IOŠ: Europski projekt ERASMUS + za 2018/19 zaključen je završnom prezentacijom

504 0

Autorica: Ivanka Herceg

NOVA GRADIŠKA, 22.  ožujka 2019. – Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška u sklopu europskog projekta ERASMUS + za 2018/19. bila je i ove godine od 4. do 22. ožujka domaćinučenicima i nastavnicima Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium, Varpalota, Republika Mađarska

Potvrđeno 10. godišnje prijateljstvo i partnerstvo

Prijateljstvo i partnerstvo škola iz Nove Gradiške i Varpalote traje 10. godina, a prema riječima prof. Mije Matoševića žele ih proširiti i na druga područja rada i življenja. S njim se složio i zahvalio na domaćinstvu i dugogodišnjoj suradnji i prijateljstvu i Istvan Hajdu, direktor mađarske škole iz Varpalote.

Zahvalu objema školama na projektima u kojima sudjeluju kako bi učenicima omogućili što bolje i kvalitetnije obrazovanje i stjecanje novih vještina važnih za tržište rada, ali i na svim odgojnim sadržajima kojima kod mladih razvijaju ljudske vrijednosti uputila je u ime Grada Mihaela Đeraj, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti, uz koju je bio i djelatnik Odjela Marko Ćosić. U znak sjećaja na boravak u Novoj Gradiški Đeraj je gostima uručila Monografiju tiskanu uz 270. Godina Grada Nova Gradiška, poželjela sretan povratak kućama, ali i daljnji nastavak suradnje. Također je rekla kako se dogodila zanimljiva  koincidencija. Naime dok su gosti iz Mađarske u Novoj Gradiški, izaslanstvo našega grada otputovalo je u Budimpeštu i bit će gosti do nedjelje domaćinima u Mađarskoj.

Europski projekt ERASMUS + za 2018/19 zaključen je završnom prezentacijom o boravku u Novoj Gradiški i Industrijsko-obrtničkoj školi, a održali su ju učenici iz Mađarske.

Podsjetimo!

Na mobilnost su došli učenici zanimanja instalateri grijanja i zavarivači (4 učenika i 1 nastavnik u pratnji), kao i  učenice i učenik zanimanja kuhari  i slastičari (7 učenica i 1 učenik  i 1 nastavnik u pratnji).

Projekt se temelji na provedbi metoda rada u praktičnoj i teorijskoj nastavi usmjerenim na ishode učenja.Učenici Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium iz Varpalote su sa učenicima Industrijsko-obrtničke škole Nova Gradiška izveli stručnu praksu i vježbe u školskim radionicama i praktikumima škole u strojarskom i ugostiteljskom sektoru, a dio programa bio je i u teorijskoj nastavi.

Sastavni dio projekta bile su i posjete i upoznavanje rada u Tvrtkama i obrtničkim radionicama, kao i strukovnim školama u Slavonskom Brodu i Požegi.

Osim stručnog dijela programa učenici i njihovi nastavnici imali su priliku upoznati tradiciju, kulturu i običaje Nove Gradiške, Brodsko-posavske županije i Republike Hrvatske, a našlo se vremena i za sportske i druge susrete.

U razgovoru sa direktorom Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium, Varpalota, Istvanom Hajdudogovarani su novi modeli bilateralne suradnje i posjeta u cilju razmjene iskustava nastavnika, a prvenstveno se to odnosi na nove metode u radu prema potrebama i zahtjevu tržišta rada i poslodavaca, kao i promociji zanimanja u svrhu boljeg upisa učenika u strukovne škole i deficitarna zanimanja.

 

-Drago nam je što se suradnja sa dragim prijateljima i partnerima iz Varpalote  nastavlja i dalje, što se uključuju novi sektori, a nastavnici i učenici razmjenjuju iskustva, proširuju komunikaciju i usvajaju dodane vrijednosti.

Želimo biti otvoreni za nova prijateljstva i poznanstva, želimo prihvatiti izazove koji su pred nama, a sve na dobrobit i razvoj naše škole, kako svih zaposlenika,  tako i sadašnjih i budućih učenika- zaključio je prof. Mijo Matošević.

 

Related Post