ANTUNOVO U SMRTIĆU – Prvo misno slavlje u novoj crkvi na blagdan Sv. Antuna Padovanskog (FOTO)

633 0

SMRTIĆ, 13. lipanj 2011. – Danas je Smrtiću bilo iznimno svečano. Slavio se blagdam sv. Antuna Padovanskog što je bio razlog da se mještani Smrtića i okolnih sela okupe u novoj mjesnoj crkvi na svetoj misi koju je, uz svećenike iz Okučana Stare i Bopsanske Gradiške, predvodio fra Ilija Stipić. Danas je bio i Dan općine Gornji Bogićevci pa je stoga na svetoj misi bilo i općinsko čelništvo na čelu s načelnikom Pavom Klarićem. Nazočan je bio i brodski gradonačelnik Mirko Duspara.

Nakon prve mise koja je služena na Badnjak prošle godine, crkva je postala mjesto duhovnog okupljanja bosanskih Hrvata koji su nakon progonstva svoj novi dom našli u Smrtiću. Živa zajednica vjernika svoju vjernost Bogu i pripadnost Crkvi ima gdje svjedočiti i održavati euharistijska slavlja i molitvu. Novu crkvu blagoslovio je prošle godine na blagdan Sv. Antuna Padovanskog požeški biskup dr. Antun Škvorčević, a sveta misa je služena na otvorenom ispred crkve.

 

Hrvati prognani iz Bosne i Hercegovine, s područja Banjalučke biskupije, u Davoru su 1995. godine prešli Savu, a jedan dio nastanio se u Smrtiću, Ratkovcu i Trnavi, te okolnim selima u župi Gornji Bogićevci. Dana 5. listopada 2008. godine, požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević zazvao je Božji blagoslov na gradilište i položio temeljni kamen nove crkve Sv. Antuna Padovanskog.

Današnje misno slavlje ostati će zabilježeno kao prvo misno slavlje održano u crkvi na blagdan Sv. Antuna Padovanskog.

 

Related Post

8. FESTIVAL SEOSKIH IGARA

Autor - 21/07/2014 0
GORNJI BOGIĆEVCI, 21. srpnja 2014. – Osmi festival seoskih igara uspješno je održan 20. srpnja u organizaciji Društva za sportsku…