DOŽINKY

1029 0

KAPTOL – Domaćin ovogodišnjih, 19. srpnja bila je Češka beseda Kaptol kod Požege, a organizaciju je potakla i općina Kaptol. Zadnji puta u Kaptolu su organizirane 1989. godine. Žetvene svečanosti ili Dožínky su najstarija,

najveća i najmasovnija manifestacija češke manjine u Republici Hrvatskoj, čija se tradicija očuvala još od 1925. godine kada su održane prve žetvene svečanosti u Daruvaru.

Osim simboličnog prikaza uspješnog ubiranja ljetine, prikazuje i sve ono što je Češka manjina u Hrvatskoj postigla u kulturnom, prosvjetnom i društvenom životu. Najveća atrakcija bio je i ovoga puta žetveni mimohod brojnih sudionika, deseci alegorijskih kola okićenih žitom, što prikazuju sve žetvene radove, od sjetve do dobivanja kruha, ali i brojne manjinske skupine u narodnim nošnjama, Limena glazba, konjanici.

Održan je i staročeški sajam kojemu je cilj prezentiranje zaboravljenih zanata, bogatog gastronomskog, etnografskog i kulturnog bogatstva Čeha u Republici Hrvatskoj.

Po prvi puta se izložbenim štandom predstavila i Češka beseda za grad Novu Gradišku i okolicu, a u narodnim nošnjama su uz pjesmu i glazbu sudjelovali i u žetvenom mimohodu. Dolazak povorke na središnji trg najavili su konjanici, podsjećajući tako i na vremena kada se bez konja nije mogao zamisliti nikakav posao, ali ni svečanosti. Predstavljanje Čeških beseda pratili su brojni mještani i gosti, među kojima su bili i Libuše Stranjik, predsjednica Saveza Čeha u RH, kao i Berislav Šipoš, zamjenik ministrice kulture. Upravo je Ministarstvo kulture generalni pokrovitelj Žetvenih svečanosti.

U sklopu Dožinky u Češkom domu u Kaptolu otvorena je etnografska izložba, a poslije svečanog žetvenog mimohoda održan je i bogat kulturno umjetnički program.

 

Fotografije: ngbuntovnici.hr

Related Post