Inicijativa mladih u Hrvatskoj pridružuje se globalnom prosvjedu za klimu u Zagrebu, Osijeku i Splitu

951 0

ZAGREB – Inicijativa mladih u Hrvatskoj i ovoga puta pridružuje se Globalnom prosvjedu za klimu te za petak, 29. listopada najavljuju prosvjede u Zagrebu, Osijeku i  Splitu.

U sklopu Svjetskog dana prosvjeda, u petak 29. studenog 2019., inicijativa mladih FridaysForFuture Hrvatska (FFF Hrvatska) organizira prosvjede u  Zagrebu i Osijeku.  Prosvjed u Zagrebu održat će  se u 14 sati na Trgu sv. Marka, a prosvjed u Osijeku u 15 sati na Rondelu Velikana

Prosvjed  u Splitu bit će  u subotu 30. studenog 2019. , a održati  će se akcija čišćenja na invalidskoj plaži Bačvice.

Svijet kakvog poznajemo postaje nam nepoznat. Venecija upravo proživljava najveće poplave u više od posljednjih 50 godina, 85% grada je potopljeno, a gradonačelnik Brugnaro govori kako su uzrok klimatske promjene. Za to vrijeme u Australiji gori više od 100 požara, nestaju šume, a ljudi tijekom dana vide samo prašinu.

U prilogu se nalaze fotografije koje prikazuju sve vjerojatniju budućnost – zagađenje plastikom će nam promijeniti život.

Mladi ne žele živjeti u takvoj stvarnosti. Žele da oni nakon njih imaju normalne živote i djetinjstva, a ne da su u opasnosti od posljedica klimatskih promjena i ljudski uzrokovanih prirodnih nepogoda. Stoga se ti isti mladi i odlučuju boriti.

Na prosvjedima za klimu u rujnu 2019. godine brojke pokazuju kako društvo više ne može stajati po strani i čekati – zadivljujućih 4500 lokacija u 150 zemalja dobilo je podršku čak 6 milijuna prosvjednika diljem svijeta. No, borba protiv klimatskih promjena još uvijek nije gotova, a mi ne stajemo. Jedini način da pokrenemo promjenu je da se uključe svi – učenici, studenti, odgajatelji i profesori, roditelji, umirovljenici, sindikati, radnici i svi ostali kojima je stalo do vlastite budućnosti i one svoje djece, jer globalno zatopljenje ne čeka. (Franka Logarić)

Related Post

DANA GRADA SLAVONSKOG BRODA

Autor - 15/05/2015 0
SLAVONSKI BROD, 15. svibanj 2015. – Danas je u svečanostima obilježavanja blagdana Svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada Slavonskog Broda, kao…