Gradska kasa

606 0

NOVA GRADIŠKA, 7. prosinac 2011. – Na prvom čitanju gradskog proračuna za 2012. godinu, predloženom jučer na sjednici Gradskog vijeća, planirani su prihodi od 51,5 milijuna kuna. Najznačajnije cifre u rashodovnoj strani su 22 milijuna kuna

za redovito poslovanje i 18 milijuna za kapitalna ulaganja. Detaljna raspodjela novca iz gradske kase biti će na klupama vijećnika na drugom čitanju. Sada se već može reći da gradska vlast nastavlja trošenje novca prema već poznatim opredjeljenjima.

U ime klubova vijećnika HDSSB-a i SDP-a, Dinka Matijević i Franjo Kikić, osim što je uravnotežen, smatrali su važnim za istaknuti da je u prijedlogu proračuna 16 milijuna kuna namijenjeno za gospodarski oporavak i ulaganja u gospodarstvo, da je razvojni, ali i socijalno osjetljiv.

 

Prihodi pokrivaju rashode

 

Klub vijećnika HDZ-a nije prihvatio predloženi proračun. Dr. Dražen Oršulić je kazao da je proračun optimističan, ali i upitao gdje je njegova realnost. Pozdravio je socijalni program i upitao što je s uređenjem ulica i društvenih objekata kao što su Dom kulture i dom u Maloj, što je bilo planirano i u ovoj godini.

Predsjednik Vijeća Mirko Golovrški uzvratio je primjedbom da je očekivao primjedbe, prijedloge, ali i amandmane na predloženi prijedlog proračuna, koji su izostali.

Dodajmo da HDZ, i drugi, za amandmane imaju vremena i na drugom čitanju kada će se o prijedlogu proračuna i pojedinim njegovim stavkama detaljnije raspravljati i preciznije znati kome sve i zašto ide novac iz gradske kase.

– Molio bih vas da obratite pažnju da smo prijedlog ovog proračuna radili na bazi podataka i svega što nam se dešavalo od 2005. do 2011. godine, posebno oko prihodovne strane. To zato da realno vidimo kako će ovaj proračun izgledati i da netko sutra ne bi rekao kako planiramo 51, 5 milijuna kuna, a svest ćemo ga na 36 milijuna. Po prvi put imate novi način izrade proračuna s izvorima financiranja i po prvi puta imate prihode iz kojih se pokrivaju rashodi.

 

Razvoj gospodarstva i zapošljavanje

 

Osnovni zahtjev ovog proračuna je razvoj gospodarstva i zapošljavanje u što u 2012. godini usmjeravamo 16,2 milijuna kuna, u 2013. godini 17 i u 2018. godini 18 milijuna kuna. Moram napomenuti da tu nema deponije komunalnog otpada, koja je bila u proračunima, i u prihodovnoj i u rashodovnoj strani u iznosu od 6 milijuna kuna. Uspjeli smo dogovoriti da deponiju komunalnog otpada u iznosu od 29 milijuna kuna u cijelosti pokrije Fond i da ona ne opterećuje naš proračun. Tu nam se otvara mogućnost da sredstva koja smo usmjeravali u deponiju u ovom proračunu usmjeravamo u komunalnu infrastrukturu. Po prvi puta nam se u prihodovnoj i rashodovnoj strani proračuna javlja Javna vatrogasna postrojba. S ponosom moram istaći da je to 16 novih radnih mjesta financiranih s 1,7 milijuna kuna iz proračuna države – kazao je vijećnicima gradonačelnik Josip Vuković.

 

Značajne investicije mimo gradskog proračuna

 

Gradonačelnik nije propustio priliku istaknuti i druge za grad veoma značajne investicije koje se ne financiraju iz gradskog proračuna i ne idu preko Grada, a od iznimnog su značaja za život građana, razvoj gospodarstva i zapošljavanje.

Kako je kazao, u izgradnju južne obilaznice Hrvatske ceste utrošit će se 21 milijun kuna u prvoj fazi, a ukupno 131 milijun kuna. Hrvatske vode izgradit će vodovod od Ljupine do Bačice, da bi se riješili problemi u opskrbi vodom. Vrijednost te investicije je 7 milijun eura, pročistača otpadnih voda i kanalizacije je dodatnih 31 milijuna eura, a regionalnog odlagališta otpada 16 milijuna eura. Sve su to investicije koje neće opterećivati grad.

Dodao je izgradnju hladnjače i pogona za preradu voća, te investicije u oblasti energetike koje će se dijelom financirati preko fondova EU, a kao najznačajniji projekt naveo je Panonski zeleni Industrijski park koji će se financirati sa bespovratnih 19,5 milijuna eura, uz obvezu grada od desetak posto vlastitih sredstava.

Related Post