FOLKLORNI ANSAMBL MLADIH ČUVA TRADUCIJU I OBIČAJE: “Diko moja priko kola priđi”

1994 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 6. listopada 2019. – U organizaciji Folklornog ansambla mladih, suorganizaciji Udruge „Konji bili konji vrani“ i uz potporu Grada Nova Gradiška započela je u Ulici Ivana Gorana Kovačića tradicionalna manifestaciju „Diko moja priko kola priđi“. Sudionici, 15 zaprega i 20 konjanika, okupilo se ma igralištu kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, uz članove ovih udruga, mještane i članove Zajednice umirovljenika Nova Gradiška.
-Šesta je ovo manifestacija „Diko moja priko kola priđi“. Imamo prelijep dan što je sigurno obradovalo sudionike, ali i mještane naselja Jug i Ljupine. Na ovaj način želimo uprizoriti odlaske na kirvaj ili crkveni god konjima i konjskim zaprekama i dočarati to vrijeme kada su ljudi bili obučeni u narodne nošnje, pjevali i svirali, zbijali šale i veselili se. Sve to nije moglo proći bez gastronomske ponude – kazala je Veronika Terzić, predsjednica Folklornog ansambla mladih.
Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Ulice Ivana Gorana Kovačića, mlade članice Folklornog ansambla mladih njima u počast zapalile su svijeće. Time im je odana počast za doprinos koji su u Domovinskim ratu svojim životima dali za slobodnu i neovisnu Domovinu Hrvatsku.
Okupljenima su se obratili, Ernestina Straga Šašić, tajnica Folklornog ansambla mladih i Dražen Mađatević, predsjednik Udruge „Konji bili konji vrani“ . Zahvalili su se vlasnicima konja što su i ove godine došli na ovu manifestaciju, te sponzorima koji su na punktovima ugostili sudionike i pomogli da se ova manifestacija održi.
Kolona konjanika i konjskih zaprega prošla je Goranovom, Zagrebačkom, Medovićevom, Trenkovom i ulicom Kralja Zvonimira na putu do do crkve u Ljupini gdje su ih domaćini ugostili uz pjesmu i ples. Na povratku je predviđeno da se kolona zaustavi kod doma Bešlić i PVC stolarije Jurišić, te da potom dođe do Doma za starije i nemoćne osobe „Grgić“ u Ulici Ivana Gorana Kovačića gdje će se sudionici ove manifestacije družiti s domaćinima, obitelji Grgić i njihovim štićenicima.

Related Post

VUKOVI PUNI ODLIČJA

Autor - 21/12/2011 0
Natjecatelji Taekwondo kluba Vukovi iz Nove Gradiške imali su tijekom prosinca dva vrlo značajna prvenstvena susreta na državnoj razini. Najprije…