ČOVJEKOVA DUHOVNA STRUKTURA

808 0

Osnivanjem Centra želi se pomoći čovjeku patniku, koji se muči besmislom, koji je ovisan, kojem je slobodna volja zarobljena, koji je možda agresivan, depresivan, koji nema egzistencijalnu sigurnost ni „čvrsto tlo pod nogama“.

 

NOVA GRADIŠKA, 3. listopad 2012. – U ponedjeljak, je u prostorijama novogradiške podružnice Hrvatskog liječničkog zbora, osnovan Centar za hagioterapiju u Novoj Gradiški. Goste i članove Zajednice Molitva i Riječ te studente hagioterapije – buduće hagioasistente, pozdravila je Zrinka Ferenčina, ravnateljica Područne zajednice Molitva i Riječ.

 

Posebno je pozdravila ravnatelja novogradiške Opće bolnice, doktora Dražena Oršulića sa suradnicima, zatim priora Psihijatrijske bolnice sv Rafael na Strmcu iz reda milosrdne braće sv Ivana od Boga, Daria Vermia sa suradnicima i časnim sestrama, potom prečasnog Pericu Matanovića, župnika župe Bezgrješnog začeća BDM Nova Gradiška i dekana Novogradiškog dekanata, zatim goste iz Slavonskog Broda, hagioasistente, na čelu s voditeljicom Centra za hagioterapiju u Sl. Brodu, Silvom Vrdoljak, koja je i mentor na području hagioterapije za Slavoniju.

 

Ferenčina je upoznala nazočne s hagioterapijom, kao metodom, koja je nastala temeljem sustavnog, metodičkog, teorijskog i praktičnog istraživanja profesora Tomislava Ivančića, podsjetivši kako je utemeljitelj te metode iz našeg kraja, točnije, iz Davora.

 

Hagioterapija istražuje čovjekovu duhovnu strukturu s aspekta njezine ranjenosti, dijagnosticira probleme i pronalazi terapiju. Ona se uspješno primjenjuje više od 20 godina u Centrima za hagioterapiju i Centrima za duhovnu pomoć, diljem Hrvatske i svijeta. Izrasla je iz Crkve, iz evangelizacije, ali se uputila u svijet, u društvo. Želi pomoći svim ljudima, svakom čovjeku. Razvila se u treću granu medicine – u antropološku medicinu. Liječi specifično ljudske bolesti, bolesti čovjekove duhovne duše, koja je jedino čovjeku svojstvena. Samo čovjek ima duhovnu dušu, koja je vječna, neuništiva i najvrjednije što on ima. Čovjekova duhovna duša je temelj njegova bića, temelj njegove čovječnosti, to je osoba, slobodna volja, savjest, karakter, intelekt, kreativnost, srce… To je sve što čovjeka čini čovjekom i razlikuje ga od drugih stvorenja.

 

Osnivanjem ovog Centra u Novoj Gradiški, želi se i na ovim prostorima pomoći čovjeku patniku, koji se muči besmislom, koji je ovisan, kojem je slobodna volja zarobljena, koji je možda agresivan, depresivan, koji nema egzistencijalnu sigurnost ni „čvrsto tlo pod nogama“. Takvom čovjeku Centar želi pomoći da nađe sebe, da bude cjelovit, da mu duhovna duša bude zdrava i da on bude sretan čovjek. Vjerujemo da će, radeći u Centru i pomažući ljudima, hagioasistenti u navedenom potpuno uspjeti.

 

Pri osnivanju Centra za hagioterapiju izabrani su: Upravni odbor, kojega čine predsjednica Centra, Zrinka Ferenčina, dopredsjednica Ivana Mihić i član, Nada Valentić. Nadzorni odbor čine Marija Petričević, Patricija Brdar i Gordana Dujić

 

Na prostor Centra, na sve koji će ovdje dolaziti i raditi, Božji blagoslov je zazvao prečasni Perica Matanović.

 

Tekst i fotografije: Višnja Mikić


Related Post

SLAVČA – obavijesti

Autor - 05/06/2012 0
Odvoz komunalnog otpada kliknite na tekst zbog uvećanja! Obavijest o prikupljanju glomaznog otpada   kliknite na tekst radi uvećanja!