DOBRE ZDRAVSTVENE VIJESTI – U Općoj bolnici se otvaraju odjeli kemodijalize i patologije i kupuje CT uređaj

544 0

NOVA GRADIŠKA, 9. lipnja 2011. – Zamjenica župana Ružica Vidaković i županijska pročelnica za zdravstvo Karla Šćuka donijele dobre vijesti za korisnike zdravstvenih usluga iz Nove Gradiške i deset općina novogradiškog kraja. – Sve zdravstvene ustanove u županiji su pozitivno poslovale, a sva decentralizirana sredstva za prošlu godinu su

namjenski utrošena. I ove godine ulaganja u Opću bolnicu Nova Gradiška su velika. Iz decentraliziran sredstva u ukupnom iznosu od 4,3 milijuna kuna milijun kuna je namijenjeno za Odjel kemodijalize. To stoga što s područja bivše općine Nova Gradiška ima 28 pacijenata koji svaki drugi dan putuju u Slavonski Brod. To je za njih dosta teško jer imaju zdravstvenih problema, a uz to je i trošak. Sa milijun kuna mi ćemo opremiti i ustrojiti taj odjel.

Novina je i nešto s čime bi se pohvalila, a to je da će Opća bolnica u Novoj Gradiški po prvi puta imati Odjel patologije. Kada laicima spomenete patologija onda odmah pomisle na ljude koji su preminuli pa tamo borave dok ih se ne sahrani u njihovom mjestu. Tu se međutim obavljaju i razne druge analize, od analize tkiva, krvi urina i ostalog. To je nešto što je potrebno ovoj bolnici i ovome gradu. Time ćemo poboljšati kvalitetu zdravstvene usluge i učiniti veliki iskorak na zdravstvenoj zaštiti građana naše županije. Pohvalila bi aktivnosti Uprave bolnice oko nabave CT uređaja. Kupiti ćemo ga sa dodatnih 2,7 milijuna kuna i ova će bolnica imati jedan najsuvremeniji uređaj koji joj je neophodan.

Suradnja s ovom bolnicom, od ravnatelja do ostalih je izvanredna. Upravno vijeće donosi provedive i kvalitetne odluke. Zadovoljni smo s ozračjem u zdravstvenim ustanovama, sa organizacijskim i financijskim poslovanjem. U Novoj Gradiški je napravljen veliki iskorak. To govorim zbog teze koja se često povlači da Županija izdvaja manje ili nedovoljno u ovo područje. Mi to demantiramo s ovim podacima. Smatramo da je to korektno. Upravno vijeće je odredilo prioritete i mi smo ih na Skupštini prihvatili i na nama je da do kraja godine to realiziramo – kazala je jučer na konferenciji za novinare zamjenica župana Ružica Vidaković, prilikom posjete Općoj bolnici Nova Gradiška. 

 

Nova zgrada javnog zdravstva

 

Za ukupno novogradiško zdravstvo važna je napokon zaključena diobena bilanca bivšeg Doma zdravlja „Dr. Andrija Štampar“. Ona otvara mogućnosti reorganizacije i novog kvalitetnijeg ustroja Opće bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo.

– Vrlo brzo će u krugu bolnice početi će gradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo. To je primjer dobre suradnje između zdravstvenih ustanova. Prihvatili smo taj prijedlog i Bolnica će ustupiti zemljište Zavodu za javno zdravstvo koji već priprema projekt nove zgrade u krugu bolnice. Potrebno je to Novoj Gradiški jer će u sklopu te zgrade biti uređeni prostori za hitnu medicinsku pomoć, odnosno Zavoda za hitnu medicinu. U naredne dvije godine Nova Gradiška će imati nove objekte i bolju kvalitetu zdravstvene usluge, posebice građana Nove Gradiške i bivše općine Nova Gradiška – istaknula je Ružica Vidaković.

