POLJSKI VELEPOSLANIK DOLAZI U STARO PETROVO SELO

655 0

STARO PETROVO SELO, 12. lipanj 2013. – U radni posjet općini Staro Petrovo Selo u petak će doći veleposlanik Republike Poljske u RH Nj.E. Maciej Szymanski i poljski konzul, predstavnici udruga Poljaka u Hrvatskoj i predstavnici

Ministarstva vanjskih i EU poslova RP.

Poljska Dijaspora nije beznačajna u Hrvatskoj, a Poljaka i osoba poljskog porijekla ima i u petrovoselskoj općini što je i razlog njihovog dolaska u Staro Petrovo Selo.

 

U strukturi stanovništva, koja se učvrstila od nastanka Republike Hrvatske, Poljsku dijasporu u ovoj zemlji pretežno predstavljaju žene koje su stigle u razdoblju od 1960-1980. godine zbog brakova sklopljenih s jugoslavenskim državljanima. Neznatan dio Poljske dijaspore – zajedno s potomcima nekoliko desetaka osoba – čine bivši ratni zarobljenici, zatočenici koncentracijskih logora, radnici s prisilnog rada, koji se nisu vratili u Poljsku nakon Drugog svjetskog rata.

 

Na popisu stanovništva, provedenom 2001.g., za poljsku nacionalnost izjasnilo se 567 osoba, od njih oko 80% smatra poljski jezik svojim materinjim jezikom. U skladu s procjenama Konzularnog ureda u Zagrebu, u Hrvatskoj živi oko 2300 osoba poljskoga porijekla; u tome oko 950 osoba ima poljsko državljanstvo. Osim toga, uglavnom s privremenim boravkom, boravi tu nekoliko desetaka osoba, koje su posljednjih godina sklopile brakove s hrvatskim državljanima ili rade po ugovoru na nekoliko godina i u Hrvatskoj borave s obiteljima.

 

Najveće skupine Poljske dijaspore trenutno se nalaze u Zagrebu i njegovoj okolici, u Rijeci i na Istarskom polu otoku, te u okolici Splita i na dalmatinskim otocima. U Slavoniji živi više desetaka osoba koje su slabo očuvale veze s poljskošću. Predstavnici emigracije posljednjih desetljeća u znatnom su dijelu sačuvali poljsko državljanstvo, često imaju visoku stručnu spremu i nalaze posao na ovdašnjem tržištu rada, ali rijetko postižu značajan financijski status.

Related Post

ŠTIVICA

Autor - 02/05/2015 0
U Štivici se od davnine uoči 1. svibnja, podizalo i kitilo visoko drvo. U skladu sa svibnjem, najrascvjetalijim i najljepšim…