranka MH u Novoj Gradiški. Još u vrijeme stvaranja slobodne i neovisne RH, u svibnju 1990. , počela su prva okupljanja članova Matice hrvatske nakon nasilne zabrane rada od strane jugokomunističkog režima za vrijeme „Hrvatskog proljeća“. na sjednici Inicijativnog odbora održanoj 2. srpnja 1990. za predsjednicu je izabrana prof. Dragica Vidmar a za tajnika Ante Čeliković. Oni su, zajedno s još deset članova odbora, pripremili obnoviteljsku skupštinu Ogranka koja je održana 1. lipnja 1991. u dvorani Pučkog otvorenog učilišta „M.A. Relković“. Uz nazočnost gostiju iz Zagreba: Stjepana Sučića, Zvonimira Komarice, Stipe Jukića, Mladena Šikića i Stjepana Medunića te predstavnika Ogranaka iz Našica, Požege i Garešnice izabran je Upravni odbor od 17 članova. Za predsjednicu Ogranka izabrana je Dragica Vidmar, za zamjenika Mihovil Rukavina, za tajnicu Nada Peleh-Serenčeš a za rizničarku Dubravka Župančić. Nakon održano je do danas sedam izbornih i dvije izvještajne skupštine na kojima su u skladu s pravilima izvršene organizacijske promjene i uključivanje novih članova radnika. Danas su s nama tri nova člana radnika: Davorin Slišurić, Ksenija Savi i Pero Paurević.

U ovih 20 godina Ogranak MH u Novoj Gradiški organizirao je po programu rada mnogobrojna predavanja, predstavljanja knjiga, izložbe, tribine, obilježavanja obljetnica i znanstvene skupove na kojima je sudjelovalo preko stotine eminentnih predavača i gostiju.

Posebno smo redoviti u obilježavanju Dana hrvatskog jezika i Mjeseca hrvatske knjige a ponosimo se što ćemo ove godine dvadeseti puta za redom darivati knjigama u izdanju matice hrvatske najbolje učenike naših škola kao i redovitim izdavanjem Godišnjaka koji je već postao svojevrsni udžbenik zavičajne kulturne baštine. Uz jedanaest brojeva Godišnjaka izdali smo još sedam knjiga ( 3 u sunakladništvu i 4 samostalno).

Osim navedenog uključeni smo u promicanje zavičajne i hrvatske kulturne baštine kroz suradnju sa srodnim udrugama i Ograncima iz Hrvatske i inozemstva. Na primjer još u vrijeme Domovinskog rata pomogli smo obnavljanje rada HPD „Graničar“ i kontinuirano pomažemo u afirmaciji zavičajnih umjetnika a posebno mladih.

Danas ćemo ipak, skromno i simbolično, odati priznanje starijima koji su u ovih dvadeset godina bili najuporniji i nisu odustajali od aktivnog rada u Ogranku, unatoč odricanjima i teškoćama, te institucijama koje su konstantno pomagale naš rad – kazao je prof. Josip Ostić.

Priznanja su primili Dragica Vidmar, Julka i Milan Domazetović, Mihovil Rukavina, Nada Peleh-Serenčeš, Zvonko Kraljić, Tomislav Marušić, Dražen Oršulić i Josip Ostić, a zahvalnice Grad Nova Gradiška, Brodsko-posavska županija, Mirjana Zubović i Ljekarne Zubović. Uručili su ih Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice Hrvatske i Josip Ostić.

Ogranak Matice hrvatske Nova Gradiška i njegovi članovi pohvale za rad i dobru suradnju dobili su od Ivana Medveda, predsjednika Ogranka MH Slavonski Brod i Stjepana Sučića, koji je bio i sudionikom obnoviteljske skupštine 1991. godine.

Najnoviji Godišnjak predstavili su Josip Ostić, kao glavni urednik i Miroslav Prpić, koji je predstavio dio autora i tema. O Godišnjaku Ogranka MH, sadržaju i autorima, još ćemo pisati.

Nastupila je Pjevačka skupina „Slavča“ , a Veronika Devčić, Evica Ktaljić, Vesna Dumičić i Rade Španović predstavili su se svojim pjesmama. U holu vijećnice bila je postavljena izložba plakata i izdanja Ogranka MH Nova Gradiška.

 

 

Related Post

OSIGURANA PITKA VODA

Autor - 18/05/2014 0
Gradonačelnik poziva građane da dođu u Javnu vatrogasnu postrojbu i natoče pitku vodu u količinama koje su im potrebne NOVA…

OBNOVA ŠKOLA

Autor - 04/05/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 4. svibanj 2012. – I ove se godine nastavlja sustavno unapređivanje uvjeta školovanja u osnovnim i srednjim školama…