296 0

Udruga vinogradara i voćara Cernik, Hrvatska poljoprivredno šumarska-savjetodavna služba i Lokalna akcijska grupa Zapadna Slavonija pripremaju izložbu plodova starih sorti voća, povrća, šumskih voćkarica , ljekovitog i začinskog bilja i prerađevina od njih pod nazivom „Sačuvajmo stare sorte“ .

Izložba će se održati u subotu, 20. listopada u dvorcu u Cerniku s početkom u 10,00 sati kao sastavni dio tradicionalne manifestacije Dani cerničkog potrugisca. U sklopu izložbe planiramo nekoliko prezentacija s naglaskom na proizvodnju prerađevina od starih sorata voća, povrća, šumskih voćkarica te ljekovitog i začinskog bilja.

I na ovoj izložbi sudjelovat će zaljubljenici u stare sorte iz cijele Hrvatske, ali i stručnjaci i savjetnici za poljoprivredu, rasadničari, voćari-praktičari i predstavnici škola.

Cilj organiziranja skupa u Cerniku je potaknuti još veću brigu na traženju, spašavanju, očuvanju i sadnji starih sorti povrća, voća ljekovitog i začinskog bilja pogodnih za organski uzgoj, ali i ukazati na važnost sadnje šumskih voćkarica kako u tradicijskim voćnjacima, tako i na šumskim površinama.

Pozivamo Vas da medijski popratite ovaj događaj i time date svoj doprinos u spašavanju i očuvanju velikog tradicijskog blaga na ovim našim prostorima.

Predsjednik Udruge vinogradara i voćara Cernik

Zvonko Živković

Related Post