BPŽ i Tuzlanski kanton nastavljaju projekt “Pametne škole”

543 0

Autor bpz.hr

SLAVONSKI BROD, 4. veljače 2021. – Centar za razvoj i podršku CRP iz Tuzle zajedno s partnerima, Brodsko-posavskom županijom i Tuzlanskim kantonom i ove godine provodi projekt “Inovativnim umom do pametnih škola”, odnosno Smart schools 2 (Pametne škole 2).

Raniji projekt, “Pametne škole” dao je izvrsne rezultate. Ugovor za ovaj projekt Brodsko-posavska županija potpisala je krajem svibnja 2017. godine. Vodeći partner bio je Centar za razvoj i podršku (CRP) sa sjedištem u Tuzli (BiH), a ostali partneri Zelena akcija sa sjedištem u Zagrebu (HR), Brodsko-posavska županija (HR), Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko ekološko društvo. U 27 mjeseci provedbe projekta “Pametnih škola” investiralo se u energetsku obnovu objekata sedam osnovnih i srednjih škola pri čemu je u Brodsko-posavskoj županiji energetski obnovljena OŠ Sibinj. Projekt je posebno zanimljiv zato što je uz aktivnosti koje su promicale energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša imao i natjecateljski duh gdje je bilo uključeno više od 29.000 učenika, nastavnika i ravnatelja

Ohrabreni rezultatima, isti partneri započeli su u studenom prošle godine novi, 1.855.805,07 € vrijedan projekt od čega je 1.577.434,30 € sufinancirano od strane Europske unije, odnosno, iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Cilj projekta je povećati infrastrukturne, institucionalne i upravljačke kapacitete projektnog područja za proizvodnju obnovljive energije u javnom sektoru i za poboljšanje energetske učinkovitosti javnih zgrada inovativnim ulaganjem u mrežne solarne elektrane snage 12-34 kW u 15 osnovnih i srednjih škola u BPŽ te u kotlove na pelet na biomasu snage 50-600 kW u 18 škola Tuzlanskog kantona i EE obnavljanjem školskih fasada i stolarije. Kapaciteti će se povećati i instaliranjem CEMS (Centralni sustav upravljanja energijom) u dvije škole, jednoj u Tuzlanskom kantonu, drugoj u Brodsko-posavskoj županiji.

Sekundarni cilj je osposobiti učenike i zaposlenike osnovnih i srednjih škola za pristupačne mjere uštede energije i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, odnosno ostvariti energetsku učinkovitost (postizanje više s manje energije) povećanjem tehničkih, ekonomskih i mjera ponašanja. Iako tehničko / infrastrukturno ulaganje samo po sebi generira značajne uštede energije, bez da ih prate trajne promjene u ponašanju dionika, oni postupno gube učinak

Kroz projekt “Smart Schools 2” nastoji se povećati svijest javnosti o krajnjoj potrebi za pametnom i klimatski neutralnom energijom te o “win-win” mogućnostima za mudro korištenje energije smještenim u stambenim i javnim zgradama projektnog područja.

Projekt je živopisna kombinacija zelenih ulaganja, umjetnosti i kulture kao inovativnog obrazovnog alata, pametne IC tehnologije, širokog školskog natjecanja za uštedu energije – sve primijenjeno kako bi se učenicima i zaposlenicima škola iz područja projekta te regionalnim i lokalnim službenicima omogućilo da praktično primijene ključne principe uštede i održivog upravljanja energijom.

Paralelno s tim, dinamična javna komunikacija široko se širi i povećava svijest građana i ostalih javnih sastavnica o nizu dobitnih društveno-ekonomskih prednosti energetske učinkovitosti i proizvodnje obnovljivih izvora energije (EE & RES).

Očekivani datum završetka projekta je 4. siječnja 2023. godine.

Related Post

Autor - 18/12/2018 0
I ove godine obilježavamo najkraći dan u godini  Maratonom kratkometražnog filma, manifestacijom kojom se na najkraći dan u godini (21.…