HSS O ZAKONU O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU

443 0

ZAGREB – Cilj raspolaganja poljoprivrednim zemljištem mora biti i očuvanje života na selu, posebno na OPG-ima. Nužno je poticati udruživanje OPG-a radi poboljšanja i povećanja proizvodnje i njihovo očuvanje.

Kod neposredne podjele zemlje OPG-ovi trebaju imati prednost, a nikako se ne smije dozvoliti da se nastave neke loše prakse pa da pojedinci uzmu sve.

 

Zbog toga treba ograničiti maksimalne površine koje pojedini proizvođač može dobiti od države, računajući i ranije dobivene u najam i kupljene površine državnog poljoprivrednog zemljišta.

 

Zakon o poljoprivrednom zemljištu nije regionalno postavljen, a potrebno je uvažiti regionalne različitosti jer nikako nije isto nalazite li se u dolini Neretve ili u Slavoniji.

 

U Zakonu o poljoprivrednom zemljištu problematično je to što se otvara manevarski prostor za manipulacije, posebno članak u kojem se iznimno državna zemlja može dati u zakup, bez javnog poziva na deset godina, onima koji se bave stočarstvom.

 

Zbog mogućih manipulacija, HSS traži da se javno objavi popis onih koji nemaju dovoljno zemlje, zatim popis ukupnih površina zemlje koja će se dijeliti i gdje se te čestice nalaze te tko i koliko zemlje je dobio bez natječaja – navodi se u priopćenju HSS-a.

Related Post

MLADI GO HSS OSIJEK

Autor - 08/02/2016 0
OSIJEK, 8. veljače 2016. – Hrvatska seljačka stranka je još jednom dokazala da nije samo stranka seljaka i težaka, stranka…

HSS

Autor - 20/11/2014 0
SLAVONSKI BROD, 20. studeni 2014. – U srijedu 19. studenog 2014. godine Gradska organizacija HSS-a Slavonski Brod održala je svoju…

HSS O STO VLADINIH DANA

Autor - 19/04/2012 0
u Središnjici HSS-a jučer je održana konferencija za novinare. Priopćenje, odnosno stavove HSS-a o radu Vlade RH prenosimo u cijelosti.

MLJEKARSKA KRIZA

Autor - 23/10/2012 0
HSS u potpunosti podržava hrvatske proizvođače mlijeka i njihova nastojanja da očuvaju proizvodnju i svoja radna mjesta. HSS očekuje od…