FORUM ŽENA SDP-a – PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

794 0

NOVA GRADIŠKA, 26. studeni 2010. – Zid šutnje o nasilju nad ženama je probijen. Sve se više čuje glas zlostavljane žene. Tako treba i biti jer je dosta ponižavanja i zlostavljanja žena . Današnjim skupom želimo ukazati na veliki problem našeg demokratskog društva, na problem o nasilju nad ženama. Danas se obilježava „Međunarodni dan

protiv nasilja nad ženama“. Voljela bih da se taj dan nikada ne obilježava, da tog nasilja među nama nema. Tim danom skrećemo pozornost i ukazujemo da nasilja ima i da je među nama – kazala jer Zorica Popović, predsjednica Foruma žena SDP-a Nova Gradiška.

Svakih 15 minuta fizički se zlostavlja po jedna žena. Podaci su samo djelomično točni, jer nasilja ima mnogo više. Mnoge nemile događaje znamo iz nedavne prošlosti u Hrvatskoj: ubojstvo sutkinje Ljiljane Hvalec, supruge Gordane Oraškić, odvjetnice Hajre Prohić, i Ranjavanje Stanke Cvetković. Mnogo je nedopustivih događaja kao što su silovanja i pokušaji silovanja nad maloljetnim djevojčicama, silovanja djevojaka, pa čak i starijih žena.  

Svake godine podsjećamo na nasilje nad mnogim ženama iza čvrsto zatvorenih vrata. Moramo stalno ukazivati na nasilje nad ženama. Nažalost, došlo je do velikog povećanja nasilja, brojka dolazi i do 1160 slučajeva. Osamdeset posto incidenata u obitelji počinili su muškarci nad ženama samo zato što je žena slabiji spol, ali ne i umno. Sedamdeset posto žena je zlostavljano od strane svog supružnika, a žena trpi jer misli da će biti bolje i neće da razara obitelj, što supružnik – nasilnik koristi – zaključila je Zorica Popović. 

Dr. Ljepša Rakas-Vujčić sinoć okupljenim ženama u gradskoj vijećnici govorila je o različitim slučajevima nasilja nad ženama, načinima na koji se mogu izvući iz nasilne veze, te potrebi da se o nasilju govori i ukazuje na nasilnike.

  

 

Related Post