250 GODINA ORGANIZIRANOG ŠUMARSTVA U HRVATSKOJ

447 0

– Simbolično smo sadnicu hrasta lužnjaka posadili pred Domom hrvatskih branitelja jer je velika poveznica neslomljivost stoljetnog hrasta i hrvatskih branitelja bila u Domovinskom ratu – kazao je gradonačelnik Željko Bigović.

NOVA GRADIŠKA, 24. ožujak 2015. – Događaj dana danas je u Novoj Gradiški bilo obilježavanje Svjetskog dana zaštite šuma i obilježavanje 250 godina organiziranog šumarstva u Hrvatskoj.

 

Tim povodom kod Doma hrvatskih branitelja gradonačelnik Željko Bigović i Oliver Vlajnić, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva, posadili su klon najvećeg hrasta lužnjaka iz šume Prašnik, koji je najveći i najstariji hrast lužnjak u Europi.

– Kako bi Sačuvali ovaj vrijedni genetski materijal, ali i blisku vezu sa najstarijom sastojinom hrasta lužnjaka, novogradiški šumari posijali su u rasadnik sakupljeni žir ispod najvećeg hrasta u Prašniku.

Na mladice izrasle iz tog žira stručnjaci šumarskog instituta Jastrebarsko kalemili su njegove plemke. Za tako proizvedene sadnice izradili smo certifikat o izvornosti.

Kao živi svjedok, naš gorostas je svojom bujnom krošnjom čuvao hrvatske branitelje za vrijeme Domovinskog rata. Pod njim su se sklanjali hrabri junaci minulih svjetskih ratova, njegov žir su žirovali graničari stari, a do njega je pohodio i barun plemeniti Beck.

U znak poštovanja prema svim braniteljima ove granice tijekom povijesti odlučili smo posaditi direktno potomstvo ovog hrasta ispred Doma hrvatskih branitelja u Novoj Gradiški, a povodom obilježavanja 250 godina organiziranog šumarstva u Hrvatskoj – kazao je Mario Bošnjak, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva Ogranak Nova Gradiška.

– Imao sam čast da s Oliverom Vlajnićem zasadim sadnicu najvećeg hrasta lužnjaka, kako kažu u Europi. Kako struka kaže, u našim je šumama 90 posto prirodne šume s čime se Hrvatska može pohvaliti. Hrvatska šumarska struka dobro i kvalitetno radi što je budućnost hrvatskog gospodarstva i hrvatske drvne industrije.

Simbolično smo sadnicu hrasta lužnjaka posadili pred Domom hrvatskih branitelja jer je velika poveznica neslomljivost stoljetnog hrasta i hrvatskih branitelja bila u Domovinskom ratu – kazao je gradonačelnik Željko Bigović.

Nisu danas novogradiški šumari samo slavili već su se i stručno educirali. Okupili su se u gradskoj vijećnici gdje su im stručno predavanje na temu „Certifikacija šuma“ održali Ratko Matošević, Branko Mišetić i Silvija Zec.

Related Post