HNS-ovci JASNO O STANJU I PERSPEKTIVI U RH

521 0

Prestanimo samo pisati projekte već ih počnimo provoditi u djela

NOVA GRADIŠKA, 28. lipnja 2011. – U organizaciji Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati i predsjednika gradske organizacije mag.ing. Ivana Žeruka sinoć u Gradskoj vijećnici održana je javna tribina „Stanje i perspektiva u RH“. Tribinu je vodio

dr.sc. Dragan Kovačević, ekonomski strateg HNS-a i predsjednik gradske organizacije HNS Zagreb. Na tribini se predavač dotakao najvažnijih stavki hrvatskog gospodarstva i ekonomije predstavivši pri tome gospodarski program HNS-a i razne alternative za spas hrvatskog gospodarstva upoznavajući prisutne sa stanjem i perspektivom Republike Hrvatske po tom pitanju. Riječi je također bilo i o europskim i ostalim investicijskim fondovima te njihovoj iskorištenosti, odnosno neiskorištenosti. Za što dr. Kovačević tvrdi kako od, npr. 100 projekata ne uspije niti jedan stoga bi trebalo napraviti, recimo, četiri kvalitetna, a iz tih četiri da dva uspiju. To je prema predavačevim riječima realnije za postizanje ikakvih rezultata. Da bi se u Republici Hrvatskoj moglo dobro živjeti potrebno je stvoriti konkurentnost i smanjiti uvoz, barem kada je riječ o proizvodima i sirovinama koje imamo iz vlastitih resursa. Pošto je državna ekonomija u uskoj povezanosti sa politikom kao upravljačkim mehanizmom potreban je politički model. Istaknuvši kako je za loše zakone, jednostavno, zaslužna loša vlada. Kovačević je naveo kako je najviše razumijevanja za ekonomiju države imao Nikica Valentić, hrvatski premijer u devedesetima, a poslije koalicijska vlada od 2000. do 2003. godine na čelu s Ivicom Račanom, dodavši kako je poslije Tuđmanove smrti došlo do nedorečene parlamentarne situacije gdje predsjednika države bira narod, a on sam ima vrlo male ovlasti dok premijera bira sabor, a on ili ona ima skoro apsolutnu vlast. U ovom trenutku Hrvatskoj trebaju ministri ratnici koji bi na toj odgovornoj i mukotrpnoj funkciji trebali ostajati svega godinu, dvije. – ističe dr. Kovačević

Kriza institucija

 

Dr. Kovačević u svom opširnom i vrlo jasnom predavanju, između ostaloga, dotakao se i krize institucija koja je uvelike zaslužna za ekonomske probleme u kojima se nalazimo. Tu povlači paralelu između predsjednika Tuđmana koji je stvaratelj države i institucija i Sanadera koji je prema Kovačevićevim riječima razorio iste i stvorio tzv. paralelni sustav funkcioniranja institucija koji radi na principu „tko koga poznaje“. Kovačević je iznio još jednu zanimljivu tezu, a ona se tiče afera koje su trenutno aktualne oko bivših ministara i samog bivšeg premijera gdje pojednostavljeno navodi činjenicu kada se npr. ukrade 1 000 000 kuna iz nekoga sustava, tvrtke i slično, unište milijarde u daljnjem poslovanju ili izgube u neposlovanju, a to nije kriminal, to je nacionalna izdaja – navodi predavač. Opstojnost ekonomskog modela teži što većem zapošljavanju gdje bi 2 milijuna ljudi moralo raditi. Kovačević jednostavno ističe kako ne treba otpuštati javnu upravu već ona treba početi RADITI. Što se tiče hrvatskih dobara njih treba iskoristiti u većoj mjeri, a ono što je ostalo od gospodarstva jednostavno sačuvati – ističe Kovačević. Tu za primjer navodi jabuke koje se, kada kod nas počne sezona i berba, tada uvoze izvana i na taj način vladajući uništavaju privredu i privrednike.

Osvrnuvši se na građevinski sektor Kovačević napominje da se ta grana gospodarstva neće više nikada oporaviti ako se do iduće godine sva u cijelosti ne zaposli – tu predavač većinom misli na državne projekte i realizacije.

Također ističe kako političke i ekonomske elite najviše profitiraju u vrijeme ekonomske stagnacije stoga trebamo gledati veliku sliku, a ne tražiti parcijalna rješenja gdje svatko individualno rješava probleme. Jednostavno, potrebno je uvesti nove i svježe ljude sa jasnim ciljevima i definicijama i promijeniti društveni odnos politike prema građanima i obratno. Bilo je još riječi i o gradovima i županijama, podijeli Hrvatske na pet regija, za što se također zalaže HNS, energetici, poljoprivredi, tranzitu, geostrateškom položaju, reindustrijalizaciji… Što se turizma tiče, Kovačević je dodao kako Hrvatska uglavnom ovisi o „sunčanom danu“. Što se odnosi na posjećenost, odnosno neposjećenost obale. Tu HNS predlaže proširivanje turističke ponude da bi sezona trajala cijele godine. Ovakvim ciljanim tribinama HNS-ovci i liberalni demokrati sigurno kreću u konkretno osvajanje dijela izbornog kolača, a pri tome previše ne politiziraju već se povode, kako Kovačević istiće, tzv. „Trećim segmentom“ kojim žele privući pažnju glasača i kojemu je težište okrenuto prema samim građanima, ekonomiji i zapošljavanju. Za razliku od desnice koja i dan danas uglavnom nastoji privući biračko tijelo hrvatskom nezavisnošću, koju već imamo dvadeset godina, i liberalne ljevice i desnice koji se međusobno stalno natječu u tome tko je veći europejac.

Prvi segment je dakle nacionalni, a drugi internacionalni. Oni su već osigurani. Hrvatska ima neovisnost, a Europska unija je pred vratima. Predstoji treći segment s kojim HNS želi organizirati zemlju da može normalno funkcionirati.

Dragan Kovačević

Related Post