23. OBLJETNICA AKCIJE „ŠIRINCI 92“

781 0

ŠIRINCI / REŠETARI, 3. siječanj 2016. – U organizaciji Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata i Općine Rešetari danas su se u Širincima i Rešetarima okupili roditelji, djeca i rodbina poginulih branitelja,

pripadnici 121. brigade/pukovnije Nova Gradiška, Hrvatske vojske, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Općine Rešetari i drugih općina novogradiškog kraja.

 

Obilježena je 24. obljetnica oslobodilačke vojno-redarstvene akcije „Širinci“. Nadomak Širinaca kod spomen obilježja Ivici Atlagoviću, zapovjedniku 2. bojne 121. brigade HV-e Nova Gradiška i ostalim braniteljima koji su poginulim u toj akciji položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Evocirana su sjećanja na poginule branitelje i akciju čiji je učinak imao velik značaj, ne samo za novogradiško, već i ukupno zapadnoslavonsko ratište. Akcija je počela 30. prosinca 1991. godine, a završila 3. siječnja 1992. godine. Izvojevana je jednu od najznačajnijih pobjeda na novogradiškoj bojišnici, koja je imala velikog učinka na daljnji tijek rata u zapadnoj Slavoniji i pripremi akcija Bljesak i Oluja.

Vijenci su položeni mi svijeće zapaljene i kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Rešetarima gdje je održano i prigodno druženje na kome se podsjetilo na velik doprinos koji je ova akcija imala u obrani i oslobađanju okupiranih teritorija te doprinos koji su za slobodnu i neovisnu domovinu dali poginuli branitelji.

Related Post

DVANESTO KOLO NA MEDANU

Autor - 22/06/2014 0
DREŽNIK, 21. lipnja 2014. – Zahvaljujući vrijednim članovima KUD-a Drežnik održano je još jedno „Kolo na Medanu“, tradicionalna folklorna manifestacija…