DVANAESTA OBLJETNICA POGIBIJE TOŠE PROESKOG: Makedonski ultramaratonci krenuli prema Makedoniji

2104 0

Autor Franjo Samardžić
NOVA GRADIŠKA, 14. listopada 2019. – Makedonski ultramaratonci krenuli su danas ispred spomen-obilježja Toši Proeskom, postavljenom kod Elektrotehničke i ekonomske škole, na još jedan ultramaraton dug 900 kilometara od Nove Gradiške do Kruševa. Simbolično, dvanaesti put trčeći povezati će ta dva grada. Dvanaest godina u Novoj Gradiški i Kruševu evociraju se sjećanja i odaje počast Toši Proeskom, glazbeniku i kako se ističe, ponajviše čovjeku, velikom humanisti i vjerniku. Tragična prometna nesreća dogodila se 6. listopada 2007. godine na autocesti kod Starog Petrovog Sela. Upravo taj tragični događaj povezao je Novu Gradišku i Tošinu domovinu Republiku Makedoniju, njegovo Kruševo. Stvorena su mnoga prijateljstva, a u Kruševu i Novoj Gradiški njemu u počast organiziraju se razni susreti i događanja. Jedno je i tradicionalni ultra maraton.
Kod spomen-obilježja Toši Peoeskom kod Elektrotehničke i ekonomske škole danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Učinili su to makedonski maratonci i izaslanstvo Grada Nova Gradiška predvođeno zamjenicom gradonačelnika Ivanom Trupinom. Bila je tu i Tereza Grgić, Matea Matošević Hadžić, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Stela Prislan Fujs, predsjednica Fun kluba iz Zagreba. Evocirana su sjećanja na Tošu Proeskog, koji je iza sebe, uz obitelj, ostavio bezbroj prijatelja i obožavatelja u Makedoniji, Hrvatskoj i cijeloj regiji koji su ga obožavali zbog njegovih pjesama za koje je živio i njegove ljudskosti i dobrote koju je širio među ljudima kao humanitarac.
U ime Grada Nova Gradiška sve je pozdravila Ivana Trupina.
-Dvanaestu godinu za redom polažemo vijence i palimo svijeće uoči dana kada je poginuo balkanski slavuj Toše Proeski. To je bio događaj koji je povezao Makedoniju i Hrvatsku, Novu Gradišku i Kruševo. Razvila su se brojna prijateljstva, a u Hrvatskoj i Makedoniji organiziraju se razna događanja i evociraju sjećanja na Tošu Proeskog. Ultramaratoncima želim sreću na puto do Kruševa – kazala je Ivana Trupina.
Ultramaratonci će u srijedu 16. listopada u 12 sati biti na groblju Gumenje u Kruševu.

6. listopada 2007. godine na autocesti kod Starog Petrovog Sela poginuo je Toše Proeski. Podsjetimo. U teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila na 170. kilometru autoceste Zagreb – Lipovac u 6,25 sati poginuo je poznati pjevač Toše Proeski (26). Teško je povrijeđen vozač Gerorgi Georgievski, dok je menandžerica Proeskog Ljiljana Petrović, vozeći se na zadnjem sjedištu zadobila samo lakše ozljede. Toše Proeski preminuo je na mjestu nesreće. Vozio se na mjestu suvozača. Povrijeđeni su prebačeni u novogradišku Opću bolnicu.
Automobil VW Touareg makedonskih registarskih oznaka SK 485 RK kojim je upravljao Georgi Georgievski iz Skoplja pretjecao je tegljač s prikolicom talijanskih registarskih oznaka BG 28680. Vozač Beograđanin Slaviša Kuzmanović kazao je da je osjetio silinu udara u lijevi dio prikolice. Buduću da je vozač s iskustvom od 25 godina znao je da se ne radi o pucanju gume već o silovitom naletu automobila. Kaže da tako nešto nije doživio. Pretpostavlja da je vozač Proeskog u velikoj brzini zaspao za volanom pretječući kolonu automobila. Od siline udara VW Touareg se odbio od tegljača i udario u zaštitnu ogradu na autocesti, a njegovi dijelovi i kotač bili su razbacani na pedeseta metara kolnika. Navode Kuzamnovića potvrdio je i istražni sudac Stjepan Franić.
Umjesto u Zagrebu, gdje je trebao snimiti dva spota za album Igre bez granica, a potom ići u London gdje je trebao snimiti album za englesko tržište, Toše Proeski završio je na patologiji novogradiške bolnice u koju su došli njegovi prijatelji poslovni partneri iz Zagreba. U bolničkoj kapelici Uzvišenja svetom križu, velečasni Luka Slobođanac služio je istoga dana svetu misu zadušnicu, koju su djelatnici bolnice posvetili poginulom Proeskom. Na misi su vidno potreseni bili producent Miro Buljan, tekstopisac Nenad Ninčević i pjevačica i glumica Antonija Šola.

Related Post

MALČANSKI VINOGRADARI

Autor - 19/01/2013 0
22. siječnja 2013. godine na dan Svetoga Vinka patrona vinograda, gvardijan cerničkog samostana fra Anto Perković posvetit će malčanske vinograde…