„Graševina a Cappella“ u Slavonskom Brodu zadivila posjetitelje

207 0

Pjesmu i graševine pet slavonskih vinogorja  na originalan način spojili su Marija Vukelić i „Davoraši“ – Dalibor Velički  i Dino Klem

Slavonski Brod ostao je „bez teksta“ u četvrtak 8. rujna, ali ne i bez pjesme i božanske kapljice, u Kapelanovu stanu kraj Tvrđave gdje je održano dosada najoriginalnije predstavljanje graševine uz pjesmu „a cappella“ poznatog Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“. 

Na događaju su se, u opuštenoj atmosferi, predstavile graševine pet slavonskih vinogorja uz domaće zagrize lokalnih proizvođača, uz vodstvo idejne začetnice projekta, prof. Marije Vukelić i učitelja, pjevača, ali i budućih sommeliera Dalibora Veličkoga i Dina Klema, iz HPD-a „Davor“ koji su, sa svojim muškim dijelom zbora, otpjevali nekoliko pjesama, uvježbanih za ovu posebnu prigodu. Događaju su nazočili i gradski oci, te predstavnici županija i turističkih zajednica grada i Brodsko-posavske županije koji su događaj prepoznali i podržali. 

Gradonačelnik Slavonskoga Broda g. Mirko Duspara cijeni dobru kapljicu, a osobito graševinu kao domaću važnu sortu. „Podsjećam da u novoobnovljenoj Kući Brlić na brodskom Korzu upravo za ovakve i slične prigode postoji vinski podrum, te se nadam da će se ondje ubuduće održavati slične prezentacije“  – istaknuo je. Gospodin Željko Burazović (pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko-posavske županije) rekao je da je “graševina a cappella“ odlična prigoda da upoznamo domaće vinare i njihove proizvode te im na taj način pružimo podršku i motivaciju u daljnjoj proizvodnji. Upravo njegov odjel se bavi poticanjem proizvodnje domaćih poljoprivrednika i ovakvi događaji pomažu uvelike u toj zadaći. Gospodin Robert Wachtler, predsjednik HPD-a “Davor” pozdravio je sve nazočne u ime najstarijeg građanskog društva osnovanog još davne 1871.godine, istodobno jednog od pet najstarijih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, koji trenutno broji 30-ak aktivnih članica i članova. Svim sudionicima događaja „Graševina A Cappella“ poželio je ugodnu večer u kojoj će se za osjetila vida, mirisa i okusa pobrinuti vino graševina, a za osjetilo sluha sedmeročlani muški komorni sastav HPD-a “Davor”predvođen dirigentom Karlom Đurićem.

Iako je vrijeme berbe iznimno delikatan dio godine za vinare, od šest vina, predstavnici triju vinarija su i nazočili ovome događaju –Stanić,  Krauthaker i  Josipović, dok su vina poslali iz vinarija Antunović, Buhač i Josić. Degustaciju je koncipirala prof. Marija Vukelić, a vina su, u pauzi između pjesama, stručno točili budući sommelieri, vinski entuzijasti Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ – Dalibor i Dino. Tijekom vinskoga kušanja i glazbenog guštanja uvodno je predstavljena sorta i pokazan grozd koji ima bobice slične grašku (zato i jest nazvana- graševina), a degustacija je podijeljena na četiri dijela tj. četiri kategorije –  pjenušave graševine, mlade mirne, mirne odležane i desertne.

