HEROJI OBRANE DOMOVINE – 20. obljetnica prve dragovoljačke postrojbe (FOTO)

564 0

Stojite uspravno i pronosite istinu o Domovinskom ratu

NOVA KAPELA, 2. srpnja 2011. – Formiranje prve dragovoljačke postrojbe novogradiškog kraja, sjećanje na organiziranje oružanog otpora, suprotstavljanje neprijateljskom oklopu i zrakoplovima u prvim danima agresije, te evociranje sjećanja na poginule branitelje nije nikada do sada obilježeno kao ove godine.

Završna svečanost obilježavanja 20. obljetnice dragovoljačke postrojbe organizirano je u Novoj Kapeli, a proteklih dana polaganje vijenaca i podsjećanje na herojstvo i odlučnost da se brani rodni kraj i domovina organizirano je u svim općinskim sjedištima.

Dragovoljačka postrojba ustrojena jer u vrijeme kada su samo najodlučniji i najhrabriji domoljubi, slabo naoružani i za ratovanje nedovoljno pripremljeni i opremljeni, stali nasuprot u oružju nadmoćnijem neprijatelju, spremni da vlastitim životom obrane napadnutu domovinu.

Iako se 28. lipanj 1991. godine vodi kao dan ustroja postrojbe treba reći da organiziranje oružanog otpora kreće u listopadu 1990. godine, kada je dragovoljcima podijeljeno 150 kalašnjikova. Ta je skupina bila spremna za suprotstavljanje neprijatelju već početkom 1991. godine i okosnica prve dragovoljačke bojne koja je formirana je na čelu s Željkom Žgelom, kao zapovjednikom, i Miroslavom Terzićem kao njegovim zamjenikom. Formirano je pet satnija, a njeni zapovjednici su bili Marijan Šulentić, Adam Tomičić, Ante Krolo, Franjo Marčinko i Mihajlo Matokanović.

Kasnije, dragovoljci novogradiškog kraja postaju 3. bojna 108. brodske brigade, a ustrojem 121. novogradiške brigade HV-e njezina 1. bojna. Brojni su uzvanici i suborci novogradiških dragovoljaca, braniteljskih postrojbi i udruga proisteklih iz Domovinskog rata odali dužnu počast dragovoljcima 1. dragovoljačke postrojbe, posebno poginulima. Bili su tu Zoran Komar, tajnik u Ministarstvu branitelja, brigadni general Alojz Tomašević, izaslanik načelnika Glavnog stožera, zapovjednici 108. brodske brigade Pero Katalinić i Josip Zvirotić, Stjepan Vuković, zapovjednik specijalnih postrojbi policije i Miroslav Jarić, izaslanik župana brodsko-posavskog Danijela Marušića.

Svetu misu zadušnicu za sve poginule branitelje u župnoj crkvi služio je velečasni Đuro Cvitić, a vijeni su položeni i svijeće zapaljene ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na novokapelačkom mjesnom groblju. Svečani program, u kome su sudjelovali KUD „Radinje“ iz Siča i Gradska glazba Nova Gradiška, održan je na ljetnoj pozornici, a druženje uz kulturno zabavni program na rukometnom igralištu.

Općina Nova Kapela dala je velik doprinos u obilježavanju obljetnice, a kako je istaknuo načelnik Josip Benić, biti će tako i ubuduće.

Related Post

DAN OPĆINE NOVA KAPELA

Autor - 12/08/2012 0
NOVA KAPELA, 12. kolovoz 2012. – Iznimno svečano bilo je jučer u Novoj Kapeli. Osim što se obilježavao Dan općine…

OPĆINA NOVA KAPELA

Autor - 04/04/2014 0
NOVA KAPELA 4. travnja 2014. – Načelnik Ivan Šmit primio je u srijedu, 02. travnja 2014. mladog Filipa Popovića iz…