GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA U 2012.

2325 0

Gradska knjižnica Nova Gradiška, posebno njen Dječji odjel i u 2012. godini su bili mjesto na kome su se okupljali ljubitelji knjige i pisane riječi. Živo je ponajviše bilo na Dječjem odjelu na kome je početkom godine po prvi puta

organizirana „ZIMA U KNJIŽNICI“ gdje su u kreativnom druženju djeca zimske praznike provela u knjižnici. Iako je i prošlih godina za vrijeme zimskih školskih praznika bilo druženja djece u Dječjem odjelu, ove je godine to bilo organizirano s brojnim sadržajima.

 

Na završetku prošlogodišnjeg „Ljeta u knjižnici“ ravnateljica Biljana Dakić najavila „Zimu u knjižnici“. Djelatnici knjižnice ispunili su obećanje i djeca iz Nove Gradiške i susjednih općina su se ove godine po prvi puta, zadnji tjedan pred školu, organizirano okupljala u igraonicama i radionicama i ležerno družila.

Bilo je tako i na ovogodišnjem „LJETU U KNJIŽNICI“ ali s tom razlikom što je bilo više sadržaja i kreativnog druženja. Djeci je omogućeno da dođu u knjižnicu, druže se i kreativno sudjeluju u brojnim radionicama. Bio je to i poticaj za djecu koja nisu članovi knjižnice da se učlane, ne samo zbog Ljeta u knjižnici već zbog brojnih susreta, događanja i druženja koja se u knjižnici odvijaju tijekom cijele godine.

Na jedanaestom tradicionalnom „Ljetu u knjižnici“ na susrete je dolazilo 70 do 80 djece. Počelo je radionicom Čarobno recikliranje koju su vodile Gabrijela Tančak i njezina kći Renata. Slijedila radionica Škrinja s blagom koju je vodila knjižničarka Renata Matijašević, a Branko Kolić vodio je radionicu plesa i recitacija. Organizirana je i kreativna radionica mladih znanstvenika koju su vodile Helene Barišić, magistra biologije i kemije i Vesna Rešetar, magistra primarne edukacije u kojoj su se mališani okušali u kemijskim eksperimentima i izradi zmaja koji riga vatru.

Na izboru im je bila i radionici kreativnog pisanja, koju je pod nazivom ANĐELI – Urielovo ljeto vodila Sanja Šimić, prof. povijesti, sociologije i pjesnikinja. Anđeo je bila Štefanija Milinović, diplomirana učiteljica razredne nastave i povijesti, a autorica krila za anđela Kata Vincetić, studentica modnog dizajna. Djeca su slušala priče o anđelima, a potom i pisala stihove sa zadanim riječima. Dječji odjel bio je i izložbeni prostor jer su djeca imala priliku izložiti svoje crteže i stihove. Nastupila je svirajući na flauti i Vesna Keleuva, učenica Glazbene škole Nova Gradiška.

Novogradiški mališani imali su se priliku još jednom družiti i u radionici pod nazivom „Ruke male nakit prave“ i ukratko saznati nešto više o nakitu, njegovoj izradi kroz povijest, značenju i porukama koje nosi. U pravljenju nakita od eko kože pomogle su im knjižničarka Anka Višić, koja je osmislila radionicu i Ivana Horvatović, dipl. psiholog u Industrijsko obrtničkoj školi Nova Gradiška koja je radionicu vodila. Svoju današnju kreativnost mališani su izložili na prigodnoj izložbi.

Da djelatnicima Gradske knjižnice ne nedostaje ideja i tema zanimljivih za naše male sugrađane potvrdila je radionica koju su organizirale knjižničarka Mirjana Pranjić i voditeljica Mirela Zečević, frizerka i voditeljica frizerskog salona „Mirela“ pod nazivom „Povijest frizura – moja frizura“. Četrdesetak mališana imalo je prigodu saznati kako se pravi frizura i njeguje kosa.

Djelatnici gradske knjižnice su, predvođeni ravnateljicom prof. Biljanom Dakić, u 2012. godini za novogradiške mališane organizirali i brojna druga događanja. Izdvojimo početkom godine proglašenje najmlađe najčitatelje Gradske knjižnice. Na Dječjem odjelu slavila se knjiga, a oni koju su 2011. godine bili njeni najčešći posjetitelji i najviše čitali dobili su za nagradu knjige i priznanja. Družio se s njima akademski slikar i grafičar Gordan Bjelić, govorio im o novom logotipu Gradske knjižnice koji je izradio i grafičkom znaku uopće, koji kratko i jasno pojašnjava vizualnu poruku koju se želi uputiti.

 

Najčitatelji Dječjeg odjela Gradske knjižnice Nova Gradiška u 2011. godini su: Marko Abianac iz Bodovaljaca, Paula Ana Šamal iz Rešetara, Sara Baković, Laura Bušić, Ivona Ćorić, Patrik Đurić, Paula Hace, Marija Jakovac, Matea Jušić, Luka Kruljac, Helena Kulundžić, Fran Kukić, Viktor Matošević, Mila Podgornjak, Natan Ratković, Monika Stilinović, Stjepan Svilić, Iva Šapina, Renata Tenčak, i Izidora Vrebac (svi iz Nove Gradiške).

Related Post

GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA

Autor - 09/02/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 9. veljače 2015. – GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA pridružuje se međunarodnom volonterskom projektu pod nazivom „Čitam, dam, sretan…

„LJETO U KNJIŽNICI“ 2016.

Autor - 06/07/2016 0
NOVA GRADIŠKA – Stručni tim Gradske knjižnice Nova Gradiška i ovoga je ljeta (srpanj/kolovoz) pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška i…