TUČEMO SE, VOLIMO SE… A ZNA SE

746 0

NOVA GRADIŠKA, 26. lipanj 2012. – Cijenjeni čitatelji, kako smo vas prošlog mjeseca izvijestili o jednom otkazanom vijeću i prekidu istoga, kao i o razlozima i opravdanjima jedne i druge strane aktualne tehničke koalicije, donosimo vam

još nekih pojedinosti koje govore o nadasve čudnom odnosu SDP-a i HDSSB-a.

Naime, poslije prvog „otkazanog“ vijeća SDP-ovi vijećnici redom su odlazili kod gradonačelnika, kako se nekada išlo kod sekretara komiteta, kako bi se reklo “po pamet”. Pohitali su, između ostalih, tajnik gradskog ogranka stranke Marijan Radić i sam predsjednik Franjo Kikić na raport kod gradonačelnika lično. A pola od njih, prema objašnjenju predsjednika vijeća prof. Mirka Golovrškog, bilo je spriječeno zbog bolesti, odnosno, kako je odgovorio na pitanje dr. Draženu Oršuliću, za pola su znali, a za pola nisu oko izostanka svojih vijećnika, a nakon nekoliko sekundi jalove prepirke s doktorom znali su, onak, na granici. Eto takav se razgovor vodio.

Što se dogodilo na ponovljenom vijeću znamo svi. Kamen spoticanja je usvajanje proračuna za prošlu godinu. I što se dogodi. Vijećnici HDSSB-a napuštaju vijećnicu, a za njima klub vijećnika HDZ-a.

Da li je sporno samo pitanje proračuna koji je nategnuto izmiješan da stvori iole fikcijsku financijsku stabilnost grada ili nešto drugo što zalazi u interesne sfere.

Vrhunac početka ovog mjeseca bio je buran telefonski razgovor gradonačelnika i vijećnice HDSSB-a i direktorice Turističke zajednice Nove Gradiške Dinke Matijević kojoj je iz svoga ureda pred bližim suradnicima, ne uključujući svoje zamjenike, gradonačelnik navodno izgovorio razne pogrdne riječi koje ne doliče jednom gospodinu koji se obraća ženi.

U međuvremenu strasti su se stišale, pa su se na koordinaciji koalicije održanoj pretprošli ponedjeljak gradonačelnik i vijećnica civilizirano rukovali, a to su popratili i uzajamnim smiješenjem.

Napokon, opet je sve na „svom“ mjestu. Samo dokle?

Prije nekog vremena, početkom godine, doznadoh da će dr. Oršulić postati predsjednik GO HDZ te da će se oporba uz pomoć još nekoga ozbiljnije suprotstaviti vladajućoj garnituri. Već tada se spominjao raspad koalicije, pa čak i prijevremeni izbori do kraja godine ako bi se to i dogodilo. Simptomatičan je bio razvitak događanja od tada do danas.

Izbori u HDZ-u su dokazali tu tezu i izabran je dr. Oršulić zato što si nisu mogli ponovno priuštiti grešku izabiranjem nepopularne osobe na čelo stranke.

Sredina je godine, a još ni jedno vijeće se nije ustvari ni održalo. Da li građani i glasači zaslužuju neodgovorno ponašanje političara ma koji razlog bio tome?

Priopćenje za javnost kojega su ishitreno sastavili prof. Golovrški i predsjednik stranke Kikić netom poslije prekinutog vijeća i bez prisustva i sudjelovanja ostatka vrha stranke bilo je, po većini navedenih stvari u dopisu, neprimjereno. Optuživanje da HDSSB-ovci opstruiraju prekidanjem sjednica projekte koji su u „jeku“ nema veze sa razumom zato što za realizaciju tih istih projekata nije ništa od navedenoga prepreka jer se ne financiraju iz grada, a i nemaju puno veze s vijećem i partnerima.

Tada se činilo da je stvar pukla. HDSSB organizira press konferenciju gdje skuliraju situaciju po tko zna koji put.

Istovremeno na portalu Sbplus.hr pojavljuje se senzacionalistički članak negativan po gradonačelnika koji se dan poslije pojavljuje i na čuvenom indeks.hr-u. A nekim čudom, opet dan poslije, dušebrižni novinar razgolićuje istinu i aferu o dr. Barbiću, bivšem šefu kirurgije Opće bolnice Nova Gradiška i ravnatelju iste dr. Zoranu Jukiću. Ne bi to bilo puno čudno jer je zaista riječ o bizarnom slučaju da ista afera, koju su implicirali članovi Udruge za zaštitu pacijenata Nova Gradiška, nije već prožvakana kroz medije još prije godinu dana.

Naravno, sve upućuje na svojevrsnu medijsku diverziju, odmazdu i otklon pozornosti sa članka o gradonačelniku. Koliko je to dobro za Novu Gradišku, u jednom slučaju za djelatnike bolnice i bojazan da će se čak i ukinuti te i za samog gradonačelnika ovoga grada, pitajmo se?

U međuvremenu SDP-ovci pripremaju protupožarne mjere ako dođe do raspada koalicije. Navodno su pridobili nezavisnog fikusnog vijećnika Stanišića. Navodno je prvotna kombinacija uključivala dizanje jednog hadeesesbeovca sa klupe, no sad se u igru uključio jedan novi politički gubitaš, inače političar koji se inače ne podnosi sa gradonačelnikom, barem za javnost.

U tom slučaju SDP bi imao kvorum od 10 članova no pod kakvim uvjetima?

Što se dogodilo do koordinacije, koje su si sad zavjete dali doznat ćemo uskoro.

Ali bez obzira na sve gradonačelniku nije lako i treba ga razumjeti. Čovjek biran od građana koji su mu povjerili grad u „tijesnoj“ borbi sa Krunoslavom Glavačem obnaša još i saborski mandat i rješava problematiku Plin projekta. Dok hadeesesbeovci drže strateške pozicije. Dinka je direktorica TZGNG-e koje je, a tko će drugi, gradonačelnik i predsjednik, Gubić je direktor DINGA i Tomljenović koji vozi Vukovića u sabor. No o tome također nekom drugom prilikom detaljnije.

I što će na to gradonačelnik nego opet negdje popustit, nepotrebno opet negdje zaposliti nečijeg sina i nećaka pravnika ili osnovati još jednu suvenirnicu, tko zna…

S druge strane u SDP-u neke stvari stoje na staklenim nogama. I o tome nešto poslije.

Ali što to znači za naš grad i građane, tj. birače koji od političara očekuju da budu njihov servis, a ne mali bogovi. Kakvo je to vijeće kad je sve manje, više izrežirano unaprijed. Gdje je tu vijećanje i transparencija. Nigdje.

Možda bi bilo bolje političarima da energiju za razne spekulativne radnje, kombinacije, manipulacije, međusobna nadmetanja i igrice za svoje i interese stranki ulože napokon za ovaj grad. A on im je zadnja rupa na svirali.

Dobro, možda nije… pred izbore.

 

ISPRIKA ČITATELJIMA OVOGA TEKSTA:

(Nisam pobornik upotrebe navodnika i zagrada kao neki vrli „novogradiški“ novinar no ovaj sam se put morao koristiti tim „tehnikama“ te se stoga ispričavam čitateljima i samome sebi)

Related Post

KOALICIJSKI SPORAZUM HDZ-HSS

Autor - 25/03/2013 0
Podržavaju Danijela Marušića (HDZ) kandidata za župana i Davora Vlaovića (HSS) za zamjenika župana, Dragana Jelića (HDZ) za brodskog i…