 

 

Financijska konsolidacija Bolnice

 

– Vodimo brigu o svim zdravstvenim ustanovama n pa tako i o Općoj bolnici Nova Gradiška. Moram pohvaliti Upravu bolnice i ravnatelja, jer nakon dugog perioda u kojem je bolnica ostvarivala negativan financijski rezultat, sada ostvaruje pozitivan. Opća bolnica Nova Gradiška je ocijenjena kao najbolja gradska bolnica u svojoj kategoriji u Hrvatskoj što je veliki i pozitivan pomak. U Županiji stalno razmišljamo gdje mi kao osnivači možemo pozitivno uticati i uspostavljena je jako dobra komunikacija među svim zdravstvenim ustanovama na području županije.

Opća bolnica i Dom zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ konačno su došli do rješenja gotovo dvadesetogodišnjeg problema, a to pitanje diobene bilance. Moram reći da je ovaj tjedan potpisan i konačan ugovor o diobi nekretnina. Stvoreni su svi uvjeti da se Bolnica može uknjižiti kao vlasnik prostora koji i koristi. Samim time doći će do nekih organizacijskih promjena. Reforma zdravstva donijela je i izdvajanje hitne medicinske pomoći iz Doma zdravlja koja će svoje mjesto naći u novoj zgradi Zavoda za javno zdravstvo. Bolnica će tada dodatno osloboditi prostore za bolničku i sekundarnu zdravstvenu zaštitu- kazala je Karla Šćuka.

 

 Okončana diobena bilanca

 

Diobena bilanca okončana je nakon 17 godina i ostali smo zadnja zdravstvena ustanova koja je okončala diobenu bilancu. Moraju biti zadovoljni liječnici obiteljske medicine, koji ostaju do daljnjega u sadašnjem prostoru dok im se ne pronađe adekvatan prostor na području grada i bivše općine Nova Gradiška. To je vrlo bitno za i za liječnike i za pacijente. Okončanjem diobene bilance stvorili su uvjeti za gradnju u krugu bolnice zgrade Zavoda za javno zdravstvo sa hitnom medicinskom pomoći. Time će se osigurati Domu zdravlja bolje korištenje prostora u Školskom dispanzeru i prostoga u Relkovićevoj ulici – dodao je Davorin Slišurić.

 

Razvojni projekti

 

Zadovoljstvo zbog novih ulaganja u novogradiško zdravstvo nije krio ni ravnatelj Bolnice dr. Zoran Jukić.

– Do sada smo se oslanjali na usluge brodske patologije i patologije na Šalati. Dolaskom dr. Mirele Frančina sa specijalizacije stvoreni su uvjeti za postojanje jedne takve službe. Preraspoređeni su kadrovi unutar bolnice, prostor je riješen i trenutno jer oprema u nabavi. U kemodijalizi planiramo zaposliti šest novih djelatnika. Jedna kemodijaliza stoji 955 kuna . Mi ćemo pokrivati troškove ali nam,moram naglasiti, nije primaran profit, već da pacijente ne vozimo u Slavonski Brod i da tu zdravstvenu uslugu mogu obaviti u svom mjestu. Do kraja godine kemodijaliza bi trebala raditi. U početku ćemo se oslanjali na Centar za kemodijalizu Slavonskom Brodu dok se ne osamostalimo. Bolnica će ustupiti oko 3.500 četvornih metara prostora Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za izgradnju zgrade za potrebe javnog zdravstva. Namijenjeno je oko 10 milijuna kuna i tu investiciju smatram značajnom ne samo u zdravstvenom pogledu već i u građevinskom jer će se moći zaposliti naši građevinari. Projektna dokumentacija je u izradi i zgrada bi trebala biti završena najkasnije za dvije godine – kazao je dr. Jukić i istaknuo da Bolnica u prvoj polovici ove godine nastavlja trend konsolidacije, radi prema planu i programu, ima financijsku stabilnost i izvršava sve obveze prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Jamstvo je to, dodao je, da se realiziraju novi razvojni projekti koji će biti ostvarenu drugoj polovici ove godine.

 

Related Post