BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA BEZ MINA NA POLJOPRIVREDNIM POVRŠINAMA

1197 0

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec uručio je županu Danijelu Marušiću potvrdu o razminiranosti

GORNJI BOGIĆEVCI, 25. veljače 2016. – Brodsko-posavska županija prva je od 9 Županije u Hrvatskoj u kojoj su u cijelosti poljoprivrede površine očišćena od mina.

Bilo je stoga razloga da se danas na prigodnoj svečanosti u Gornjim Bogićevcima okupe svi oni koji su sudjelovali u projektu razminiranja posljednjih poljoprivrednih površina koje se zbog opasnosti od mina nisu mogle obrađivati posljednjih 20 godina.

 

-Imati razminirane poljoprivredne površine na području naše županije je za nas od velikog značaja jer otvara vrata za daljnji razvoj poljoprivrede i ukupnog gospodarstva. Ujedno je to i primjer kako treba iskorištavati sredstva EU. Zahvaljujem se stoga Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatskom centru za razminiranje i svim drugim dionicima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Za nas je ovo velik događaj.

Uvjeren sam, nakon jučerašnjeg razgovora kod ministra poljoprivrede, da će nova Vlada donijeti jedan velik zaokret prema slavonskim županijama i poljoprivredi, pa naravno i prema Brodsko-posavskoj županiji, što će omogućiti da poljoprivreda na zdravim osnovama bude konkurentna prema okruženju. Više nemamo minski sumnjivih područja što je uvjet za daljnji razvoj poljoprivrede – kazao je župan Danijel Marušić.

-Ovaj projekt razminiranja poljoprivrednih površina na području Općine Gornji Bogićevci je za nas vrlo značajan i bitan. Gornji Bogićevci su u ratu stradali i bili zagađeni minskim poljima, poljoprivredne površine se nisu u cijelosti mogle staviti u funkciju do realizacije ovog projekta.

Danas smo imali priliku vidjeli da je na jednoj od razminiranih površina već zasađen nasad oraha. To uvjerljivo govori o značaju ovog projekta i njegovom doprinosu za poljoprivrednike i Općinu Gornji Bogićevci – kazao je općinski načelnik Pavo Klarić i zahvalio se svim sudionicima u ovom, ali i u svim drugim projektima razminiranja provedenim na ovom području u posljednjih 20 godina.

-Zahvalan sam svima koji su omogućili da naša i susjedne općine više nemaju minski sumnjivih područja – naglasio je Pavo Klarić.

Završnu konferenciju na kojoj su predstavljeni rezultati projekta razminiranja poljoprivrednih površina na području Brodsko- posavske županije organizirali su Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje i Ureda za razminiranje Vlade RH.

-Radi se o prvom projektu razminiranja poljoprivrednih površina koji je u potpunosti financiran sredstvima europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i programu ruralnog razvoja RH koji se provodi od 2014 do 2020 godine – kazala je Nada Trgovčević-Letica, načelnica sektora za upravljanjem EU fondom za ruralni razvoj.

O ovom projektu su govorili Miroslav Jarić, pročelnik županijskog ureda za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec i predstavnici Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske i Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

župan Danijel Marušić

načelnik Pavo Klarić

Related Post

DAN OPĆINE GORNJI BOGIĆEVCI

Autor - 28/05/2012 0
GORNJI BOGIĆEVCI, 28. svibanj 2012. – Središnji događaj obilježavanja Dana općine bila je danas svečana sjednica Općinskog vijeća održana pod…