VODA I ODVODNJA ZA KVALITETNIJI ŽIVOT

919 0

NOVA GRADIŠKA, 5. studeni 2015. – S razlogom je jučer bilo puno zadovoljstva u gradskoj vijećnici na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, sufinanciranju i partnerstvu u realizaciji projekta nazvanog

„Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Nova Gradiška“.

 

Impozantna cifra  od osiguranih  143.169.477 kuna  ili 18,8 mil. eura bez PDV-a, jamac je da će  na području aglomeracije, koja uz Novu Gradišku obuhvaća i općine Cernik i Rešetari, do kraja  2017. godine  biti trajno riješena dva  velika problema, opskrba vodom i odvodnja.

Treba naglasiti da iza ovog projekta stoji, kako je naglasio Ivica Plišić, direktor Hrvatskih voda, dobro odrađen posao svih njegovih  dionika. Osim  direktora Hrvatskih voda, ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, gradonačelnika Željka Bigovića, načelnika Zlatka Age i Nikole Jugovića, te  direktora „Slavče“ Ivana Mikića,  zadovoljan je bio i Milan Mateša, direktor  vodno-gospodarskog odjela HV  za srednju i donju Savu te voditelj sektora za projekte sufinanciranja sredstvima EU Robert Kartel.

Za Grad Nova Gradiška i općine Cernik,  i Rešetari   značajno je da će realizacija  ovog projekta stajati  nešto manje od 4 posto njegove ukupne vrijednosti.

Osim rješavanja za život građana  najznačajnije  komunalne infrastrukture ova će investicija imati i značajan poticaj  u oblasti građevinarstva, te kako je istaknuo ministar Jakovina, poticaj za razvoj gospodarstva.

-Projekt je započeo još 2000. godine. Do sada je  gotovo u cijelosti na području Nove Gradiške izgrađen kanalizacijski kolektor otpadnih voda. Unatrag pet godina se pristupilo i izradi studije i ostale dokumentacije da bi se navedeni projekt mogao prijaviti za sredstva EU Fondova.  Učinjeni su, naročito u zadnje dvije godine, značajni iskoraci u realizaciji ovog projekta. Na zadovoljstvo stanovnika našeg aglomeracijskog područja, grada Nova Gradiška i općina Rešetari i Cernik, pri kraju smo projekta koji će zasigurno biti na dobrobit svih naših građana. Nije ovo nikakvo političko, ni stranačko pitanje, nego zaista gospodarski interes za zajednicu u kojoj živimo…

Svrha ovog projekta je poboljšanje vodoopskrbe i odvodnje  što bi trebalo smanjiti  probleme koje imamo u opskrbi pitkom vodom u sušnim razdobljima. Sa sadašnjih 80 posto  na vodoopskrbu u 2018. će biti priključeno  gotovo 97 posto stanovništva. Ovim projektom doprinijet će se i zaštiti okoliša, a riješit ćemo i problem našeg tzv. „smrdljivog kanala“, dobiti čisto tlo te čiste površinske i podzemne vode.

Naši proračuni nisu veliki, a   kako bi olakšali  sufinanciranje u ovom projektu  javit ćemo se  u Ministarstvo regionalnog razvoja i Fondove EU, te  pokušati koristiti Fond solidarnosti.

Očekujemo da u ovom projektu  bude zaposlena domaća građevinska kooperativa – kazao je gradonačelnik Željko Bigović i   zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu od Hrvatskih voda i  Ministarstva poljoprivrede,  do tvrtke „Slavča“ i općina Rešetari i Cernik.

Direktor „Slavče“ Ivan Mikić  istaknuo je da se do  radilo na pripremnim poslovima, a da sada slijedi  realizaciji na terenu i najavio  da će se za nekoliko dana potpisati  ugovor s izvođačem radova i nadzorom. Također se zahvalio svima koji su u ovom projektu sudjelovali i podupirali „Slavču“, a posebno voditeljici projekta Anđi Jurić Slunjski.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišć je naglasio  da su  stotinu  milijuna kuna  bespovratna sredstva EU za razvoj vodnokomunalne infrastrukture, a kao izuzetno važnom  smatra izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda  sa 22.000 ekvivalenata i  3-4 tisuće novih priključaka na ovom aglomeracijskom području čime će se postići   visok stupanj priključenosti iznad 90 posto.

-Drago mi je da se 50 posto  ovakvih projekata realizira u Slavoniji i Baranji, a to je i obveza Vlade RH da osigura ravnomjeran razvoj svih krajeva. Na taj način dajemo i poticaj razvoju gospodarstva. To svjedoči i vaša Industrijska zona, koja je vrlo atraktivna i s odličnim uvjetima. Vjerujem da će doći još ulagača jer zone koje imaju uređenu kompletnu infrastrukturu su i zanimljivije.

Dodatna vrijednost ovog projekta je što će biti zaposlena domaća građevinska operativa i kooperativa.  Ovime što su Nova Gradiška  i općine Cernik i Rešetari  odradili kroz sve ove godine potvrdit će i drugim jedinicama lokalne samouprave da kvalitetan projekt rezultira i velikim sredstvima- rekao je  ministar  Tihomir Jakovina.

Related Post

Ponos Hrvatske 2011.

Autor - 30/12/2011 0
U želji da mnogima olakša teške životne okolnosti, mladi Stjepan odlučio je svake godine organizirati akciju pomoći za siromašne. Na…

LISTA SRAMA I OČAJA

Autor - 21/01/2013 0
U brodsko-posavskoj županiji na listi srama je 3.148 poreznih dužnika, a među prvih 300 iz Nove Gradiške i 10 općina…