BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

485 0

SLAVONSKI BROD, 3. studeni 2014. – Danas je u prvom službenom posjetu Brodsko-posavskoj županiji bio rumunjski veleposlanik Cosmin Dinescu sa svojim suradnicima, šefom konzularnog odjela Veleposlanstva Rumunjske

Bogdanom Brinzei i ekonomskim tajnikom Veleposlanstva Rumunjske Sebastianom Rusuom.

 

Na sastanku održanom u Maloj vijećnici županijske uprave, osim Župana i predstavnika Županije, nazočio je i gospodin Ibrahim Gušani, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije.

 

Župan je upoznao goste iz Rumunjske s geografskim i prometnim položajem Brodsko-posavske županije, te strukturom i gospodarskim potencijalima Županije.

 

Bitno je spomenuti, da Rumunjska ostvaruje značajan suficit u veletrgovinskoj razmjeni s Hrvatskom, te da je izvoz roba i usluga iz Rumunjske u Hrvatsku gotovo dvostruko veći od izvoza roba i usluga iz Hrvatske u Rumunjsku. Podaci za Brodsko-posavsku županiju pokazuju da je ta razlika značajno veća, te da je uvoz iz Rumunjske u Brodsko-posavsku županiju gotovo deset puta veći u odnosu na ostvareni izvoz roba i usluga iz Brodsko-posavske županije u Rumunjsku.

Predstavnici Brodsko-posavske županije prezentirali su nekoliko lokacija, odnosno poslovnih zona, te područje Luke Brod kao moguće destinacije za ulaganja stranih investitora i upoznali ih s već postojećom dobrom poslovnom suradnjom brodsko-posavskih i rumunjskih poduzetnika.

 

U tom smislu, zaključeno je da će se uskoro organizirati cjelodnevni radni posjet rumunjskog veleposlanika, njegovih suradnika i predstavnika gospodarske komore, te obilazak poslovnih zona i posjet gospodarskih subjekata radi detaljnijeg upoznavanja s mogućnostima gospodarske suradnje.

 

Osim gospodarskih pitanja na sastanku je razmatrana i problematika povećanja stupnja obrazovanja romske populacije na području Brodsko-posavske županije, te legalizacija bespravno sagrađenih objekata.

 

Vrlo nizak stupanj obrazovanosti Roma jedan je od bitnih čimbenika postojanja problema unutar romske zajednice, pa se u cilju rješavanja istog ukazuje prijeko potrebnim, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnim i regionalnim razinama intenzivnije stvarati uvjete za uključivanje romske djece u predškolski odgoj, te sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja.

 

Budući više od 50 % Roma na području Županije, kao materinji koristi rumunjski jezik, podržana je inicijativa da se u suradnji s Veleposlanstvom Rumunjske intenzivira kulturna i obrazovna suradnja romskih udruga s udrugama u Republici Rumunjskoj.

 

U svezi legalizacije bespravno sagrađenih stambenih objekata u kojima žive Romi, a koja podrazumijeva značajna financijska sredstava, zaključeno je da se ovo pitanje može riješiti samo kroz projekte i programe, odnosno sredstva europskih fondova.

Related Post