BISKUP ŠKVORČEVIĆ U RODNOJ ŽUPI DAVOR

903 0

DAVOR – Na blagdan Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa, 28. prosinca, požeški biskup Antun Škvorčević pohodio je rodnu župu Davor, predvodio euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Marije Kraljice i sv. Jurja te krstio Mariju,

peto dijete Marijana i Nataše Mihić, Majdu prvo dijete Andrije i Nikoline Butumović i Teu prvo dijete Saše i Dajane Pišonić. Pozdravnu riječ uputio mu je župnik Goran Kovačević. Uvodeći u euharistijsko slavlje, biskup je Davorcima čestitao Božić te rekao kako se s njima duboko raduje što nam je Bog utjelovljenjem svoga Sina posvjedočio da nismo sami na našem putu, da on računa s nama te daje konačni smisao našem postojanju. Kazao je kako danas slavimo blagdan sv. Obitelji koji nas u okviru božićnog otajstva podsjeća da je Sin Božji postao čovjekom u jednoj ljudskoj obitelji i tako je posvetio. Istaknuo je znakovitost krštenja troje djece na ovaj blagdan, pozdravio njihove roditelje, napose obitelj Mihić s njezinim petim djetetom. Dodao je da su one sa svojim opredjeljenjima za život razlogom velike nade za hrvatsku budućnost te im je čestitao i zahvalio za to svjedočanstvo.

Biskup je homiliju započeo s primjedbom kako danas pada snijeg i daje prirodi određenu svečanost te da je razumljivo što su ga mnogi priželjkivali za Božić. No, istaknuo je da Božić čini lijepim ono što je Božje u našim srcima i da to može ostvariti Božja riječ koju smo navijestili. Tumačeći ulomak iz Knjige postanka, predstavio je Abrama kao čovjeka koji posvema živi od povjerenja i oslonjenosti na Boga, ostvaruje ono na što ga on poziva te na taj način postaje dionikom njegovih dobara, zajedno sa suprugom Sarom prima sina u odmaklim godinama kada se to više nije moglo očekivati redovitim ljudskim putom i postaje ocem mnogih naroda. Promjena imena od Abrama u Abraham svjedoči da je on vjerom ušao u svijet Božjih mogućnosti i postao novim čovjekom, kako tumači Poslanica Hebrejima u današnjem drugom liturgijskom čitanju. Istaknuo je biskup da je čovjek u staro doba imao dubok naravni osjećaj kako se po rađanju potomstva ostvaruje najveća čovjekova moć, suradnja s Bogom u njegovu stvarateljskom djelu te je ne imati djece predstavljalo i svojevrsnu sramotu. Osvrnuo se na suvremeni mentalitet koji ne razmišlja o čovjeku na razini biti nego na razini imati, te opredjeljenje za potomstvo, napose za brojnu djecu smatra teretom i zaprekom za napredovanje u materijalnom pogledu i žrtvom koju treba izbjeći. Kada čovjek pokušava ostvarivati život bez žrtve, ostaje nesposoban za ljubav koja je uvijek povezana sa žrtvom, završava u plićini i površnosti koja ne ispunja i ne daje smisao, istaknuo je biskup.

Oslanjajući se na tu činjenicu biskup je progovorio o naravi braka kao zajedništva muškarca i žene po Božjem naumu, o ljubavi koja to zajedništvo čini plodnim te brak porodom postaje obitelj čiji se odnosi proširuju na djede i bake te drugu rodbinu. Kazao je da se radi o Božjim dubokim zakonitostima i ako ih se čovjek odrekne, na neki način se odrekao samoga sebe i svoga dostojanstva. Osvrnuo se na pitanje odnosa u braku i krize obitelji u suvremenom društvu o kojoj se može čuti sa svih strana. Spomenuo je da je u nastojanjima oko pomoći bračnim drugovima veoma poučan Abramov primjer, koji je sveti pisac sročio u formulu „povjerova Abram“. Naime, nastavio je biskup, u temelju svakog istinskog ljudskog odnosa, napose bračnog je povjerenje prema drugome, kojim se na svoj način izlazi iz sebe samoga, napušta sebe, i postaje sjedinjen s drugim te tako postaje očovječen. To je dinamizam ljubavi, kazao je biskup, i kad njega nestane, čovjek ostaje prepušten vlastitoj osami, sebičnosti, zastrašujućoj praznini. Kazao je da je Bog u Sinu svome Isusu Kristu, u njegovoj žrtvi ljubavi na križu za nas, očitovao snagu i dubinu svoga povjerenja prema čovjeku. Dodao je da je upravo međusobno povjerenje u braku i obitelji ključ po kojem se te Božje ustanove ostvaruju kao posebno dragocjen okvir ljudskog postojanja i smisla a da one imaju posebnu čvrstinu kad njihovi članovi žive abrahamovsko povjerenje u Boga i u Isusa Krista te na taj način bivaju dionicima snage njegove ljubavi koja je na križu pobijedila svaku granicu i nemoć, i samu smrt. Brak uronjen u takvo ozračje vjere nije prepušten silama razdora, ima čvrstinu koju mu daje Bog, naglasio je biksup.

Pripomenuo je kako u razmatranju krize suvremenog braka i obitelji treba uzeti u obzir sve čimbenike, razmotriti važnost njihovih materijalnih pretpostavki, ali nikada ne zaboraviti da je njihovo temeljno pitanje povjerenje među ljudima, ili vjera, te Crkva i njezini službenici trebaju u tom smislu tražiti nove mogućnosti pomaganja obiteljima u poteškoćama. Zaključio je da prvi kriterij za ženidbu ili primanje djece u braku ne bi smio biti ekonomski, odnos prema materijalnom, nego povjerenje i ljubav kao međuljudski odnos koji je i u materijalnom siromaštvu bogatstvo od kojeg se istinski živi. Kazao je da nas na to snažno podsjeća sv. Obitelj, čije je dijete rođeno u siromaštvu betlehemske štalice, koju je progonila tadašnja vlast te je morala u progonstvo, da bi u skromnim materijalnim uvjetima omogućila Sinu Božjemu prirpavu za vršenje poslanja primljenog od Oca. Biskup je završio homiliju čestitkom svim nazočnim roditeljima, napose onima koji su donijeli djecu na krštenje što u vjeri nastoje živjeti takvo zajedništvo ljubavi te ih je povjerio zaštiti svete Obitelji.

Pri svršetku euharistijskog slavlja zahvalio je roditeljima pokrštene djece za služenje životu, napose obitleji Mihić, potaknuvši ih da budu ponosni što su primanjem potomstva na strani Boga života, na što su svi nazočni odgovorili pljeskom. Zaželio je svim sudionicima slavlja da otiđu s njega obajsani Božjim svjetlom koje budi nadu, ohrabreni u svojoj svakodnevici. Potaknuo ih je da tijekom dana izvrše svoju građansku dužnost te pristupe glasovanju za novog hrvatskog predsjednika ili predsjednicu.

 

Related Post

STARO PETROVO SELO

Autor - 16/12/2012 0
U župi sv Antuna Padovanskog Staro Petrovo Selo, rodnoj župi bl Jule Ivanišević, jedne od pet Drinskih mučenica, u subotu,…