FOLKLORNI SUSRET PRIJATELJSTVA – Crnogorci oduševili Slavonce (VIDEO)

570 0

NOVA GRADIŠKA, 18. rujna 2011. – Pažnje vrijedno folklorno u subotu su u Domu kulture priredili KUD „Rešetari“ i njihovi gosti iz Crne Gore KUD „Tekstilac iz Bijelog Polja. Nastupili su veliki i mali folklor, pjevačka skupina i tamburaški orkestar KUD-a „Rešetari“, a gosti iz Crne Gore su se predstavili s tri koreografije. Na zadovoljstvo ljubitelja folklora koji

su se okupili u dvorani Doma kulture bio je to još jedan prijateljski susret dva zbratimljena folklorna društva. Prijateljstvo je počelo osamdesetih godina prošlog stoljeća kada su Rešetarčani bili organizatori i domaćini tada tradicionalne folklorne manifestacije „Susreti bratstva i jedinstva“. U Rešetare su dolazila kulturno-umjetnička društva iz svih Republika i Pokrajina bivše države. Dolazila su i društva Hrvata iz susjednim zemljama, ali i društva koja su okupljala Hrvate, čiji su se preci tamo davno doselili i postali domicilno stanovništvo, i koja su od zaborava čuvala hrvatski jezik, folklor, pjesmu i običaje zavičaja svojih predaka.

Među brojnim društvima u Rešetare je dolazio i KUD „Tekstilac“ pa je došlo i do bratimljenja dva društva. Rat je prekinuo kontakte. U posljednjih pet godina suradnja je obnovljena i susreti ponovo nastavljeni. Rešetarčani u tri puta bili u Crnoj Gori, a i Crnogorci su dolazili u Rešetare.

Kako doznajemo od Zlatka Age, općinskog načelnika u Rešetarima, za narednu se godinu priprema potpisivanja povelje o prijateljstvu i suradnji između Općine Rešetari i Općine Bijelo Polje.

Nakon nastupa u Domu kulture u Rešetarima je nastavljeno druženje članova dva prijateljska kulturno-umjetnička društva.

foto: D. Ivanković (novagra.hr)

 

VIDEO SAŽETAK:

 

{vimeo}29264200|450|360|1{/vimeo}

Načelnik Rešetara Zlatko Aga i zamjenica župana Ružica Vidaković

dr. Rajko Stevanović. predsjednik KUD-a “Tekstilac”

Alojz mađarević, predsjednik KUD-a “Rešetari”

Zlatko Aga, načelnik općine Rešetari

{vimeo}29264200|450|360|1{/vimeo}

Related Post

ODRŽANA SKUPŠTINA KLD REŠETARI

Autor - 31/01/2016 0
REŠETARI, 31. siječanj 2016. – Na redovnoj izvještajnoj godišnjoj Skupštini Književno-likovnog društva Rešetari njegovi su članovi imali razloga iskazati zadovoljstvo…