Dan grada i župni blagdan

584 0

NOVA GRADIŠKA, 8. prosinca 2011. – Novogradiščani su danas obilježili Dan grada, a župljani župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije i župni blagdan.

 

Počast poginulim braniteljima

 

Izaslanstva grada, Brodsko-posavske županije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ostalih udruga i društava, državnih i gradskih institucija i ustanova položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima. Odana im je počast minutom šutnje, a molitvu je izmolio velečasni Jozo Jurić.

Kod spomen biste počast je odana i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

U župnoj crkvi služena je sveta misa.

Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je u Domu kulture pod predsjedanjem Mirka Golovrškog, a u nazočnosti zamjenice brodsko-posavskog župana Ružice Vidaković i novih saborskih zastupnika Igora Dragovana, Tihomira Jakovine, Zdravka Ronka i Bore Grubišića.

– Naš grad je mala država koja uz dobro vodstvo i građane koji djeluju najbolje što mogu, može očekivati brži napredak i bolji život stanovnika i žitelja susjednih općina. Oni koji danas dobivaju priznanja sigurno spadaju u tu kategoriju. Njihov rad i njihova djela su putokaz svima nama i poticaj da svi činimo više i bolje.

Dozvolite da naše, novoizabrane zastupnike podsjetim da su ih birali građani triju slavonskih županija i da nikada ne zaborave na tu činjenicu-kazao je predsjednik Gradskog vijeća Mirko Golovrški, pozdravljajući nazočne na svečanoj sjednici.

Nazočnima se obratio gradonačelnik Josip Vukovič.

 

Ljuti zbog nerazvijene Slavonije

 

– Grad Nova Gradiška je u svom razvoju prolazio kroz teška i burna vremena, prolazio je kroz najteže razdoblje Domovinskog rata u kojem su velika materijalna razaranja uništila lice grada i odnijela najdragocjenije – brojne živote branitelja i stanovnika.

Poslijeratni period bilježi gašenje svih industrijskih proizvodnji (tekstilne, prehrambene, metalne, elektro, drvne i drugih industrija). Uzroci zatvaranja su poznati:

– ratna razaranja,

– privatizacijska pljačka i korupcija,

– slab poslovno razvojni potencijal, te činjenica da u gradu nije bilo dovoljno ulaganja u proizvodnju,

– pogrešna percepcija u politici koja je smatrala da se ne treba miješati u gospodarski razvoj.

 

Sve ovo dovelo je do toga da smo od razvijenog grada postali nerazvijeni, došli smo do toga da nas svako novootvoreno radno mjesto izuzetno veseli.

Da pojasnim: Grad Nova Gradiška kao i Brodsko-posavska županija koja je od 21 županije u Republici Hrvatskoj po BDP prihodu prosječnoj bruto plaći na posljednjem mjestu sa stopom nezaposlenosti preko 28% i BDP- om od 6.183 EUR-a po stanovniku (za usporedbu Grad Zagreb ima 18.000 EUR-a po stanovniku).

Ljuti smo zbog toga, mislim na nerazvijenost jer se to dešava većini gradova Slavonije i Baranje.

Naime, gradovi i općine koje su imale najrazvijeniju industriju i poljoprivredu sada su postali najnerazvijeniji što potvrđuje podatak da u Slavoniji i Baranji prema indeksu razvijenosti od 100 do 125 i preko 125 ne nalazimo ni jedan grad i općine iz Slavonije i Baranje.

Mnogi tvrde da je kriza hrvatskog gospodarstva rezultat samo globalne financijske krize i recesije, a mi tvrdimo da kriza ima duboke korijene u pogrešnom konceptu i lošem vođenju hrvatske ekonomske politike posljednjih godina.

Posebno ističemo neodrživost dosadašnjeg ekonomskog modela koji je bio baziran na enormnom zaduživanju kako bi se financirala potrošnja koja prelazi stvarne mogućnosti.

Prekomjerna potrošnja postala je „omča oko vrata“ hrvatskom gospodarstvu. Umjesto ekonomije utemeljene na proizvodnji i izvozu stvorena je „trgovačka“ ili uvozna ekonomija s ogromnim deficitom u odnosima s inozemstvom i enormnim vanjskim dugom, no ne može se niti vječno živjeti na dug.

Dame i gospodo, Grad Nova Gradiška je u protekle dvije godine provodio ključne mjere u pravcu razvoja gospodarstva i stvaranju uvjeta za bolji život.

