HODOČAŠĆE BANJALUČKIH SVEĆENIKA U STARU GRADIŠKU

1324 0

STARA GRADIŠKA, 15. lipnja 2010. – Na dan kada u Rimu započinju završni programi Svećeničke godine, 9. lipnja banjalučki biskup msgr. Franjo Komarica i njegovi svećenici hodočastili su u Staru Gradišku i ondje održali svoju mjesečnu duhovnu obnovu. U novoizgrađenoj župnoj crkvi koja je ujedno spomen na više od 250 svećenika zatočenika u starogradiškom zatvoru u komunističko vrijeme, dočekao je ih je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

 Mjesto svećeničkog poniženja i patnje

 Biskup Komarica je u svojoj uvodnoj riječi istaknuo da su došli na prvo svoje hodočašće u Staru Gradišku na tragu svećenika prognanika i zatvorenika te je zahvalio biskupu Škvorčeviću za pažnju koju im je iskazao svojim dočekom. U pozdravnoj riječi biskup Škvorčević je istaknuo kako je Stara Gradiška mjesto svećeničkog poniženja i patnje, svjedočenja vjernosti Bogu, Crkvi i svome narodu. Ujedno je kazao da je uz zatvorene svećenike i starogradiška župa podnosila nepravdu i poniženje kad je 1945. godine ubijen župnik Ferdo Maretić, kad su joj 1948. godine komunističke vlasti srušile župnu crkvu i vjernike trajno držale pod prismotrom ne dopuštajući bilo kakvu manifestaciju vjerskog života. Spomenuo je da je Požeška biskupija željela o 65. obljetnici rušenja župne crkve izgraditi novu koja bi ujedno bila spomen na svećenike i političke utamničenike u ovdašnjem zatvoru.

Nova crkva znak je dostojanstva i slobode

 Naglasio je da je u tom plemenitom djelu Požeška biskupija dobila potporu biskupa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te da je crkva jednim dijelom izgrađena novčanim darom svećenika i postala mjesto iskazivanja zahvalnosti, poštovanja i molitve za progonjenu i ubijenu braću svećenike, čijoj žrtvi zahvaljujemo snagu i rast Crkve u komunističko doba, sadašnje njezino dostojanstvo i slobodu. Biskup Škvorčević je podsjetio banjalučke svećenike kako Crkva od svojih početaka živi od Isusove žrtve mučeničkog svjedočanstva brojnih vjernika, te da su i najnovije svećeničke žrtve, kako u Hrvatskoj tako u Bosni i Hercegovini, posebno u banjalučkoj biskupiji sjeme iz kojeg će izrasti dar Božjeg života. Izrazio je zahvalnost i čestitku za trpljenje i žrtve banjalučke Crkve i njezinih svećenika tijekom minulih godina, poželio im vedrinu i mir u srcu, vjernost Isusu Kristu i Crkvu u okolnostima koje su im dodijeljene živjeti. Zahvalio im je i za hodočašće te je istaknuo da ono na neki način podsjeća na suradnju koja je u teškim vremenima za starogradišku župu postojala između Zagrebačke nadbiskupije i Banjalučke biskupije kada je među ostalim više godina starogradiškom župom upravljao bosanskogradiški župnik i dekan Dragutin Bandić. Biskup Škvorčević zahvalio je i nazočnom načelniku općine Velimiru Paušiću kao i starogradiškim vjernicima koji su izrazili dobrodošlicu biskupu i svećenicima Banje Luke.

 Zatim su biskupi i svećenici izmolili molitvu za utamničene svećenike u Staroj Gradiški. Slijedila je molitva šestog časa koju je predvodio biskup Komarica, a potom posjet zatvorskom kompleksu i kratka okrijepa u mjesnom domu, gdje im je riječ pozdrava uputio načelnik općine Velimir Paušić.  

Related Post

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 13/10/2014 0
POŽEGA, 13. Listopad 2014. – U Dvorani blaženog Alojzija Stepinca u sklopu Biskupskog doma u Požegi biskup Antun Škvorčević zajedno…

CARITASOV SAMARITANAC

Autor - 06/04/2016 0
POŽEGA, 6. travanj 2016. – U sklopu programa »Caritasov Samaritanac« u petak , 1. travnja ove godine, s radom su…

POŽEŠKA BISKUPIJA

Autor - 19/11/2012 0
U organizaciji Pastoralnog centra i Povjerenstva za liturgijsku glazbu Požeške biskupije održan je 17. studenog susret župnih zborova Požeške biskupije.…