ELDA NOVA GRADIŠKA

623 0

Elda će u Novoj Gradiški u projekt još jednog proizvodnog pogona utrošiti 18 milijuna kuna

NOVA GRADIŠKA, 11. rujan 2014. – Jučer je u novim prostorima Elde u Prvči Dario Marenić zajedno s najbližim članovima obitelji i suradnicima, te djelatnicima, ugostio ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa.

Ministar i njegovi najbliži suradnici došli su vidjeti u što je to njihovo ministarstvo dalo 6,2 milijuna bespovratnih sredstava za opremu i s kakvim efektima.

U razgovoru se potvrdilo ga je Elda tip tvrtke kakve Ministarstvo poduzetništva i obrta želi bespovratnim sredstvima poticati za daljnji razvoj. Elda je dokazana tvrtka koja izvozi 99 posto proizvodnje, izvanredno je pozicionirana na svjetskom tržištu s vrlo pouzdanim daljnjim razvojem koji jamči nova zapošljavanja. To je upravo tvrtka, kako je naglasio Maras, kakvima se želi dati nepovratan novac.

Bila je jučer prigoda da vlasnik Elde Dario Marenić govori o počecima privatnog poduzetništva i poslovanja koje traje 33 godine.

 

Ideja se rodila u Las Vegasu

-Posao je krenuo u oblasti elektronike i prva registracija bila je elektromehanička obrtnička radnja. Do Domovinskog rata je to bila čista proizvodnja, a nakon rata prelazimo na TV prodaju. Prije šest do sedam godina na sajmu u Las Vergasu rodila se ideja i krenula priča o elektronskoj cigareti. Kiniseki inovator prvi put je pokazao i pokrenuo priču o elektronskoj cigareti. Tada sam rekao „Dario tu ti je mjesto i tu traži svoju poslovnu šansu“. Krenulo se u razvoj iz doslovno iz mamine kuhinje, a u izvoz je prvog dana kada smo napravili dobar proizvod.

 

Obiteljska emotivna veza s Prvčom

Zašto je odabrana Prvča za mjesto poslovanja? Zato što sam rođen u ovoj kući i što se radi o mojoj djedovini. To su emocije i zato je dvorište tvrtke uređeno u ambijentu koji odiše Slavonijom.

 

Vrtoglav rast poslovnog uspjeha

Godine 2012. bilježimo 6 milijuna kuna prihoda i 80 posto izvoza. Godine 2013. bilježimo 9,5 milijuna kuna ukupnog prihoda i 96 posto izvoza. Sa dobrom dobiti reinvestirali smo i koristili olakšicu. Ova tvrtka je osnovana 1993. sa 200.000 kuna temeljnog kapitala. Svu dobit koju smo ostvarili vraćali smo u tvrtku.

Rezultati za prvih sedam mjeseci ove godine kažu da imamo rast prodaje od 22 posto s izvozom od 99 posto.

Očekujemo da ćemo ove godine ostvariti 2 milijuna eura izvoza, a za dvije godine dostići 6 do 7 milijuna eura i zaposliti novih desetak radnika.

Zahvaljujem se kćerki Dariji i supruzi Davorki, djelatnicima i novim mladim snagama. Spremni smo za sve poslovne izazove i širenje proizvodnje. Prošlu godinu smo završili sa 9 zaposlenih, danas nas je 16.

 

Svjetsko tržište velik je izazov

Zajednički sudjelujemo s Europskom komisijom u donošenju svih propisa vezanih za tabaco industriju. Prisutni smo na komercijalnim sajmovima, a bili smo i na prvom sajmu elektronskih cigareta na svijetu održanom u Frankfurtu. Imali smo krasnu posjećenost na štandu i dobili nove kupce što je donijelo povećanje prodaje. Bili smo i na sajmu u Las Vegasu gdje smo prepoznati kao siguran dobavljač i svrstani smo u top 10 svjetskih proizvođača e-tekućina. Dalo nam je to novi vjetar u leđa.

 

Novi projekt vrijedan 18 milijuna kuna

Novi proizvodni pogon gradit ćemo u ulici Zrtinskih. Projekt je vrijedan 18 milijuna kuna, a njegovi su ciljevi vrlo visoko postavljeni jer tržište može apsorbirati 20 do 30 milijuna komada tekućina za e-cigarete u drugoj godini projekta.

Nakon većih problema uspjeli smo ishoditi odobrenja za gradnju uz pomoć županijskog ureda. Da nije bilo tako ova investicija bi otišla u Zadar gdje smo kupili zemljište. Projektiranje i priprema dokumentacije za dobivanje građevinske dozvole su u završnoj fazi. Gradit ćemo na zemljištu koje je Elda kupila prije 17 godina. Objekt će biti 1800 četvornih metara sa 500 četvornih metara čiste sobe.

 

Razvoj bez kredita

Želim naglasiti da nismo koristili sredstva banke i sve do sada je napravljeno vlastitim sredstvima zato što je moja procjena da su krediti komercijalnih banaka preskupi, osim HABOR-a.

 

Bez kazne iz poslovanja

U sve 33 godine poslovanja uredni smo porezni obveznici. Nikad do sada nismo platili bilo kakvu kaznu iz poslovanja. Učili smo se i naučili savladati i poštovati sve propise. Nemamo nepodmirenih poreznih obveza, a plaće su uredne i redovite svakog prvog u mjesecu. Nato sam posebno ponosan.

Imamo prostor u kome se zaposlenici i naši poslovni partneri kada dođu u njemu ugodno osjećaju.

Related Post

ATLANTIC GRUPA

Autor - 31/10/2013 0
Atlantic Grupa je potpisivanjem predugovora u Industrijskom parku Nova Gradiška započela ulaganje u novu tvornicu za proizvodnju energetskih pločica iz…