7. ŠVARGLIJADA U HRVATA: JOŠ JEDNA PROMOCIJA

887 0

Ovogodišnja švarglijada bila je prilika za kratak razgovor s Adamom Tomičićem, predsjednikom Udruge „Kulin bećarac“.

STARO PETROVO SELO, 28. siječanj 2014. – 7. švarglijada u Hrvata, održana prošle subote u Hrvatskom domu u Startom Petrovom Selu bila je još jedna uspješna promocija švargla, polutrajnog mesnog proizvoda bez kojeg ne može proći ni jedna slavonska svinjokolja. Zahvaljujući udruzi „Kulin bećarac“ i njenim članovima, koji su pokrenuli ovu jedinstvenu gastronomsku i turističku manifestaciju, bilo je to još jedno lijepo druženje u kome je promoviran švargl, uz kulin, kulinovu seku, kobasice, šunku, čvarke i krvavice, poznata slavonska delicija iza koje piju dobra petrovoselska vina.

 

Ovogodišnja švarglijada bila je prilika za kratak razgovor s Adamom Tomičićem, predsjednikom Udruge „Kulin bećarac“.

 

NOVAGRA: Kako je došlo do osnivanja udruge i organiziranja Švarglijade?

-Udruga „Kulin bećarac“ je osnivana prije osam godina. Sjedili smo kod jednog prijatelja na njegovom gospodarstvu u Štivici i došla je ideja da se udruga osnuje s ciljem da se družimo i promoviramo naše poznate suhomesnate proizvode. Dosta kvalitetno radimo sve ove godine i ovo nam je sedma „Švarglijada u Hrvata“, kako smo ovu manifestaciju nazvali.

 

NOVAGRA: Koliko imate članova i dobivate li potporu za rad udruge?

-Imamo problem što se ljudi jako teško odlučuju učlanit u udrugu. Mi nismo skupina ljudi koja samo želi klasično funkcionirat kao udruga. Cilj nam je, koji i ostvarujemo, da godišnje napravimo jednu zabavu za ljude sa područja općine Staro Petrovo Selo, da se druže i na njoj osjećaju ugodno i da svi zajedno promoviramo švargl. Problem je proširenja udruge. Iako razgovaramo s mlađim ljudima ostali smo na broju članova koliko smo imali kod osnivanja udruge.

Imamo podršku od Željka Kočijaševića, načelnika Općine Staro Petrovo Selo i Općine koja nam je redovit sponzor. Prije smo dobivali potporu od ministarstva ali smo prestali tražit potporu zbog teške ekonomske situacije, jer razmišljamo na način da Švarglijadu moramo sami biti u stanju organizirat.

NOVAGRA: Na Švarglijadi je dosta mlađih proizvođača. Znači li to da švargl neće pasti u zaborav?

-Švargl kao slavonski proizvod nikad neće pasti u zaborav. Smatram da Slavonija neće dozvolit da ostane bez svojih tradicionalnih proizvoda, pa tako i švargla. Svako domaćinstvo u Slavoniji ima svoju svinjokolju i trudimo se da zadržimo naše običaje na koje smo ponosni. Tomu sigurno pridonosi i Švarglijada za koju vlada interes proizvođača. Švargl je specifičan proizvod. Proizvodi se u svinjokolji i mora se potrošit negdje oko sv. Vinka kada je sazrio i najbolji je za jesti. Može se on pravit cijele godine ali ga je nemoguće sačuvati. Uz to nije isti švargl napravljen u vrijeme svinjokolje i onaj napravljen, naprimjer, u srpnju. Svake godine bude od 12 do više od dvadeset švargla u konkurenciji za ocjenjivanje. Uglavnom su to isti ljudi.

 

NOVAGRA: Može li se, o čemu se priča nekoliko godina, švargl zaštititi kao autohton slavonski proizvod?

-O zaštita švargla kao autohtonog proizvoda se priča. Nemoguće je, međutim, da ga zaštiti mali proizvođač koji proizvodi tek nekoliko švargla godišnje jer ga zaštititi može samo onaj koji ima uredno registriranu preradu mesa. Isto tako ne može udruga zaštiti švargl ili kulin. Mi kao udruga možemo poticat ljude da ga proizvode i da se družimo. To i činimo – kaže Adam Tomičić.

Related Post

Autor - 07/03/2017 0
Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS)  je u okviru aktivnosti društvo odgovornog priređivanja igara na sreću te sudjelovanja u…