AKCIJA POLICIJSKE POSTAJE NOVA GRADIŠKA: Poziv vozačima da ne koriste mjesta za parkiranje namijenjena invalidima

1216 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Jakša Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 3.  prosinca 2021. -Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom policijski  službenici Policijske postaje Nova Gradiška, predvođeni načelnikom  Vjekoslavom Lalićem,  danas su se družili s predstavnicima novogradiških  udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom,    kako bi  javnosti ukazali na  problematiku nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila  na  parkirališnim mjestima namijenjenim osobama s invaliditetom. 

 Osim problema s  parkiranjem  o  drugim preprekama  i smetnjama s  kojima se susreću  invalidne osobe  u Novoj Gradiški  govorile su  Varena Matijašević Biro ispred Udruge gluhih i nagluhih i  Dubravka Samac  ispred  Društva multiple skleroze  Klub Nova Gradiška.  

 

-Okupili smo se  da uz pomoć medija pozovemo naše sugrađane,  prvenstveno vozače,  na poštivanje zakonskih  propisa  kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i razina prometne kulture  podigla na višu razinu i  olakšalo kretanje i sudjelovanje u prometu  osoba s invaliditetom. 

   Policijski službenici  Policijske uprave brodsko-posavske pa tako i  Policijske postaje Nova Gradiška, tijekom dana  pojačano nadziru mjesta rezervirana  za parkiranje  vozila osoba s  invaliditetom  te represivno postupaju prema svim  nepropisno parkiranim  vozilima.  Isto tako pozornost posvećuju  parkiranju vozila na nogostupima  i obilježenim pješačkim prijelazima, jer takvo parkiranje  vrlo često prisiljava pješake  da izađu na cestu kako bi  obišli parkirano vozilo. Posebno su opasne situacije  kada se radi o osobama s invaliditetom, jer kažem,  njima nisu  jednostavne nama  uobičajene radnje. Neodgovornim ponašanjem  u prometu  nikako im ne olakšavamo  i ne pomažemo u  takvim situacijama. 

   Naglasio bih činjenicu, te posebno upozorio vozače da vode računa. Smanje brzinu te povećaju oprez klada se približavaju  obilježenom pješačkom prijelazu, jer moraju biti svjesni činjenice  da nikada ne mogu znati može li ih  osoba koja ima namjeru prijeći cestu  čuti i vidjeti. 

   Skrenuo bih pozornost i pješacima  te vozačima bicikla da  noću i u uvjetima smanjene vidljivosti nose reflektirajući prsluk ili reflektirajuću odjeću kako bi  bili uočljivi u prometu, a  bicikli da budu tehnički ispravni, odnosno  ispravna i upaljena svjetla, jedno svjetlo bijele boje na  prednjem dijelu bicikla i jedno crveno svjetlo nas stražnjem dijelu bicikla. 

   Nadam se da ćemo ovom akcijom  zajedno potaknuti vozače da promisle o svom ponašanju u prometu i da parkiraju vozila na dozvoljenim mjestima, jer cijela Nova Gradiška se obiđe u 5 do 10 minuta pješice i stvarno ne vidim razloga  niti opravdanja za nepropisno parkiranje, a parkirališna  mjesta  za invalide su posebno označena – kazao je Vjekoslav Lalić, načelnik Policijske postaje Nova Gradiška. 

 

-Izražavam  zadovoljstvo što mogu sudjelovati u  ovoj akciji  Policijske postaje  čiji je  osvijestiti što veći broj građana  o problemu nesavjesnih građana koji  neprimjerenim ponašanjem   stvaraju problem osobama s invaliditetom.  Kao vozačica  susrećem se sa raznim problemima. Najveći je  parkiranje na označenim mjestima za invalide, ali ima i slučajeva  parkiranja na rubnike  kolnika, pješačkim stazama i ispred ulaza u zgrade kada onemogućavaju prolaz  svim građanima, a posebno teškoće stvaraju invalidima.  

Uz parkiranje, koji je najveći problem, problemi invalida su  vezani za institucije   koje još uvijek nemaju pristup osobama s invaliditetom, posebno sobama  koje su u kolicima i koje se teško kreću.  Smatramo da se svi zajedno trebamo potruditi da se ti problemi riješe  i olakša  život  invalidima-kazala je  Varena Matijašević Biro. 

 

Govoreći o  problemu parkiranja Dubravka Samac je govorila i o  drugim problemima koje treba riješiti da se invalidima  olakša  život. 

– Društvo multiple skleroze  Klub Nova Gradiška ima  dobru suradnju s Gradom Nova Gradiška,  ali ona može uvijek biti  bolja. Klub  je dobio novi prostor u Relkovićvoj ulici, pored zgrade Policije, ali  treba napraviti rampu i WC za invalide. Imamo obećanje da će se to riješiti. Problem  invalidima su  neprikladni prilazi  institucijama kojie treba prilagoditi osobama u kolicima i hodalicama.  Ako i imaju prilazi kada treba otići  na kat to nije moguće osobama koje koriste pomagala. Pozdravljam akciju Policije i smatram da  nešto treba poduzimati,  ponajprije apelirati na savjest građana – kazala je Dubravka Samac.   

Related Post

GRADSKA PRIZNANJA 2013.

Autor - 18/01/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 18. siječanj 2014. – Jedan od dvije Nagrade grada, najvećeg gradskog priznanja, dodijeljena je 3013. godine na svečanoj…