DAN HRVATSKIH KNJIŽNICA OBILJEŽEN U GRADSKOJ KNJIŽNICI

2574 0

NOVA GRADIŠKA, 10. studeni 2017. – Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Nova Gradiška danas je obilježen Dan hrvatskih knjižnica. Za centralni vedro-edukativni program pobrinuli su se prije podne učenici 3.a razreda i Male dramske scene OŠ “Mato Lovrak” sa svojom učiteljicom Ivanom Franić-Galik.  Izveli su dramsko-recitatorsko-glazbeni program o knjižnicama, čitanju, školi, djetinjstvu i jeseni, te razgledali oba odjela knjižnice i Dom kulture.

U poslijepodnevnim satima održani su edukativno-kreativni susreti s 2.c i 2.d razredom OŠ “Mato Lovrak” i njihovim učiteljicama Biljanom Milobarom  i Ivanom Marković.

Gosti su bili mališani iz starije grupe Dječjeg vrtića “Maslačak”, a i građani koji su odlučili danas doći u Gradsku knjižnicu, družiti se i vedro obilježiti ovaj, za knjižnice, knjižničare i sve ljubitelje knjige, važan dan.

Program učenika Male dramske scene OŠ „M.Lovrak“ pod voditeljstvom učiteljice Ivane Franić Galik: Učenice Korina Ljubičić i Lorena Kševi izvele su igrokaz “U KNJIŽNICI”, a u igrokazu “JESENJA USPOMENA” glumili su Luka Galik i Patrik Baković. Recitaciju “ODLAZAK POSLJEDNJEG LISTA” recitirali su Milan Mihovilović i Tara Memić, a recitaciju “JESEN” Ana Grgurić. Na kraju su svi otpjevati „jesensku“ pjesmu MOLBA GLJIVE MUHARE.

U povodu Dana hrvatskih knjižnica Gradska knjižnica je za članove obaju odjela darovala po dva besplatna učlanjenja za djecu, mlade i odrasle koji još nisu bili članovi knjižnice. Sve one koji su danas došli u Gradsku knjižnicu njeni djelatnici su ih dočekali s veseljem.

Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

37. skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva, održana u Tuhelju 30. rujna 2010., donijela je odluku da se 11. studenoga, na dan kada je 1960. godine Sabor NRH donio ukaz o proglašenju prvog Zakona o bibliotekama, obilježava kao Dan hrvatskih knjižnica. Donošenje toga Zakona označilo je svojevrstan novi početak i za hrvatsko knjižničarstvo, jer su postavljeni pravni temelji za planiraniji i sustavniji rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica i svih ključnih odrednica hrvatskoga knjižničarstva.

Dan hrvatskih knjižnica prvi je puta obilježen 2010. godine na Interliberu, kada je predstavljena i kampanja Imam pravo znati, imam pravo na knjižnicu.

 

Related Post