Rezultati izbora

561 0

NOVA GRADIŠKA, 7. prosinac 2011. – Što se dogodilo s HSS-om, zašto i kome su se priklonili birači na koje su računali, odgovor će morati naći u toj stranci. Analizirajući izborne rezultate u Gradu Nova Gradiška i općinama novogradiškog

kraja vidljivo je da je ta stranka i u općinama gdje ima lokalnu vlast drastično poražena, ponajprije od HDZ-a.

Dok se za tu stranku, kao i za HSLS, može reći da su im presudili birači, za obadva HSP-a se pak može reći da su sami sebi presudili, međusobno podijelili pravaške glasove i ostali bez mjesta saborskog zastupnika. Pravaši su posebna izborna priča čiji politički nastavak oni sami moraju napisati, isto kao HSS i HSLS, do lokalnih izbora.

U Dragaliću, općini HSS-ovog načelnika Zvonimira Karlika, HSS je sa 11,11 posto dobivenih glasova tek četvrta politička opcija iza SDP-a, HDZ-a i HDSSB-a. U Starom Petrovom Selu gdje je na posljednjim lokalnim izborima HSS na čelu s Željkom Kočijaševićem odnio apsolutnu pobjedu također je četvrta politička opcija sa 11,49 posto glasova i iza HDZ-a, SDP-a i HDSSB-a. U Vrbju gdje je načelnik Igor Jurišić, HSS nešto bolje stoji, ali je i tu drugi iza HDZ-a.

Zanimljivi su izborni rezultati u općini Rešetari. Loše je HSS prošao i u toj općini, ali i HSLS na čelu s Zlatkom Agom, koji se također ne može pohvaliti dobrim izbornim rezultatom. HSS je tu sa 17,37 posto glasova četvrta a, a HSLS sa 12,57 posto glasova, što je poprilično iznenađenje, tek peta politička opcija. HSLS je iza HDZ-a, SDP-a i HDSSB-a i HSS-a.

U ostalim općinama novogradiškog kraja, osim u Dragaliću i Cerniku (što je veće iznenađenje), gdje je pobijedio SDP-e, HDZ je biračima bio najpoželjnija opcija, izuzimajući Staru Gradišku gdje su SDP-e i HDZ-e postigli identičan izborni rezultat.

Impresivan je rezultat koji je HDZ ostvario u Okučanima s 49,97 posto glasova. HDZ je u Dvoru dobio 38,32 posto glasova, u Gornjim Bogićevcima 42,10, Novoj Kapeli 29,27, Rešetarima 23,46, Staroj Gradiški 32,76 i Vrbju 37,89.

Za HDSSB se može reći da je treća čvrsta politička opcija i stranka u usponu na koju u predstojećim lokalnim izborima suparnici moraju ozbiljno računati.

Što se tiče grada Nova Gradiška SDP (38,06) je pobijedio ispred HDZ-a (27,01) i HDSSB-a (12,59). Izborni prag s 5,73 posto glasova prešao je još samo HSS. Obadva HSP-a imaju zajedno u Novoj Gradiški 4,81 posto glasova, HSLS ima 2,91, Laburisti 3,20, a Ljubo Jurčić 1,84 posto glasova.

Related Post

USTAVNI SUD RAZRIJEŠIO DILEME

Autor - 03/06/2013 0
NOVA GRADIŠKA, 3. lipanj 2013. – Ustavni sud Republike Hrvatske razriješio je sve dileme oko člana Gradskog vijeća Nove Gradiške…

NAKON PRIJEVREMENIH IZBORA

Autor - 21/03/2016 0
Novogradiščani će na birališta za dva tjedna. Izabrat će gradonačelnika koji sigurno neće imati puno prilike uživati u plodovima povjerenja…