21. OBLJETNICA 121. BRIGADE HV-e

873 0

Branitelji se nisu, kako je naglasio, borili za Hrvatsku u kojoj će biti gladnih i obespravljenih, nego za Hrvatsku slobodnih i zadovoljnih ljudi. Branitelji su još uvijek snaga i stup ove države na koju se može i mora računati –

kazao je pukovnik Adam Tomičić

 

STARO PETROVO SELO/ VRBOVA, 29. rujan 2012. – Pripadnici 121. brigade HV-e i njihovi brojni gosti jučer su se okupili u Starom Petrovom Selu gdje spu položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima s područja te općine, a potom u Vrbovi gdje su svečano obilježili 21. obljetnicu ustroja brigade. Prisjetili se organiziranja oružanog otpora agresoru, obrane Nove Gradiške i evocirali sjećanja na 536 branitelja koji su život dali za slobodnu i neovisnu domovinu na novogradiškoj bojišnici.

U župnoj crkvi sv. Jurja u Vrbovi za njih je, kao i za sve branitelje poginule u Domovinskom ratu, služena sveta misa koju je predvodio velečasni Stjepan Bakarić. Vijenci su položeni i zapaljene svijeće i kod spomen obilježja poginulim braniteljima iz Vrbove. U mjesnom domu sjećanja na herojsku obranu i poginule branitelje evocirali su brojni govornici.

 

U ime domaćina i organizatora nazočne je pozdravio općinski načelnik Željko Kočijašević. Pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata na novogradiškom području svoje je obraćanje iskoristio za kritiku svim dosadašnjim vlastima, jer branitelji se nisu, kako je naglasio, borili za Hrvatsku u kojoj će biti gladnih i obespravljenih, nego za Hrvatsku slobodnih i zadovoljnih ljudi. – Branitelji su još uvijek snaga i stup ove države na koju se može i mora računati – kazao je Tomičić.

Svi ostali govornici, od župana Danijela Marušića, koji je na proslavi obljetnice bio nazočan sa svojim zamjenicima Davorom Vlaovićem i Ružicom Vidaković, bojnika Zdravka Babića ispred 99. zagrebačke brigade, brigadnog generala Josipa Zvirotića, zapovjednika 108. brdske brigade, generala Stjepana Vukovića, zapovjednika specijalne policije, pukovnika Mate Modrića, predsjednika Udruge branitelja 121. brigade i brigadira Josipa Mikšića, zapovjednika 121. brigade istaknuli su doprinos branitelja koji su vojno porazili neprijatelja i posebnu zahvalu odali poginulim braniteljima i invalidima Domovinskog rata.

-Ovo su trenuci slave i veselja, a zabrinuti smo jer u braniteljskim srcima više nema ponosa. Moramo preuzeti dio svoje odgovornosti u ovoj državi i na izborima birati najbolje. kazao je general Zvorotić.

Bilo je govora i o lažnim braniteljima i reviziji broja branitelja, koju zahtijevaju istinski branitelji, a ne oni lažni, jer kako je kazao pukovnik Tomičić. 3. bojna 108. brigade ( kasnije 1. bojana 212, brigade) imala je 400 do 500 branitelja, a u Uredu za obranu sa 28. lipnjem 1001. godine registrirano ih je oko 1200.

 

Vesna Nađ, zamjenica ministra branitelja i brigadir Siniša Jurković, izaslanik ministra oružanih snaga RH odali su priznanje svim braniteljima u obrani i oslobađanju domovine. Vesna Nađ se osvrnula i na primjedbe da novogradiška bojišnica i pripadnici 121. brigade nisu adekvatno vrednovani i odličjima nagrađeni, te primjedbe o ulozi koju danas branitelji imaju u društvu.

 

-Bila je praksa da su se branitelji slali u mirovinu umjesto da su se zapošljavali. Izborit ćemo se da se kod zapošljavanja branitelji i njihova djeca imaju prednost i da se to poštuje – kazala je Vesna Nađ i dodala da će novogradiška bojišnica ubuduće adekvatno vrednovati.

 

Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani domovine 121. brigadu HV-e Nova Gradiška visokim odličjem „Zrinski Frankopan“. Za uspjehe u obrani i oslobađanju RH 121. brigada / domobranska pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika GSOS, zapovjednika područja Osijek i Bjelovar. Za junačka djela dobila je i druga priznanja. Velik broj pripadnika 121. brigade / pukovnije odlikovan je visokim odličjima od predsjednika RH, Vidljivo je da su pripadnici novogradiške oružane postrojbe dali velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju RH. Najveći doprinos dali su poginuli branitelji. U obrani i oslobađanju RH poginulo je 156, a ranjeno 536 njenih pripadnika.

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku. U jesen 1994. godine 121. brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju.

 

U vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“ 121. pukovnija, zajedno s 3. gardijskom brigadom oslobađa Okučane. Drugi dio postrojbe izvršava dobivenu zadaću na pravcu Novog Varoša i daje velik doprinos briljantno izvedenoj akciji „Bljesak“ . Pukovnija sudjeluje u „Oluji“ i i oslobađanju Dvora na Uni, a nakon „Oluje“ i u akciji „Una“.

Related Post

Sedma dražba Mljekare

Autor - 04/01/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 4. siječanj 2012. – Iako je Trgovački sud u Slavonskom Brodu rješenje o prodaji imovine Mljekare staro Petrovo…

40 godina KUD-a “Tamburica”

Autor - 21/11/2011 0
STARO PETROVO SELO, 19. studeni 2011. – U Kulturno-umjetničkom društvu „Tamburica“ 40 godina se sviralo, pjevalo i plesalo. Tisuće njenih…