HRVATSKA DIJASPORA – VIŠNJA PETRANOVIĆ POVEZALA AMERIČKE S PJESNICIMA KLD REŠETARI

1253 0

NOVA GRADIŠKA, 26. kolovoza 2010. – Povod za kratko predstavljanje naše sugrađanke Višnje Petranović, koja gotovo 40 godina živi na relaciji Vancouver – Nova Gradiška bio je gostovanje skupine pjesnika članova Književno-likovnog društva „Rešetari“ na desetoj jubilarnoj Večeri hrvatske izvandomovinske lirike, održanoj u Zadru u sarpnju ove godine.

 Pjesnici iz Rerštara našli su se zajednio s pjesnicima iz Kanade, Amerike, Južnoafričke Republike i drugih zemalja zahvaljujući našoj sugrađanki koja je povezala dvije pjesničke manifestacije Večeri hrvatske iseljeničke lirike, koja se prije Zadra održavala samo u gradovima Amerike i Rešetaračke susrete hrvatskih pjesnika koji žive u dijaspori. Ove dvije manifestacije imaju zajednički cilj, a to je očuvati hrvatski jezik i hrvatski identitet u zemljama u kojima žive iseljeni Hrvati. Nije stoga bilo iznenađenje što su se „Rešetarčani“ u Zadru sreli Petrom Bašićem iz Južnoafričke Republike i Antunom Kikašom iz Kanade koji su redoviti sudionici pjesničkih susreta u Rešetarima. Spajajući ove dvije manifestacije Višnja Petranović je obavila još jednu u nizu svojih domoljubnih misija. Kao gosti u Zadru su bili Stjepan Adžić, Veronika Devčić, Ana Doležal, Snježana Josipović, Mirko Knjižek, Evica Kraljić, Marija Radošić i Gabrijela Vojvodić.

 

Zadarski susret pjesnika i hrvatske mladeži iz cijelog svijeta

 

– Povezala sam pjesnike iz Rešetara sa pjesnicima Kanade i Amerike. Povezala sam ih s pjesnicima iz Vancouvera, gdje živim, s pjesnicima iz New Yorka. Pjesnici sa američkog kontinenta, Amerikanci i Kanađani, su dugo povezani. Do sada su održali devet susreta, dok su u Rešetarima održano 13 susreta. Deseti svoj jubilarni susret američki pjesnici su htjeli održati u domovini i održali su ga u Zadru pod nazivom Desete jubilarne večeri hrvatske iseljeničke lirike. Kao koordinator povezala sam pjesnike s ova dva pjesnička susreta. U Zadru je održan bogat i divan program. Sve je to bilo u okviru Hrvatskog svjetskog kongresa, koji je krovna organizacioja Hrvata u iseljeništvu. Dodala bi da smo mi jedini Hrvati u iseljeništvu koji imamo svog predstavnika u Ujedinjenim narodima. Svake četvrte godine Hrvatski svjetski kongres priređuje Hrvatsku olimpijadu i susret hrvatske mladeži iz cijelog svijeta. To je sportsko natjecanje koje je ove godine održano zajedno s pjesničkim susretom. Na otvorenju u Katedrali Svete Stošje okupla se mladež, pjesnici i sportaši. Bili su iz predstavnici ministarstva vanjskih poslova Hravtske i Kanade. Program je održan na Folozofskom fakukltetu i sve je bilo na visokom nivou – kaže Višnja Petranović.

 

Ugledan član Hrvatske zajednice u Kanadi

 

VIŠNJA PETRANOVIĆ rođena je 1935. godine u Prvči. Osnovnu školu i Gimnaziju završava u Novoj Gradiški, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. Bila je aktivan sportaš i bavila se atletikom, bazenom i rukometom. Godine 1965. dolazi u Kanadu, najprije u Hamilton, a zatim u Edmonton, gdje se zapošljava u fakultetskoj knjižnici sa Slavenskom odjelu, gdje je izradila katalog za „Easteuropean and Slavic Studies“. Sudjelovala je u utemeljenju prve Hrvatske škole u zapadnoj Kanadi (1070.). U Vancouver dolazi 1971. godine, gdje se zapošljava u knjižnici Vrhovnog suda BC-a i postaje aktivan član Hrvatske zajednice. U DPMH-e djeluje od njegovog osnutka i vodi knjižnicu društva već 17 godina. Učiteljica je u Hrvatskoj školi od 1985. godine. Surađuje u „Novoj Hrvatskoj“ i na Hrvatskom radiju u Vancouveru, napisla je knjigu NK Croatia, postavljala izložbe u Queen Elizabeth kazalištu, International House (UBC) i na Tjednima hrvatske knjige DPMH-e, u Kanadsko-hrvatskom kongresu je bila članica za školstvo, kulturu i sport, prikupljala je dragovoljne priloge za Domus Croata (Rim), za oštećene crkve u Hrvatskoj, lijekove za bolesne i ranjene hrvatske branitelje, humanitarnu pomoć za izbjeglice u Domovinskom ratu. Član je lokalnog ogranka HDZ-a. Obnovila je sliku Sv. Ilije u crkvi u Mašiću, prikuplja knjige za Vukovar i Udbinu, surađuje s nadbiskupijskim arhivima u Vancouveru i Zagrebu, HDA-om u Zagrebu, Knjižnicom i Muzejom u Novoj Gradiški i KLD-om u Rešetarima. Snimila je 2008. godine DVD o Devetnici Svetom Roku u Prvči i iste godine jedan primjerak darivala biskupu Škvorčeviću. Novogradiškoj župnoj crkvi darovala je nekoliko uvezanih primjeraka „Glasa koncila“, na koji je pretplaćena više od 30 godina. Pomagala je tijekom teških 80-tih godina svećenicima Franji Bosnaru i Antunu Prpiću u Voćinu. Višnja Petranović odlikovana je Redom hrvatskog pletera.  

Related Post

HRVATI U DIJASPORI

Autor - 12/01/2013 0
Ponosni smo na stručnost kanadskih pravnica hrvatskih korijena Ane Katalinic i Diane Juricevic, te američkog Hrvata Tomislava Z. Kuzmanovica