HRVATSKA PJEVAČKA SKUPINA „SLAVČA“

1994 0

NOVA GRADIŠKA – U organizaciji Hrvatske pjevačke skupine “Slavča” u novogradiškom je Domu kulture 11. lipnja održana tradicionalna “Lipanjska večer”, kojom “Slavča” zapravo otvara NG kulturno-glazbeno ljeto.

 

-Uporni, kao i uvijek, strpljivo, uz puno rada stigla je i sedma godina ove manifestacije. Pripremili smo se i zdušno ćemo ovaj program pokloniti našoj vjernoj publici, onako od srca, s puno duše i ljubavi. I ovoga puta smo se potrudili “izvući” iz ladica i zaboravljene pjesme, a repertoarom ujedno, kao i svake godine, čestitamo i Dan državnosti RH- rekla nam je, među ostalim, prije samoga koncerta, predsjednica Marija Kičić. Zahvalila je i prof. glazbe Kristini Vuković koja je, kako je istaknula, pravim pedagoškim pristupom, učinila jako puno za kvalitetu pjevanja članova “Slavče”, ali i za dodatnu motivaciju, pridružujući se “Slavči” i pjevanjem.

 

Poklonicima lijepe pjesme i stihova pozdravne je riječi uputila Vesna Đapić, zamjenica novogradiškog gradonačelnika i otvorila ovu tradicionalnu manifestaciju. – Čast mi je prisustvovati ovakvoj hvale vrijednoj manifestaciji, koju grad treba podupirati što i čini. Sve pohvale “Slavči” na neumornom radu i doprinosu bogatstvu kulturnih sadržaja i promociji svoga grada- među ostalim je tom prigodom istaknula.

“Slavča” je pjesmama potvrdila ljubav prema domovini, svome gradu, zavičaju, tradiciji. Koncert su otvorili skladbama “Poljubi zemlju”, “Sveta zemlja”, “Zlatna polja moga djetinjstva”, a potom nizali i starogradske, popularne, obrade tradicijskih ( “Lipa”, “Zbog tebe”, “Da smo se ranije sreli”, “Na povjetarcu”, “Dajte mi vina”,”Ljubavni potpuri”, “Ljubav je bol”,”Ja sam majko cura fina”, “Ne diraj moju ljubav”). Vjernost svome gradu, narodu i publici iskazali su i pjesmom “Uvijek vjerni” te završili domoljubnom skladbom “Jedna je Hrvatska”. A kao i uvijek potporu su ovoj pjevačkoj skupini i dolaskom dali dr. Ljepša Rakas Vujčić, gradska vijećnica, prof. Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke srednje škole, kao i magistra Ljiljana Lukačević.

 

Uz Slavču, koja je član Književno likovnog društva Rešetari, nastupili su i pjesnici sekcije “2-9-2”: Evica Kraljić, Mirko Dubočanac, Ivan Došlić, Antonija Popčević,Đurđica Blažinović-Zoričić, Dragica Kordas, Marija Radošić, Ingrita Ivanišević, Vesna Dumičić, Ljubica Sedlaček, Stjepan Adžić, Veronika Devčić, Katarina Čavlina, Rade Španović. Interpretaciju njihovih stihova upotpunio je instrumentalnom pratnjom na gitari Milenko Divjak-Majk.

 

Uistinu je ovo bilo prekrasna večer glazbe i poezije, jedinstvena i po tome što tijekom nastupa na pozornici uvijek stvara i netko od likovnih umjetnika. Ovoga puta bila je to Zdravka Džimbeg.

Related Post

U NOĆI MUZEJA 2013

Autor - 29/01/2013 0
Svečanom zatvaranju izložbe ZA BLAGDANSKIM STOLOM, upriličenom u NOĆI MUZEJA 25.siječnja 2013. uz brojne poklonike umjetnosti pridružili su se i…