OBLJETNICA PRVE BOJNE – SRCEM PROTIV OKLOPA

975 0

Neki su ostvarili mirovinu koju nisu zaslužili. Morali su doći do spomenika hrvatskih junaka i odati im poštovanje jer su im oni omogućili da mogu dobit mirovinu i prevarit RH

NOVA GRADIŠKA, 28. lipnja 2011. – Dostojanstveno ali žalosno, a kako je kazao pukovnik Adam Tomičić i sramotno, obilježena je danas 20.

obljetnica ustroja prve dragovoljačke bojne novogradiškog kraja. Na polaganju vijenaca bila je nazočna 21 osoba, računajući i velečasnog Željka Volarića. Položen je vijenac, zapaljene su svijeće, izmoljena molitva i minutom šutnje odana počast poginulim braniteljima. Velečasni Željko Volarić, koji je uz dragovoljce i branitelje bio cijeli rat, evocirao je sjećanja na prve dane oružanog otpora agresoru i kako je rekao, vrijeme kada je srce išlo protiv oklopa. Druženje je nastavljeno u restoranu Maksimilijan gdje je Grad Nova Gradiška priredio domjenak.

– Danas je 20. obljetnica formiranja 1. bojne dragovoljaca novogradiškog kraja. Preteča ovom datumu je 22. listopad 1990. godine kada su od strane HDZ-e podijeljeni prvi kalašnjikovi na našem području. Tada je nas je 150 dobilo prvo naoružanje. Početkom 1991. godine imamo svoje zadaće i pripravni smo da u svakom momentu djelujemo u obrani. Da bi se legalizirali bili smo mobilizirani u rezervni sastav MUP-a RH – kaže pukovnik Adam Tomičić.

Prva dragovoljačka bojna formirana je 28. lipnja 1991. godine na čelu s brigadirom Željkom Žgelom, koji je kasnije bio zapovjednik 121. brigade i pukovnije. Formira se pet satnija, a njeni zapovjednici su bili Marijan Šulentić, Adam Tomičić, Ante Krolo, Franjo Marčinko i Mihajlo Matokanović. Miroslav Terzić bio je zamjenik zapovjednika bojne. Djeluju borbeno na području Okučana, Gornjih Bogićervaca, Gređana i Stare Gradiške. Slabo naoružani, neki u tenisicama i trapericama, trpjeli su žestoke napade.

– Nosio nas je ponos, svi smo bili jednaki i to je svijetla točka koju nikad neću zaboravit. Bilo smo kao jedan i uvijek spremni jedan za drugog dati sve. Išli smo srcem – dodaje pukovnik Tomičić.

Danas, na 20. obljetnicu dragovoljačke postrojbe, nije mogao a da ne reagira na slab odaziv branitelja.

– Udruga dragovoljaca i veterana Nove Gradiške sa Željkom Burom i Jozom Bungićem od prvog dana obilježava 28. lipanj kao i 1. dragovoljačka bojna. Tu smo tradiciju nastavili i u Odboru za obilježavanje obljetnica 121, brigade. Polaganje vijenca nam je najsvjetlija točka povijesti 1. bojne jer se smatramo prvom oružanom skupinom. Rekao sam da ću dok sam živ na taj dan biti na polaganju vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima.

Ne bi danas toliko potencirao dvostruko obilježavanje obljetnice. Brigadir Žgela je želio obilježiti 20. obljetnicu formiranja postrojbe dragovoljaca. Nije međutim dobro što se to tako obilježava. Danas je na polaganju vijenaca u Novoj Gradiški bilo sramotno malo ljudi, samo 21 osoba zajedno s velečasnim Željkom Volarićem, koji nas je danas podsjetio na dan kada je srce išlo protiv oklopa.

Trebalo smo danas biti svi ovdje kod spomenika u Novoj Gradiški. Nitko nema pravo reći da taj spomenik ne priznanje. Tu su uklesana imena poginulih za RH i umrlih branitelja. Njima se morta odavati poštovanje jer zahvaljujući njima mi danas možemo razgovarati i pričati o tome što se događala u tim povijesnim trenucima. Ne mogu a da ne prozovem sve one koji su zbrinuti u Domovinskom ratu i dobili mirovine, zasluženo ili nezasluženo. Isključujem one naše ratne vojne invalide koji su ostali bez dijelova tijela i nepokretni su. Njima svaka čast i mogu razumjeti ako oni ne dođu. Imamo jako puno onih koji su ratni vojni invalidi a nisu stradali na prvoj crti bojišnice, a možda je nisu ni vidjeli. Ima i takvih s visokim činom, koji se vode od 28. lipnja 1991. godine. Ako bude trebalo ja ću ih imenovati, ali moram imati pomoć svih svojih koji su trebali danas doći i poklonit se hrvatskom branitelju čije je ime uklesano na spomeniku u Novoj Gradiški.

Neki su ostvarili mirovinu koju nisu zaslužili u nikom pogledu. Iako nisu poznavali poginule branitelje morali su doći do spomenika hrvatskih junaka i odati im poštovanje jer su im oni omogućili da mogu dobit mirovinu i prevarit RH – kazao je pukovnik Adam Tomičić.

Related Post

ALKOHOL MEĐU MLADIMA

Autor - 24/02/2012 0
NOVA GRADIŠKA 23. veljače 2012. – Sinoć u Gradskoj vijećnici, u sklopu Tjedna psihologije u Hrvatskoj, Koordinacijsko tijelo za suzbijanje…