Grad Nova Gradiška planira izgraditi sklonište za napuštene životinje

1786 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 21.  ožujka 2019. – Grad  Nova Gradiška planira izgraditi  sklonište za životinje, prvenstveno za pse.  Obradovat će to novogradiške ljubitelje životinja, koji  već godinama  traže da se  sklonište  izgradi  i osigura odgovarajući smještaj za  starije pse, ali i za mlade pse i štence ukazujući da  svaki od njih  ima svoju tužnu priču.

Da Grad Nova Gradiška  planira  izgraditi sklonište  čili smo na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća  u odgovoru zamjenice gradonačelnika  Ivane Trupina na pitanje predsjednice Vijeća dr. Ljepše  Rakas Vujčić  koja je pitala  što se poduzima ili će se poduzimati u svezi azila za napuštene životinje, pse i mačke.

Jedinice lokalne samouprave, pa tako i Grad Nova Gradiška za sada nakon dojave gradskoj komunalnoj redarstvenici  Manueli Stipetić ili veterinarskom inspektoru  ima obvezu  pobrinuti se za napuštenu životinju. Sada se, ukoliko se ne pronađe vlasnik, psi odvoze  u sklonište za životinje u Pakracu.

-Od 1. siječnja ove godine  na snazi je novi Zakon o zaštiti životinja koji nalaže da svaka jedinica regionalne samouprave, dakle svaka Županija, mora imati svoje sklonište za životinje. Prošli tjedan sam bila na koordinaciji na kojoj smo više o tome razgovaralo. Pokušat ćemo naći neke natječaje  i osigurati  sredstva  kako bismo uspjeli    financirati  azil za životinje. Zakon nas na to tjera i to moramo poštovat. Mi smo tu da to zajedno odradimo i  vjerojatno će to biti jedna od točaka na nekoj od slijedećih sjednica Gradskog vijeća. To je veliki trošak za naš grad, ali smatram da  postoje natječaji i mogućnosti financiranja – kazala je  Ivana Trupina gradskim vijećnicima.

Novi Zakon o zaštiti životinja koji predstavlja veliki pomak u odnosu na prethodni te će značajno poboljšati položaj životinja. Najveća novost, što se rada skloništa tiče, je zabrana usmrćivanja životinja u skloništima nakon 60 dana. Došlo  je vrijeme za  njegovu provedbu.  Bit će stoga puno obveza i  posla  za  gradove i općine,  za komunalne redare i veterinarsku inspekciju. Jedinice lokalne samouprave trebaju obaviti kontrolu svih pasa  i utvrditi jesu li mikročipirani i cijepljeni. Za ve će trebati izdvojiti  znatna sredstva.

Vlasnici pasa  moraju   također pripaziti kako se odnose prema  svom psu.  Jedna od odredbi novog Zakona o zaštiti životinja je i zabrana trajnog držanja pasa na lancu te u odvojenim prostorima za pse (boksovima). Kazna za napuštanje životinje povećana je s 15.000 na maksimalnih 30.000 kuna.  Zabranjeno  je usmrćivanje zdravih životinja iz razloga jer ih netko više  ne želi. Kazne za pravnu osobu (veterinarsku ambulantu i sl.) koja to napravi sežu i do 100.000,00 kuna, a kazna je visoka i za fizičku osobu koja to napravi.

 

Related Post

OPASNOST SU NA CESTI

Autor - 07/11/2012 0
BUDIMO SIGURNIJI U PROMETU! Apel je to Policije sudionicima u prometu. Činjenica je, da je velika većina sudionika u prometu…