OTVOREN STEČAJ NAD OBRTNIČKO KREDITNOM UNIJOM NOVA GRADIŠKA

696 0

Štediše strahuju da će ostati bez novca jer imovina Unije nije dovoljna za namirenje obveza prema vjerovnicima

 

NOVA GRADIŠKA, 12. lipanj 2013. – Trgovački sud u Slavonskom Brodu otvorio je jučer stečajni postupak nad Obrtničko kreditnom unijom Nova Gradiška i za stečajnog upravitelja imenovao mr. Ivicu Magića, a za stečajnu sutkinju odredio Vesnu Vukelić.

Sud poziva vjerovnike da u roku od 15 dana od isteka osmog dana po objavi oglasa o otvaranju stečajnog prijave iznos tražbine u kunama. Pozivaju se razlučni i izlučni vjerovnici da obavijeste stečajnog upravitelja o svojim pravima. Sud od Unijinih dužnika traži da svoje obveze bez odgode ispunjavaju stečajnom upravitelju.

Ispitno ročište na kojem će se ispitati prijavljene tražbine održati će se 9. rujna. Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad OBRTNIČKO KREDITNOM UNIJOM NOVA GRADIŠKA, u likvidaciji podnijeli su likvidatori Dubravka Humljan i Željko Grganić.

 

Vjerovnici blokirali žiro račun

 

U prijedlogu navode da je već prije donošenja odluke, poslovanje dužnika bilo otežano zbog nemogućnosti naplate potraživanja zbog čega se obveze nisu mogle pravovremeno podmirivati. Tijekom postupka likvidacije sporazum o ravnomjernom namirenju vjerovnika se nije postigao sa svim vjerovnicima zbog čega su neki pokrenuli ovršne postupke radi prisilne naplate svojih tražbina tako da je poslovni račun neprekidno blokiran preko 60 dana s evidentiranim neizmirenim obvezama od 1,046.469,14 kuna čime je dužnik postao nesposoban za plaćanje.

Uvjet za otvaranje stečaja ostvaren je jer imovina Unije nije dovoljna za namirenje ukupnih obveza prema vjerovnicima i prezadužena je. Na temelju prijedloga likvidatora Sud je pokrenuo prethodni stečajni postupak. Privremeni stečajni upravitelj je sačinio izvješće u kom se u potpunosti suglasio s mišljenjem Hrvatske narodne banke, te je naveo da je prijedlog za otvaranje stečajnog postupka osnovan.

Prema podacima o solventnosti na poslovnom računu proizlazi da je dužnik neprekidno blokiran više od 82 dana s evidentiranim neizmirenim obvezama od 1,046.469,14 kn, a ukupan iznos primitka u korist računa u proteklih 90 dana iznosi 87.687,38 kn, da je tijekom provođenja postupka likvidacije usporena naplata potraživanja od dužnika Unije dovela do nemogućnosti izvršavanja daljnjih obveza prema vjerovnicima. U provedbi likvidacije, smatra privremeni stečajni upravitelj, gubitak se povećava čime su se ostvarili zakonski uvjeti za otvaranje stečajnog postupka.

Sa skupštine Obrtničke unije 2009. godine

 

Ne mogu naplatiti 4,1 milijun kuna danih kredita

 

U izvješću također navodi da Unija ima u vlasništvu nekretnine knjigovodstvene vrijednosti 747.000 kuna, a koje su sve opterećene založnim pravima u korist razlučnih vjerovnika. Od imovine dužnik također ima u vlasništvu i pokretnine koje čini uglavnom uredska oprema i ostala materijalna imovine, knjigovodstvene vrijednosti 101.796 kuna.

Novčana potraživanja evidentirana u bruto bilanci 4,169.847,24 kuna, odnose se na potraživanja po ugovorima o odobrenim kreditima, bila su razlog da se sa vjerovnicima pokuša dogovoriti izmirenje obveza na neki razumni rok. Svi vjerovnici nisu bili za to pa su likvidatori izvijestili stečajnog suca da nisu postigli sporazum i predložili da se stečajni postupak otvori.

 

Štediše u strahu

 

Budući da imovina Unije nije dovoljna za namirenje ukupnih obveza prema vjerovnicima i prezadužena je svi vjerovnici, među kojima su i štediše, neće se moći namiriti ako Unije ne uspije naplatiti svoja potraživanja po ugovorima o odobrenim kreditima. Toga se boje najviše štediše strahujući da neće moći do svog novca.

Blaž Conjar

U postupku likvidacije Unije je bila od 1. srpnja 2010. godine. Budući da nije bilo jamstva da mogu doći do svog novca štediše, većinom iz Starog Petrovog Sela su, doznajemo od Blaža Conjara, na razne načine pokušavali zaštititi svoj novac pa su se neki putem suda uspjeli ubilježiti na imovinu Unije.

-Pismeno smo se obraćali Uniji i tražili odgovore i jamstva, kojih nije bilo. Uzalud smo se ljutili što se ništa konkretno ne poduzima i zašiti naš novac- kaže Blaž Conjar, jedan od Petrovoselaca, koji je svoj novac zarađen na radu u inozemstvu povjerio Uniji, a sada strahuje da mu je propao.

 

Osnivana 1932. godine

 

Obrtnička kreditna unija Nova Gradiška osnivana je 1932. godine i jedna je od najstarijih štedno-kreditnih zadruga u Hrvatskoj. Kroz 80 godina poslovanja mijenjala je naziv, ali ono što ju je činilo specifičnom, bila je briga za obrtništvo i građanstvo Nove Gradiške i šire. Nakon donošenja Zakona o kreditnim unijama Štedno-kreditna zadruga je morala uskladiti svoje poslovanje da se preoblikuje u štednu banku ili da uskladi sa zakonom o kreditnim unijama te nastavi poslovanje kao kreditna unija.

Skupština Obrtničke kreditne unije Nova Gradiška održana je 30. travnja 2009. godine. Godinu dana kasnije već je bila u postupku likvidacije, a od jučer i u stečajnom postupku.

Related Post

ISKAŽITE SE

Autor - 09/09/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 9. rujan 2012. – Uporni doktor Dragoljub Kocić ne posustaje. Pri kraju je gipsana verzija biste dr. Maksimilijanu…

MISS UNIVERSE SLAVONIJE I BARANJE

Autor - 28/10/2012 0
Hotel kralj Tomislav još je jednom, sa Nathalie Kovačević, nositeljicom licence za izbor najljepše Slavonke i Baranjke, bio odličan organizator…