5. GODIŠNJI SUSRET GRADONAČELNIKA I PODUZETNIKA

1827 0

NOVA GRADIŠKA, 16, studenoga 2013. – Od 13. do 15. studenog u Umagu je održan 5. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović.

Cilj konferencije 48 sati i ovog skupa je kroz dijalog i razmjenu iskustava gradonačelnika i poduzetnika, raspraviti na koji način gradovi mogu pomoći u stvaranju poduzetničke klime, te kako poduzetnici mogu potaknuti razvoj lokalne zajednice.

 

Stvaranjem prilika za održive investicije gradovi direktno utječu na razvoj koji osigurava kvalitetan život građanima o čemu je govorio gradonačelnik Željko Bigović i kao primjer naveo investiciju Atlantic grupe u Industrijskom parku Nova Gradiška.

 

S portala liderpress.hr prenosimo dio informacija s 5. godišnjeg skupa gradonačelnika i poduzetnika.

 

-Prvi dio programa završen je okruglim stolom na temu investitori ulažu, a gradovi i država omogućuje na kojem su sudjelovali Philip Marsham CEO Adriatic Gate Container Terminala, Vojko Obersnel gradonačelnik Rijeke, Ivan Mišetić iz Atlantic grupe, Željko Bigović gradonačelnik Nove Gradiške o Tea Martinčić iz Hypo Alpe Adria Banke.

 

-Upravo su banke ključni dio u investicijama jer one imaju sredstva za financiranje. Novca ima, ali je problem cijena istaknula je Tea Martinčić i dodala:

– Najvažnija nije ni veličina projekta, ni lokacija već spremnost lokalne uprave da omogući uvjete za investitore. Jedna investicija privlači drugu. Postoji odličnih primjera kao što je općina Lovas koja ima dobro popunjenu poslovnu zonu i odlično radi, dok postoji i loši primjeri – rekla je Martinčić.

Upravo je Nova Gradiška uspjela privući investiciju Atlantic grupe koja će u njihovoj poslovnoj zoni graditi tvornicu za proizvodnju energetskih tabli. Mišetić je pojasnio kako su došli do odluke da investiraju u taj kraj.

 

– Mi smo se odlučili na otvaranje pogona u Hrvatskoj i nakon analize i konzultacije sa stručnjacima koji su po našim kriterijama napravili listu ispalo je da Nova Gradiška najbolja. Mi smo se s njim dogovorili sve u nekoliko dana, a već u siječnju iduće godine bit će prva lopata zakopana dok će 2015. Godine krenuti testna i prava proizvodnja. Planiramo kada budemo na maksimalnom kapacitetu zaposliti 200 ljudi – rekao je Mišetić. Dodao je da gradonačelnici koji razmišljaju o svojim gradovima nisu kočničari projekata već puno pomažu što Atlantic najbolje zna iz vlastitog iskustva. Gradonačelnik Bigović pojasnio je kako je privukao Atlantic da dođe u njegov grad.

– Prije svega mi imamo odličnu lokaciju, a ponudili smo im oslobađanje od dosta davanja za komunalnu naknadu, porez na osnivanje tvrtke i tako ih privukli. Također u industrijskoj zoni imaju kompletnu infrastrukturu koja im je potrebna, a nama je bitno otvaranje novih radnih mjesta – istaknuo je.

 

Nada se da će to oživjeti grad i regiju koja je po statistici dosta lošija od ostatka Hrvatske, a smatra da političari moraju shvatiti da je njihova misija stvaranje uvjeta da dovedu investicije.

Related Post

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Autor - 22/06/2016 0
NOVA GRADIŠKA, 22. lipanj 2016. – Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i spomen biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana…