POČELA ŽETVA PIVSKOG JEČMA

1301 0

Umjesto za slad dio pivskog ječma biti če stočna hrana

NOVA GRADIŠKA, 15. lipnja 2010. – U seljačkoj proizvodnji nikada ne nedostaje iznenađenja, pogotovo onih loših. Tako je počela i ovogodišnja žetva. S puno strepnje i nezadovoljstva kooperanti PP kompleksa Nova Gradiška u istočnoj Slavonji počeli su žetvu ozimog pivskog ječma. Boje se, a što će se vjerojatno potvrditi, da znatan dio uroda neće udovoljiti standardima za proizvodnju pivskog slada i da će umjesto pivskog, s njiva ubrati stočni ječam. Znači to i manju cijenu.

  – Koperanti PP kompleksa su pretrpjeli ogromne štete jer ječam vjerojatno neće zaovoljiti kvalitetom. Imamo ugovoreno 7.300 hektara ozimog i 2.200 hektara jarog ječma. Ugovorili smo upupno 9.500 hektara pivskog ječma za potrebe Tvornice slada „Sdlavonijaslad“. Iako će se tek vidjeti što će i od žetve biti i kava će biti kvaliteta ječma očekujemo podbačaj u otkupu. Ječam neće zadovoljiti kvalitetu jer će imati visok protein i sitno zrno. Kvaliteta pivskog ječma biti će velik problem i pretpostavljam da će znatan dio završiti kao stočna hrana. Ječam je polegao, a uzork su obilne kiše, poplave i oluje – kaže Franjo Tutić, direktor PP kompleksa.

Kao i prethodnih godina cijena će se i ove godine formirati na bazi tržišne cijene pšenice uvećane za 5 do 20 posto. Kooperantima će se, kao i prople godine, po ugovorima isplaćivati akontacije. Iako PP komples zajedno s Tvornicom Slada Slavonija slad ulaže napore da se na slavonskim njivama zasije što više pivskog ječma, kako bi se smanjio uvoz, ove će godine Slavonija sklad morati posegnuti za dodatnim količinama pivskog ječma iz uvoza. (F.S.)

 

Related Post