 

1. Izvršen je preustroj Gradske uprave,

– broj djelatnika je smanjen sa 44 na 34,

– materijalni troškovi smanjeni su za 16%,

– uvedena je Razvojna agencija i Riznica te sređena i evidentirana sva imovina Grada,

 

2. Izvršeno je restruktuiranje tvrtki u vlasništvu Grada te je njihovo poslovanje stavljeno pod nadzor,

3. Ulaganje u infrastrukturu usmjereno je prema infrastrukturi koje služi razvoju gospodarstva,

4. socijalno ugroženi građani i umirovljenici zaštićeni su kroz program socijalne skrbi.

 

Razvoj gospodarstva i zapošljavanje

 

Sve gore navedeno provedeno je s ciljem preusmjeravanje sredstava u razvoj gospodarstva tako da je 40% sredstava iz Proračuna usmjereno u te svrhe.

Dame i gospodo, ustrojavanje Razvojne agencije koja potiče i podupire razvojne aktivnosti, te stvara sustav za osmišljavanje i koordinaciju razvojnog ciklusa Grada Nova Gradiška. Da pojasnim – ustrojavanje Razvojne agencije proizašlo je iz potreba za:

 

– kvalitetnim i sveobuhvatnim planiranjem razvoja,

– provođenje planova s ciljem ubrzanog održivog razvoja,

– unapređenja konkurentnosti,

– novog zapošljavanja (napominjem da u 2011. po prvi put nakon niza godina imamo mjesečno više uposlenih nego što nam dolazi kroz otkaze i novo prijavljivanje na Zavodu za zapošljavanje),

– kroz vođenja industrijske politike i industrijske organizacije,

– od ideje poslovnih prednosti, projektiranja i aplikacija, do realizacije i praćenja proizvodnje,

– vrši se restruktuiranje postojećih i izgradnja novih poslovnih objekata.

 

Na površini od 142 ha u cilju poticanja ulaganja u gospodarske projekte Grad Nova Gradiška je osigurao svakom ulagaču značajne poticajne olakšice.

U zoni malog gospodarstva I već je izgrađeno 14 tvrtki sa 200 uposlenih djelatnika.

Tijekom 2011. godine uložili smo u infrastrukturu Zone II i Zone III malog gospodarstva vrijednost od 4,414 milijuna kuna čime se otvorio prostor za izgradnju 10 proizvodnih hala namijenjenih proizvodnji.

Iz fondova Europske unije privukli smo sredstva za ulaganje u daljnju izgradnju Tehnološkog parka u vrijednosti 1,147.000 EUR-a. Važno je istaći da smo od navedenih sredstava preko 300.000 EUR-a usmjerili za razvoj i unapređenje suradnje sa obrazovnim institucijama – Strojarskim fakultetom, Agronomskim fakultetom, Industrijsko-obrtničkom i Elektrotehničkom školom.

Naš Poslovno inovacijski centar sa 12 proizvodnih prostora po 120 m2 popunjen je tvrtkama početnicima koje počinju uhodavati proizvodnju, a istovremeno se ulaže u nove tvornice. Otvorena je primarna prerada drveta i linija podnih obloga u Drvnoj industriji Nova Gradiška sa 100 uposlenih djelatnika.

Otvorena je II faza Tvornice tjestenine „Klarum“ sa 55 uposlenih djelatnika.

U Zoni malog i srednjeg gospodarstva niču proizvodni kapaciteti:

1. završava se tvornica tekstila u vlasništvu tvrtke „Marteks“,

2. u pripremi je tvornica prerade metala CNC tehnologijom Metaling d.o.o. (veći dio strojeva je pribavljen),

3. Elterm tvornica elektro opreme priprema izgradnju II faze proizvodnog pogona,

4. Ambalažni servis je proširio i uredio novoizgrađenu halu,

5. Doln završava gradnju II faze tvornice gredica,

6. gradi se tvornica plinske opreme i solarnih toplinskih kolektora,

7. u zoni III priprema se i projektira izgradnja 10 hala od kojih su sve namijenjene proizvodnji.

 

Kroz razvojnu agenciju i Financijski centar, a u suradnji Grada i Zagrebačke i Hypo banke zaprimljeno je i obrađeno 35 programa čija je vrijednost 68. mil. kuna sa planom zapošljavanja od 230 novih djelatnika.

