EUROPSKE VRIJEDNOSTI

486 0

NOVA GRADIŠKA, 3. siječanj 2012. – Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od 1.1.2012. godine počinje provoditi projekt „GLUHE I NAGLUHE OSOBE – EUROPSKE VRIJEDNOSTI“.

Cilj ovog projekta je kroz seminare, radionice i predavanja upoznati lokalnu zajednicu gluhih i nagluhih osoba sa Europskom unijom, njenim institucijama i vrijednostima, objasniti položaj, deklaracije i prava gluhih i nagluhih osoba u okviru zemalja EU. te promovirati ta ista prava među „čujućom“ populacijom lokalne zajednice. Projekt će se provoditi tijekom cijele godine, a početak je planiran za subotu 14.1.2012. godine.

 

-Prema Ustavu Republike Hrvatske i Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom ( koju je RH ratificirala 2007.g.), te brojnim rezolucijama, konvencijama i deklaracijama važećim u Europskoj uniji, svaki građanin treba imati priliku da bude aktivan građanin, stječe potrebno iskustvo za sudjelovanje u dijalogu te pridonosi razvoju lokalne i regionalne zajednice u kojoj živi i djeluje. Iako ta prava zakonima zagarantirana i od međunarodne zajednice potvrđena pripadaju i gluhim i nagluhim osobama, ona se u praksi nikako ili slabo realiziraju. Osnovni problem je u nedovoljnoj educiranosti i nepoznavanju elementarnih pojmova i prava iz „abecede demokracije“. Nadamo se da ćemo ovim projektom doprinijeti da se to promjeni – navodi voditelj projekta Josip Brozović.

Related Post

OBAVIJEST ČLANOVIMA

Autor - 18/02/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 18. veljače 2014. – Marijana Vidić-Poleto, voditeljica LAG-a „Zapadna Slavonija“ obavještava članove da u uredu LAG-a mogu pročitati…