GIZDAVO KAO NEKAD

951 0

Nekada smo ovako išli u prošnju mlade i u svatove, okitimo kola s feder sicevima pa zauzdamo konje, a oni se posebno “gizdaju”, kao da znaju kud idu!

 

GUNDINCI – Gundinačka manifestacija “Vrani se konji igrali” po 11. put je okupila prekrasne plemenite životinje iz cijele Hrvatske, od Zagreba do Iloka. Osim 15 nakićenih svatovskih zaprega, pokazali su konji svoju snagu i ljepotu i u natjecanju slavonskim kolima, te u vožnji fijakera, jednoprega i dvoprega.

 

Posebno lijepe uspomene navirale su najstarijem sudioniku manifestacije, djedu Antunu iz Gundinaca.

 

– Nekada smo ovako išli u prošnju mlade i u svatove, okitimo kola s feder sicevima pa zauzdamo konje, a oni se posebno “gizdaju”, kao da znaju kud idu!

 

Danas u Gundincima, podsjeća organizator manifestacije Nikola Janković, trenutno ima 54 grla lipicanske pasmine. “Trudimo se očuvati stare običaje, pa svake godine ponudimo nešto novo kako bismo privukli i mlađi naraštaj. Ove godine po prvi put je to natjecanje u vožnji jednoprega – djelomično i zbog štednje na opremi”, priznaje Janković.

 

Najpoljoprivrednija općina u županiji ima razvijeno stočarstvo, a uz to i uzgoj konja – pojašnjava načelnik općine Željko Škripek. “To više nisu radne životinje, nego su simbol tradicije, naše opstojnosti i običaja, uspomena na davna vremena, a s ovakvim manifestacijama i turistička promidžba – začetak seoskog turizma na našem području”. Svake godine ima sve više posjetitelja, koji su i jučer, osim u ljepoti konja, uživali i u neizostavnom pečenom junetu na ražnju za koje su zaslužni “pecmajstori” iz Bukovlja.

 

Najljepše zaprege

Gizdavi lipicanci jučer su u nakićenim zapregama kroz Gundince provezli uređene snaše i bećare koji su se nadmetali u pjesmi i pocikivanju. Najljepšom je proglašena zaprega Davora Zovkića iz Županje, dok je drugo mjesto osvojila zaprega Josipa Šunića iz Kruševice. Treća pozicija, prema odluci stručnog žirija, pripala je Martinu Kokanoviću iz Gundinaca, a četvrta Tomislavu Oršoliću iz Županje. Peto mjesto osvojila je svatovska zaprega Adama Stojanovića iz Babine Grede.

 

Štitimo našu tradiciju

Zanimljivom događanju nazočio je i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, također zadovoljan viđenim. “Štovanjem konjogojstva i seoskih običaja kroz ovakve manifestacije, štitimo našu tradiciju, kulturu i ljubav prema ovim lijepim životinjama, a time ćemo sve sačuvati od zaborava i oplemeniti svoj ulazak u Europsku uniju”, kazao je ministar, koji se također svatovskom zapregom provezao kroz selo.

 

Related Post

Autor - 27/05/2018 0
Roman o ljubavi koja je spojila nespojive ljude kako bi pokazala koliko snažna i razorna može biti Slavonija osamdesetih. S…