DRAGO FERIĆ IZRADIO KIP U ZNAK SJEĆANJA NA OCA I OBIČAJ SPALJIVANJA „RADE“

736 0

NOVA GRADIŠKA, 18. veljače 2015. – Ovogodišnji pokladni dani u Maloj će ostati zabilježeni po otkrivanju kipa na ulazu u Malu, kojega je njegov tvorac Drago Ferić nazvao nakaznjakom,

a izradio u sjećanje na svog oca koji j u Maloj godinama bio čovjek koji je organizirao pokladni običaj spaljivanja lutka „Rade“.

 

-Ja sam taj krivac koji je izradio ovog nakaznjaka. I za to postoji razlog. Namjera mi je bila da se ne zaborave stari običaji povodom Poklada. Dugo sam imao namjeru napraviti ga iako sam znao da to nije lako ostvariti. Trebalo je puno suradnika, kojima se ovom prilikom zahvaljujem. U ovaj kip utkane su tri ideje.

Prvi razlog. Imao sam obvezu spomenuti mog oca, znanog svirača Štefu, nadimka Klikić. Otac bi u te dane, ponedjeljkom, uzeo svoju violinu i bugariju, te odlazio svojim znancima i prijateljima. To je značilo da ga neće biti kod kuće do noći između srijede i četvrtka.

Takav je bio dogovor zbog spaljivanja lutka „Rade“. Spaljivanje je bilo na čistu srijedu, što nije pogodovalo Crkvi. Po njegovoj priči spaljivanje je obavljeno na kraju Prvče, a 50-tih godina prošlog stoljeća je bilo zabranjeno prolaziti kroz grad. Za organizaciju je glavni bio moj otac, čovjek visokog rasta, a pomagač mu je bio malog rasta sa simpatičnom govornom manom, zvani Kemšo. Bili su dobar tandem. Prilikom kretanja povorke bile su babe narikače, koje su imale zadatak kukati i međusobno se svađati. Svaka bi govorila „on je bio moj“ , a odnosilo se to na „Radu“. Bilo je padanja u trans, naravno od rakije. Tada bi ih otac kao doktor, slušalicama poslušao pijane pacijente i davao im injekciju u kojoj je bila rakija. Pedesetih godina prošlog stoljeća počelo se „Radu“ spaljivati na sadašnjoj lokaciji.

U spomen na doprinos mog oca u ovaj kip sam ugradio njegovu violinu, koju i danas posjedujem.

Drugi razlog. U kip je ugrađen lik s Pinokijevim nosom što znači maskirana preobrazba u dugi veseli, pokladni lik.

Treći razlog. U kip je ugrađena boca sa simbolom veselja i davanja. Pitam se da li sam uspio save obuhvatiti ovim likom.

Zahvaljujem se Šumariji na darivanom trupcu, te svim pomagačima bez kojih ne bi bio u stanju izraditi ovaj kip. Zahvaljujem se i svojoj supruzi koja je govorila da sam lud i pitala što mi to treba jer sam se bio ozbiljno razbolio, pa je bilo upitno da li ću kip na vrijeme uspjeti završiti – ispričao je Drago Ferić okupljenim mačkarama i Malčanima svoja sjećanja na pokladni običaj spaljivanja lutka „Rade“ i potrebu da izradi kip koji je sjećanje na njegovog oca.

Related Post

ŠTEDITE VODU

Autor - 05/09/2012 0
Uz redukcije biti će nužno povećati cijenu vode jer Slavča svaki dan zbraja gubitke na vodi koju dobivamo iz Davora…

AKTUALNI SAT GRADSKOG VIJEĆA

Autor - 04/12/2013 0
Plaćanje prekršajne kazne Dariu Mareniću nije dobra poruka poslana građanima jer treba poštovati odluku Prekršajnog suda, a postavlja se i…

PODJELA CVIJEĆA

Autor - 12/04/2014 0
Ljepša Nova Gradiška, za ljepšu Hrvatsku NOVA GRADIŠKA, 12. travnja 2014. – Pod motom „Ljepša Nova Gradiška, za ljepšu Hrvatsku“…