INICIJATIVA SLOBODA TREĆIMA POZIVA NA PROSVJEDNU AKCIJU

1310 0

ZAGREB, 12. srpnja 2016. – Inicijativa Sloboda Trećima poziva na prosvjednu akciju Na valovima slobodnog Trećeg koja će biti održana u četvrtak, 14. srpnja 2016. u 20,30 na Trgu žrtava fašizma 16

(glavni ulaz Doma hrvatskih likovnih umjetnika).

 

Građanke i građani okupljeni u ovu inicijativu prosvjeduju zbog „čistke“ rukovodstva HRT-a kojim su na oba treća programa nacionalnog javnog medijskog servisa neopravdano ukinute iznimno kvalitetne emisije, a osobe koje su ih uređivale i vodile na visoko profesionalnoj razini maknute i marginalizirane, otpuštene ili im je bez suvislog pojašnjenja otkazana daljnja suradnja.

Prosvjedna akcija u formi radijske emisije ugostit će, između ostalih, glazbenike i glumce: Almu Pricu, Zorana Čubrila, Jasnu Bilušić, Filipa Merčepa, Dražena Šivaka, Vedrana Živkovića, Tina Dožića, sastav U pola devet kod Sabe, zbor Obraz, bubnjarke Drum’n’bijes, uz dvije panel diskusije koje moderiraju Ante Perković i Barbara Matejčić (sugovornici/e su Leonida Kovač, Boris Postnikov, Sanja Kovačević, Tvrtko Jakovina, Tomislav Reškovac, Ivica Đikić).

Prosvjedna akcija želi jasno i glasno poručiti kako publika trećih programa neće odustati sve dok se na javni medijski servis ne vrate profesionalni/e autori/ce i novinari/ke koji su kreirali kvalitetne i važne programe

 

-Brutalna devastacija programskih sadržaja Trećeg programa Hrvatskog radija i Trećeg programa Hrvatske televizije koja se dogodila u razdoblju od siječnja do srpnja 2016. godine nedvosmisleni je pokazatelj izvedbe projekta koji je Zlatko Hasanbegović, sada već tehnički ministar kulture, definirao kao stvaranje “nove nacionalne paradigme kojom će se nova Hrvatska konačno rasteretiti duhova prošlosti i uspostaviti jedan novi nacionalni obrazac koji će integrirati cijelu naciju i prekinuti ideološke sukobe”.  U procesu “rasterećenja duhova prošlosti” brzopotezno je uništeno sve ono što su generacije najizvrsnijih hrvatskih znanstvenika, umjetnika, kulturnih radnika, te iznimnih medijskih profesionalaca desetljećima stvarale, kako bi u Hrvatskoj poticale razvoj kreativnog i kritičkog mišljenja kao temelja opstanka društvene zajednice i preduvjeta za borbu protiv svake vrste nasilja, pa tako i onoga koje proizlazi iz “ideoloških sukoba”.  U svojoj pedesetdvogodišnjoj povijesti programski sadržaji Trećeg programa Hrvatskog radija bili su čvrsta barijera svakoj vrsti jednoumlja i bezumlja oponirajući dogmatizmu onom vrstom kulturne proizvodnje koja je neprestano šireći granice spoznaje ujedno uspostavljala i visoke standarde javnog diskursa.

 

“Nova nacionalna paradigma” u ime koje je čistkama na Trećem programu Hrvatskog radija i televizije dodatno opustošen hrvatski kulturni prostor materijalizacija je predizbornog obećanja, sada već bivšeg predsjednika ministrove političke stranke, odnosno prijetnje da će svatko moći govoriti što hoće u svoja četiri zida, ali ne i javno. Provedba ovakve javne politike eklatantno je kršenje Ustava Republike Hrvatske gdje u članku 38. piše:

– Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli

– Sloboda mišljenja i izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja

– Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji

Nadalje, članakom 69. Ustava zajamčena je sloboda znanstvenog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a država se obvezuje poticati i pomagati razvitak znanosti kulture i umjetnosti. Štoviše, prema istom se članku Ustava država obvezuje štititi znanstvena, kulturna i umjetnička dobra kao duhovne narodne vrednote.

 

Treći program Hrvatskog radija sa svojom višedesetljetnom tradicijom proizvodnje kulturnih sadržaja prema najvišim međunarodnim profesionalnim standardima, te posebice, relativno novi, Treći program Hrvatske televizije koji je međunarodno prepoznat kao jedan od najvrednijih kulturnih televizijskih kanala u Europi, nedvojbeno jesu kulturna dobra na koja je, umjesto da ih zaštiti, država divljački nasrnula posredstvom svojih poslušnika u upravnim strukturama Hrvatske radiotelevizije.

 

Umjesto ukinutih najslušanijih i nagrađivanih emisija koje su uređivali i autorski potpisivali istaknuti hrvatski intelektualci Katarina Luketić, Hajrudin Hromadžić, Boris Postnikov, Ljubica Letinić, Ivica Prtenjača, Gordana Crnković i Dinko Telećan, u programsku shemu Trećeg programa uvršten je niz sadržaja mahom religijskog karaktera. Podsjećamo, Hrvatska radiotelevizija je javna ustanova, a osnivač joj je Republika Hrvatska. U čl. 41. Ustava Republike Hrvatske izrijekom piše: “Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države”. Evidentno je da su čistke urednika i urednica, autora i autorica, ukidanje vrijednih emisija Trećeg programa Hrvatskog radija i televizije, te njihovo nadomještanje religijskim sadržajima sukladne politici klerikalizacije hrvatskog društva koja posljedično vodi dokidanju sekularne države, a time i napadu na vrijednosti na kojima se temelji ideja ujedinjene Europe. Europska kultura utemeljena je na kritičkom, a ne na dogmatskom mišljenju, i na poštivanju ljudskih prava, među kojima je ono temeljno upravo pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. Stoga čistke na Trećim programima Hrvatske radiotelevizije smatramo napadom na sam ustavni poredak Republike Hrvatske.

 

Inicijativa Sloboda Trećima

Related Post