Slavonka proslavila 60-godišnji jubilej

537 0

8. prosinac 2011. Rukometni klub Slavonka proslavila je

60. obljetnicu samostalnog kluba (1951-2011) prigodnom rukometnom utakmicom i svečanim domjenkom uz podjelu prigodnih nagrada zaslužnim igračicama ranijih generacija.

 

Svečanost je počela prijateljskom utakmicom. Gostovala je vodeća ekipa Druge hrvatske rukometne lige, RK Osijek. Iako su gošće nepobjedive u službenom natjecanju svečarska ekipa Slavonke vrlo dobro se suprostavili superiornim Osječankama. Pobjednik se znao, ali gošće nisu ni izdaleka očekivale takav otpor novogradiških trećeligašica. Slavonka je naime povela sa 2:0, što je bilo svojevrsno iznenađenje na početku. No, ubrzo je bilo 3:3 i Osijek prelazi postepeno u vodstvo: 5:3, 7:3, 10:3, sve do 12:4 kada svoj prvi pogodak postiže trenerica i igračica Ljiljana Zdunić. Kako se igra kasnije odvijala Slavonka je bila sve konkretnija, bolja i opasnija po gol gošći. Ipak, poluvrijeme završava s visokih 15:6 za Osijek. U nastavku Slavonka igra agresivnije i nakon 15:7 Mudrovčić i 18:11 Bilešić, pogocima Jasne Čulina i Ljiljane Zdunić rezultat se poboljšava: 19:12, 20:13, 24:14, 24:15, 26:16… Uglavnom, igra se gol za gol. Utakmica je zanimljiva, dosta se kontrira, osobito od strane gostujuće ekipe, naše vratarke brane neke zicere i utakmica prelazi u fazu terenske izjednačenosti. Istina, nerezonski izgubljene lopte u napadu igračica Slavonke, Osječanke pretvaraju u brze kontre i rutinerski poentiraju. Da toga nije bilo i više pozornosti u obrani, gotovo smo sigurni da bi utakmica sa favoriziranim Osječankama bila egal. No, i ovako Slavonka je opravdala povjerenje, bila je je to utakmica sa dosta golova, mnogo lijepih poteza i gledljive i zanimljive igre. Konačni rezultat je prema očekivanju u korist Osječanki, ali ni malo loš, jer je Slavonka igrala dobro protiv vrlo dobrih gošći. Završni omjer je 31:20 za Osijek. Ponovno se kao izvrstan strijelac pokazala Jasna Čulina sa 9 golova, Ljiljana Zdunić dala je 5, Tihana Bilešić 2, te po 1 Klara Mudrovčić, Irena Čondrić, Željka Safundžić, Marinela Starčević. Još su u sastavu bile: Anita Štivičić, Dora Malnar, Vesna Lukačević, Ivana Đaković, Barbara Sokić, Maja Milinović i Danijela Španović. Utakmicu su sudili Ivan Grubišić iz Starog Petrovog Sela i Radomir Kovačević iz Nove Gradiške. Vrijedno je istaći da su na tribinama bile proslavljene igračice ranijih generacija Slavonke, koje su, nažalost, uz desetak drugih, bile i jedine među pedesetak nazočnih gledatelja, što ih je opravdano razžalostilo.

 

Nakon utakmice u restoranu Slavonski biser okupile su se razne generacije igračica Slavonke, bile su tu i gošće iz Osijeka, koje je sve pozdravila aktualna predsjednica kluba Ljiljana Zdunić. Pozdravivši sve nazočne, zahvalila se Osječankama što su uveličali ovaj jubilej, a posebno proslavljenoj reprezentativki Kaji Ileš koja je došla i bila dio te svečanosti. Potom je Ivo Petranović, član prve uprave samostalnog kluba i trener Slavonke, nakon minute šutnje za sve umrle igračice i članove uprave, evocirao razvojni put novogradiških rukometašica od te 1951. godine do današnjih dana naglasivši u svom 20-minutnom izlaganju povijesnih činjenica kronološki najbitnije događaje gdje je Slavonka u to vrijeme bila prva i jedina: Slavonka je organizirala prvi rukometni turnir u rujnu 1951, odigrala prvi međunarodni turnir koncem 1951, bila domaćin prvom neslužbenom (152) i prvom službenom prvenstvu tadašnje države(1953), prvi su prvaci Jugoslavije (1953), imali su prvog strijelca državnog prvenstva (Dienes), kao državni prvaci prvi su gostovali u inozemstvu (1954), izborili su prvu međunarodnu pobjedu (Polizei Wien)), prvi su izgradili stadion specijalno za rukomet s trininama i električnom rasvjetom (1952), izborili su 1. saveznu ligu (1955), gdje su igrali 12 godina, imali su dva najbolja strijelca savezne lige (Tomić, Šimić), dvije reprezentativke (Tomić, Šimić), selektora državne reprezentacije (Petranović), nositelja srebrne medalje sa svjetskog prvenstva (Tomić), organizirali čak 18 međunarodnih utakmica kada su u Novoj Gradiški gostovale gotovo sve najbolje ekipe Europe (Admira Wien, Austria Klagenfurt, Leobersdorf Austria, Polizei Wien, Niloc Amsterdam, Dijon France, Simon Siegel Paris, Bamberg Deutchland, Südvest Berlin, Horsens Denmark, Eimsbütel Hamburg,Spartak Sokolovo Prag, Kopenhagen Denmark, Slavoj Prag, Berlin), a Slavonka i novogradiški podsavez organizirali su prvu službenu utakmicu državne reprezentacije protiv Njemačke u Novoj Gradiški, izdali prvu monografiju o klubu, itd i td.

 

Nakon toga Borislav Vidošić, predsjednik Saveza sportova, pozdravio je rukometne veteranke, čestitao Slavonkin jubilej i zaželio mnogo uspjeha ubuduće. Potom je predsjednica kluba Ljiljana Zdunić uručila brojne prigodne i ukusne staklene spomen-statue igračicama svih generacija, najstarijim članovima uprave kluba Julki i Milanu Domazetoviću, a posebno igračicama koje su osvojile 1953. godine državno prvenstvo, a bile su nazočne: Blaženka Mohler- Basić, Ljerka Smičić-Bendek, Fina Deanović, Zdenka Šimić-Petranović, te njihovu treneru Ivi Petranoviću. U ime brojnih nagrađenih zahvalila se toplim riječima Mira Tomić. Nakon toga uslijedila je večera i ugodno druženje uz evociranje bezbrojnih uspomena iz ranijih perioda djelovanaj kluba

 

Na slici: prije prigodne revijalne utakmica između jubilarca Slavonke i Osijeka. U pozadini na tribinama igračice Slavonke raznih generacija.

Related Post