Značajno je napomenuti da smo u okviru sredstava fondova Europske unije uvršteni sa iznosom od 19,5 mil. EUR-a za program panonski zeleni industrijski park koji bi trebao u narednih 5 godina osigurati 585 radnih mjesta.

Dame i gospodo, ne smijem zaboraviti istaći vrijedan rad 73 udruge koje su svojim nastupima tijekom 2011. godine uveličavali današnju proslavu Dana grada.

Ne smijem zaboraviti ni rad svih gradskih ustanova i Turističke zajednice koji je rezultirao dodjeljivanjem prestižne nagrade „Zeleni cvijet“ koji se na nivou Republike Hrvatske dodjeljuje za izgled i uređenje grada.

S ponosom ističem naše Dobrovoljno vatrogasno društvo koje je proslavilo 140. obljetnicu prerastanjem u Javnu vatrogasnu postrojbu sa 16 djelatnika i kojima Grad za obljetnicu daruje najmodernije vatrogasno vozilo.

Tu su i objekti klizališta koje je Grad poklonio najmlađima za rođendan, kao i izgrađeni trgovački centar, privatni stambeni objekti, uređenje ulice Zrinski i drugo.

No osim navedenih ulaganja, Grad Nova Gradiška će se u konkurenciji europskih gradova morati izboriti kroz nove programe za svoje mjesto. Već sada smo osim gore navedenih objekata u razvoju gospodarstva pripremili i za izgradnju nekoliko vitalnih objekata značajnih za razvoj grada:

 

– južna obilaznica 21 mil.

– investicija Hrvatskih cesta,

– nadvožnjak investicija 21. mil. Hrvatske ceste i HŽ,

– vodovodna mreža Ljupina

– akumulacija Bačica 7 mil. EUR-a Hrvatske vode,

– regionalno odlagalište 16 mil. EUR-a

– ulaganje Fonda,

– pročistač otpadnih voda i kanalizacija 31 mil. EUR-a Hrvatske vode i drugo.

 

Država otvara vrata prema zapostavljenoj

 

Slavoniji Dame i gospodo, dozvolite mi da izrazim svoje zadovoljstvo i uvjerenje da će i ova nazočnost saborskih zastupnika učiniti da Grad Nova Gradiška sigurno nikada više neće živjeti u izolaciji (od strane Države i Brodsko-posavske županije) kao u ove posljednje dvije godine. Zato u njihovo i svoje ime želim da se zahvalim svim biračima i građanima Grada Nove Gradiške koji su nam dali povjerenje koje će nadam se stvoriti bolji život u našem gradu – kazao je izlaganje gradonačelnik Josip Vuković.

Zamjenica župana Ružica Vidaković govorila je o ulaganjima u obrazovanje, posebno u obnovu i opremanje Industrijsko-obrtničke škole u koju je uloženo 9,5 milijuna kuna i projektima za obnovu, proširenje i izgradnju sportske dvorane Gimnazije Nova Gradiška, te ulaganjima u zdravstvo i izgradnju nove zgrade za javno zdravstvo.

Boro Grubišić govorio je o zapostavljenosti Slavonije, a Igor Dragovan obećao da će nova državna vlast otvoriti vrata Hrvatske prema zapostavljenom istoku.

 

Gradska priznanja

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća bila je prilika da zaslužnima u razni oblastima dodijele gradska priznanja.

Najveće gradsko priznanje Nagradu grada dobili su Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata „Zebre“ i Ženski odbojkaški klub „Nova Gradiška.

Grb grada dobili su Zvonko Belar, Zdravko Jugović i Mladen Funes, a Medalju grada Nikola Filipović, Stjepan Pintarić-Štefa, Pekarnica „Anton“, Verica Lukačević, Ivica i Irma Đikić, Krešimir Knežević, Miroslav Domazetović, tvrtka „Elterm“ i Restoran „Dukat“.

Danas su izuzetno zadovoljni bili i predstavnici DVD-a Nova Gradiška i Javne vatrogasne postrojbe čijem je zapovjedniku Siniši Makovičiću gradonačelnik Josip Vuković uručio ključeve navalnog vatrogasnog vozila vrijednog dva milijuna kuna. U ime novogradiških vatrogasaca zahvalio se predsjednik DVD-a Nova Gradiška Vlado Krpan.

Related Post

GRADSKO GROBLJE

Autor - 11/01/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 11. siječanj 2013. – Nakon što je Gradsko vijeće donijelo odluku o izgradnji nove mrtvačnice na gradskom groblju,…