6. ŠVARGLIJADA U HRVATA

1130 0

STARO PETROVO SELO, 27. siječanj 2013. – Tomislav Ivanišević iz Godinjka pobjednik je 6. švarglijade u Hrvata održane sinoć u Starom Petrovom Selu. Njegov je švargl prosudbeno povjerenstvo,

u kome su bili sve dokazani proizvođači švargla, na čelu s Zdravkom Sokićem, proglasilo šampionom i nagradilo zlatnom medaljom.

Šampion publike, koja je napunila obnovljeni Hrvatski pučki dom, proglašen je švargl Josipa Bilačića iz Gorica.

 

Adam Tomičić, predsjednik Udruge „Kulin bećarac“, koja organizira ovu gastronomsko-zabavnu manifestaciju, općinski načelnik Željko Kočijašević i Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana, uručili su proizvođačima švargla zlatne, srebrne i brončane medalje.

Zlatne medalje dobili su Matija Marjanović iz Davora, Josip Magdić iz Blažević Dola, Miroslav Ivanišević iz Starog Petrovg Sela i Ivica Vučkovć iz Kupine. Srebrne medalje dobili su Andrija Vučković iz Kupine, Zvonko Arić iz Crnogovaca, Dario Dautović iz Godinjka, Mario Matošević iz Davora, Josip Bilačić iz Gorica, Franjo Matijašević iz Novog Grada i Mijo Vuksanović iz Kupine. Brončane medalje dobili su Krešimir Vučković iz Donjih Andrijevaca, Ivan Ivanišević iz Štivice, OPG Pospišil Vlado iz Godinjka, Vlatko Kedačić iz Prvče, Krunoslav Zmaić iz Starih Perkovaca, Đuro Galović iz Sikirevaca, Kristijan Potočki iz Zagreba, Darko Lovaković iz Feričanaca i Zdravko Trusić iz Štivica.

Tomislav Ivanišević, pobjednik ovogodišnje švarglijade dvostruki je pobjednik Švarglijade u Hrvata. Može se pohvalit da je njegov švargl proglašen šampionom i 3. švarglijade. Kaže da je u njegovoj obitelji proizvodnja švargla tradicija.

-Obitelj svake godine na tradicionalan način obavlja svinjokolju. Obavezno pravimo dva do tri švargla po starom obiteljskom receptu kao naš domaći gastronomski specijalitet. U proizvodnji švargla nema tajni, ali su oni ipak različiti po okusu, izgledu i boji. U pitanju su nijanse. Za švargl se mora odabrati najbolje meso. Kao začine mi dodajemo sol, mljevenu papriku i bijeli luk te par kapi krvi zbog boje. Dimimo ga i sušimo do mjesec i pol dana kaže Tomislav Ivanišević.

 

Podržava ideju, o kojoj se na švarglijadi govori nekoliko godina, a bilo je riječi i na ovoj, da švargl kao autohtoni slavonski proizvod treba zaštititi. Iako se smanjuje broj svinjokolja koje se obavljaju na tradicionalan način vjeruje da švargl kao polutrajni proizvod neće nestati kao slavonska gastronomska delicija jer svaka obitelj koja svinjokolju obavlja na tradicionalni način napravi barem jedan ili dva švargla.

 

Uz kvalitetna petrovoselska vina svi su švargli sinoć pojedeni, a bolje su prijali uz svirku i pjesmu TS „Satir“ iz Davora, Stjepana Jeršeka Štefa i mušku pjevačku skupinu „Starotopoljani“ iz Starog Topolja.

 

 

Related Post

PJEVAČI IZ ZLATARA U ŠTIVICI

Autor - 21/11/2010 0
ŠTIVICA 21. studeni 2010. – U povodu dana Svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe, vjernici i pjevači župe Uznesenja Blažene Djevice Marije…