Na samom početku poslužen je pjenušac Josipović  kutjevačkog vinogorja (prigodnoga)„glazbenoga naziva“ – Jazz,odličan spoj (cuvée) graševine i rajnskog rizlinga, šampion nedavnoga natjecanja u Kutjevu, u kategoriji pjenušavih vina. Gospodin Goran Josipović opisao je ukratko svoju vezu s graševinom i pjenušcima, te naglasio važnost sorte. Jazz je pratila skladba Dobra večer, uzorita kojom su Davoraši pozdravili sudionike događaja. Prva se s mirnim vinima predstavila „domaća“ brodska vinarija Stanić, s graševinom Klassik (2021) naglašenih svježih herbalnih i voćnih aroma, a o obiteljskoj vinariji su govorili otacMilan i sinJosip. Vinogradi Stanić nalaze se najužnim obroncima Dilj gore, u blizini rijeke Save, na 210 m nadmorske visine. Južna i jugoistočna orijentacija vinogradagrožđu daje puno sunca pa je graševina izražene aromatike i dobroga tijela. Srijemsko vinogorje predstavila je graševina Liska (2021)  mladoga iločkoga vinara Domagoja Buhača, puna, intenzivna, mineralna, medna. Uz mlade graševine posluženi su lokalni sirevi, a glazbena pratnja bila je  pjesma Slavonijo, mili zavičaju. U kategoriji odležanih graševina gostovale su iznimne predstavnice kutjevačkoga i erdutskog vinogorja – Graševina Mitrovac 2017.Krauthaker i Graševina Tradition Antunović 2017. Ista sorta, isto godište, različita vinogorja, različita vinifikacija irazličit pogled na vino. Graševina Mitrovac velikana hrvatskoga vinarstva, g. Vlade Krauthakera, iako već u 5. godini života sačuvala je svježinu, bila je voćna, puna, moćna -pokazala je potpuni izraz posebnoga položaja (terroira) Mitrovac čiji nosi naziv.  Graševina Tradition2017 (nasljednica Graševine Premium 2013, Decanterove platinaste graševine!), prve vinske dame Slavonije, Jasne Antunović iz Dalja, bila je puna elegancije, kremoznosti, ženstvenosti, mednih nota zrele kruške i dunje, slasna i trajna – mineralna, obljubljena Dunavom. Teško se bilo odlučiti za favorita, ali – mora se priznati – da su dame prepoznale „ženski dodir i toplinu“ u Graševini Tradition, koja im je izmamila uzdahe! Obje su graševine dobro spojene uz kulen i druge domaće nareske i uz skladbu Ne dirajte mi ravnicu. Šećer na kraju, dvije poluslatke dame, graševina„Dulcis 2021“ vinarije Stanić i baranjska  „Graševina Terra Pannonium 2021“ poznate vinarije Josić, slatko su začinile ovu večer uživanja u svim čulima, uz domaću orahnjaču i makovnjaču s pjesmom U ranu zoru.

Ideja sljubljivanja odabranih pjesamaDavoraša i graševina različitih slavonskih vinogorjapokazala se „dobitnom kombinacijom“ za ponovno oživljavanje kulturnoga životaSlavonskog Broda. Istodobno je to bila dodatna popularizacija najvažnije hrvatske bijele sorte – graševine, vina i vinara Slavonije i Podunavlja koji je vole, cijene i s njom žive. Podsjetimo se da su u jednom trenutku spojenadva velikai važna protagonista kulturnog i vinskoga života Slavonije i Hrvatske  – HPD Davor, promicatelj kulturnih događanja Slavonskoga Broda i  graševina, naša najrasprostranjenija sorta (njomeje posađena  ¼ ukupnih površina vinograda u Hrvatskoj) – te da ovaj koncept događaja dosada nije viđen: vođeno kušanje vina uz pjevanje „a cappella“.Ushićenje publike, potaklo je organizatore na razmišljanje kada i gdje ponoviti ovaj uspješan spoj pjesme i vina. Nazire se mogućnost skore reprize u Zagrebu, a manifestacija u Slavonskom Brodu svakako želi postati „tradicionalna“, a možda se i proširiizvan lokalnih okvira. Malim, ali sigurnim koracima, Davoraši ponovno pokreću kotač kulturnih zbivanja u svome gradu, stoga – poželimo im sreću! 

 

PR: Zlatne riječi;  Foto: Tomislav Margeta/obrada: Foto Foodie

Related Post